Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.3° 26.2°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 24.3°
2 BF
59%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 25.0°
3 BF
53%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
69%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.6° 24.0°
1 BF
73%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
0 BF
52%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
52%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.9° 22.8°
1 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.5° 24.6°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 24.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
94%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.1° 24.0°
1 BF
49%
Λαμία
Αίθριος καιρός
22°C
22.5° 22.5°
0 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
90%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
28.8° 25.5°
2 BF
39%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
0 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.3° 24.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
0 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
O Γ. Κατρούγκαλος και ο Θ. Μπούρας / Φωτογραφίες αρχείου / Eurokinissi

«Πραξικόπημα» Ν.Δ. στη Θεσμών και Διαφάνειας με παιχνίδι καθυστερήσεων UPD

Ένταση σημειώθηκε το πρωί στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των συνακροάσεων-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στον Περισσό, από το 2016 έως και τον Απρίλιο του 2022. 

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν στη συζήτηση το αίτημα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, σχετικά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να διαβαστεί η επιστολή του κ. Ράμμου αλλά και να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θανάσης Μπούρας, υποκρίθηκε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο θέλει ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχή να μιλήσει ενώπιόν της, απαιτώντας δεύτερη επιστολή στην οποία θα αναλύει το αντικείμενο της συνεδρίασης.

Τόσο ο κ. Μπούρας όσο και ο βουλευτής της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, αρνήθηκαν σθεναρά με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν. Μάλιστα, ο δεύτερος έκανε μάλιστα λόγο για... πολιτικοποίηση του κ. Ράμμου υποστηρίζοντας ότι δεν κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι μετά την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό» σχολίασε η Κουμουνδούρου.

Όμως, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, που μίλησε για προσχηματική αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το θέμα είναι εκτός ημερήσιας διάταξης, και για «σόου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θλίβει. Στην σημερινή συνεδρίαση συζητούμε την υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσχηματικά τα όσα είπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ».

Τα υπόλοιπα κόμματα συντάχθηκαν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Οφείλει η Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ορθά απευθύνεται στο θεσμικό αυτό όργανο», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Από πλευράς ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα υποστήριξε πως «ο ρόλος μας είναι και ελεγκτικός και έπρεπε εμείς να το ζητήσουμε και όχι να το ζητά ο κ. Ράμμος και εμείς να αρνούμαστε».

Γ. Κατρούγκαλος: Θλιβερή η σημερινή μέρα για τη Βουλή

Βγαίνοντας από τη Βουλή ο κ. Κατρούγκαλου υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Επιτροπή αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της ,να μην ασκήσει  δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, ο ο κ. Ράμμος ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του.

«Βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Σ´ αυτήν την προσπάθεια, συνωμοσία θα έλεγα συσκότισης που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση στο μέγα αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών. Και, δυστυχώς, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός η απαράδεκτη σήμερα στάση της Ν.Δ.» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Και έκανε λόγο για έναν ακόμη κρίκο σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων. «Η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθ' εαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του» κατάληξε.

Διπλή επίθεση ΚΚΕ σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Σήμερα, ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 2016-2022, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Πρόκειται για την υπόθεση εκείνη που, αν και αποτέλεσε αντικείμενο της πρόσφατης Εξεταστικής Επιτροπής, "θάφτηκε" στην κυριολεξία με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για την άθλια συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το θάψιμο της υπόθεσης των συνακροάσεων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ».

«Το ΚΚΕ επανήλθε με νέο αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι το οποίο στηρίχτηκε και από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του Μέρα25, βεβαίως υποκριτικά όπως αποδεικνύεται σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενώ σήμερα έπρεπε να συζητηθεί η υπόθεση για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα της υπόθεσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα το -σωστό- αίτημα για την πρόσκληση στην Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ και αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ, αποχώρησαν από την Επιτροπή.

Αποχώρησαν δηλαδή από μια επιτροπή με συγκεκριμένο και προγραμματισμένο αντικείμενο, επικαλούμενοι ζητήματα άλλης συνεδρίασης» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και επισημαίνει καταλήγοντας:

«Ο στόχος είναι προφανής: Να θαφτεί για ακόμη φορά η υπόθεση των συνακροάσεων-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, με την άθλια συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελαν ποτέ να συζητηθεί και κυρίως να φωτιστεί η συγκεκριμένη υπόθεση».

Ποιοι έχουν κληθεί σε ακρόαση για τις υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι παρά τα στοιχεία αρχές δεν ερεύνησαν ως όφειλαν όλες τις υποθέσεις υποκλοπών σε βάρος του κόμματος και ότι θα οδηγούνταν στο αρχείο, όπως επιδίωκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν παρέμβαινε το ΚΚΕ.

Το αίτημα του για τη σημερινή συνεδρίαση υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25. Προς ακρόαση έχουν κληθεί ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υποστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι εξής:

 • - Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
 • - Γεώργιος Μπακάλης, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
 • - Παναγιώτης Ριζομυλιώτης, τέως μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
 • - Σπυρίδων Σκουλαρίκης, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
 • - Νικόλαος Παπαδάκης, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
 • - Δημήτρης Βεργάδος, μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ
 • - Παναγιώτης Τρακάδας, πρώην ειδικός επιστήμονας ΑΔΑΕ
 • - Παναγιώτης Μπάμπαλης, ειδικός επιστήμονας ΑΔΑΕ
 • - Βασίλειος Σταθόπουλος, ειδικός επιστήμονας ΑΔΑΕ
 • - Αργυρώ Αμίδη, δικηγόρος ΑΔΑΕ

Από την Εισαγγελία, οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση:

 • - Γεώργιος Νούλης, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών
 • - Βάια Ακριβού, εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας
 • - Χαράλαμπος Μαστοραντωνάκης, εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών

Από την Κρατική Ασφάλεια, που ενήργησε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση:

 • - Ιωάννης Στούκας, αστυνόμος Β'
 • - Βασίλειος Μπερτάνος, αστυνομικός διευθυντής
 • - Αθανάσιος Πράπας, πρώην αστυνομικός διευθυντής
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πραξικόπημα» Ν.Δ. στη Θεσμών και Διαφάνειας με παιχνίδι καθυστερήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας