Σοβαρές εντάσεις δημιουργήθηκαν με το «καλημέρα» της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς προβλέπεται συζήτηση μέχρι τις... 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.
Ειδικότερα, την Πέμπτη η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί όταν κλείσει η λίστα των ομιλητών (υπουργοί και βουλευτές). Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία και την Παρασκευή, και από τις 10 το πρωί αναμένεται να αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, οι τριήμερες συζητήσεις στην Ολομέλεια κρατούσαν μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατά τις δύο πρώτες μέρες, ενώ την τελευταία μέρα (της ψηφοφορίας) η διαδικασία ολοκληρωνόταν περίπου στις 12 το βράδυ. Το γεγονός αυτό επισήμαναν ορισμένοι βουλευτές (όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Νίκος Βούτσης), που τόνισαν μεταξύ άλλων ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο αριθμός όσων επιθυμούν να τοποθετηθούν, ότι η συζήτηση γίνεται για να την παρακολουθήσει ο κόσμος και οι ώρες 2 ή 3 τα ξημερώματα είναι απαγορευτικές, καθώς και ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα είναι αυθαίρετη.
Αιτία αυτού του πρωτοφανούς προγράμματος που ανακοινώθηκε (εκτός από την πρόθεση της κυβέρνησης να μείνει ξανά στο σκοτάδι η αλήθεια), αποτελεί η επιθυμία του προέδρου της Βουλής να «εξυπηρετήσει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ταξιδέψει την Παρασκευή για την Ιαπωνία.
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τασούλας (επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του) ο πρωθυπουργός «έχει κανονίσει σοβαρή διεθνή υποχρέωση», καθώς «αναχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής για την Ιαπωνία». Αφού δήλωσε αδυναμία να λύσει διαφορετικά αυτήν την «εξίσωση» (όπως τη χαρακτήρισε), ρώτησε το Σώμα εάν δέχεται την πρότασή του και αμέσως μετά είπε ότι η Ολομέλεια έκανε δεκτή την απόφασή του.
Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία δείχνει πως είναι σημαντικότερο από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του, και από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «βαθιά αντιδημοκρατική» κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό «που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας απ' τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
«Επιχειρούν τη συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα»
Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την οργάνωση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ανέφεραν ότι «μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Όπως ειδικότερα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις τρεις τα χαράματα και ολοκληρώνοντας την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν ‘είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας' να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έντρομοι μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, επιχειρούν την συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα. Ό,τι κι αν κάνουν, το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας