Πύρινη επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της «κυβέρνησης των υποκλοπών» επιφύλαξαν οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Ενώ την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως πρόκειται να κληθούν σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προς το τέλος του μήνα, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και τέως γ.γ. του Μαξίμου, Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως και οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν που φέρεται μέσω των εταιρειών Krikel και Intellexa να σχετίζονται με το Predator. Πρόκειται για τα πρόσωπα-κλειδιά της πολύκροτης υπόθεσης που δεν εμφανίστηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, «προστατευόμενοι» από το «απαγορευτικό» που έθεσε στις καταθέσεις τους η κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, η «γαλάζια» πλευρά υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να προγραμματίσει τη σχετική συνεδρίαση της Θεσμών, αφού το αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, από τον απαιτούμενο αριθμό των 2/5 των μελών της επιτροπής που απαιτείται για την σύγκλησή της.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια (για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), εντύπωση προκάλεσε στους κοινοβουλευτικούς κύκλους η... αμηχανία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να αποκρούσει σθεναρά τα βέλη της αντιπολίτευσης, υπερασπιζόμενος, στον απόηχο των ημερών, την κυβέρνησή του. Περιορίστηκε μόνο να δηλώσει, σχετικά με όσα «ακούγονται» όπως είπε, ότι ο μόνος αλάνθαστος κριτής είναι ο πολίτης που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πού να σταθεί και ποιον να επιλέξει (σ.σ.: στις επικείμενες εκλογές). Ενώ είχαν προηγηθεί σκληρές τοποθετήσεις, όπως αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γιάννη Ραγκούση, που μίλησαν για «επιτελικό παρακράτος υποκλοπών», για «εγκλήματα της Μητσοτάκης Α.Ε.», για τη «χειρότερη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Σχολιάζοντας το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για το «θράσος» της να καταθέτει προς ψήφιση νομοσχέδιο που σχετίζεται με το δημόσιο συμφέρον, τη στιγμή που, όπως είπε, έχει πάρει δημόσιο διαζύγιο από αυτό. «Εσείς που οικοδομήσατε το νέο παρακράτος, εσείς που χαρακτηρίζετε απόρρητο ό,τι αποκρύπτει τα εγκλήματα της Μητσοτάκης Α.Ε., που εξευτελίσατε την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές επιβάλλοντας την “ομερτά” που στόχο είχε να μη μάθει η κοινή γνώμη ποτέ την αλήθεια, εσείς οι ίδιοι έχετε το θράσος να φέρνετε νομοσχέδιο για το δημόσιο συμφέρον! Είναι σαν ο κ. Μαρινάκης να φέρνει ένα νομοσχέδιο για την προστασία του δικαιώματος του Παναθηναϊκού στο πέναλτι!», είπε. «Εσείς οι αρωγοί των μυστικών υπηρεσιών και οι θιασώτες του δόγματος “η ασφάλεια απαιτεί παρακολουθήσεις” λέτε στους πολίτες πως όσοι δεν παρανομούν δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και ότι όσοι δεν διακινδυνεύουν το δημόσιο συμφέρον δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εννοούσε το ακριβώς αντίθετο. «Εννοούσατε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης παρανομεί παρακολουθώντας πολιτικούς και επιχειρηματίες, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Τον καλύπτετε πίσω από την “ομερτά” του απόρρητου...», δήλωσε.
Νωρίτερα, στην ίδια συζήτηση είχε τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σε αποστροφή της ομιλίας του σχολίασε την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1: «Μιλάμε για απίστευτα πράγματα! Θα κάνει, λέει, νόμο για να απαγορεύσει τα παράνομα λογισμικά... Δηλαδή μέχρι τώρα είχαμε “νόμιμες” παρακολουθήσεις, από παράνομα λογισμικά;».
«Είστε η κυβέρνηση των υποκλοπών, της συγκάλυψης, της ανομίας, η χειρότερη κυβέρνηση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος από τη Μεταπολίτευση και μετά», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για άλλη μία φορά για «ενοχή» της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ντρέπεται να δίνει συνεντεύξεις. «Ο λαός τον απεχθάνεται πια γιατί μετέτρεψε την κυβέρνηση στην πιο σκληρή και αποτρόπαιη, χρησιμοποιώντας τους πιο ανήθικους μηχανισμούς που καταλύουν τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε.
Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι η ενοχή της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός πως δεν ανακαλεί την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, αντιθέτως τη διατηρεί σε ισχύ προκειμένου να «κρατά τα στόματα κλειστά». Ενώ ο ίδιος έστρεψε τα βέλη του και προς τον Κώστα Τσιάρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το υπουργείο Δικαιοσύνης αποτελεί «το στρατηγείο της συγκάλυψης».
«Μπορώ να σχολιάσω την επικαιρότητα, αλλά η συζήτηση θα ετεροπροσδιοριστεί από το μεγάλο ζήτημα που είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Τσιάρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε νύξη περί πολιτικής σκοπιμότητας, ζήτησε από τα κόμματα να μην αναλώνονται κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης σε «μικροπολιτική», ενώ σχολίασε, μόνον, καταλήγοντας πως «ο μόνος αλάνθαστος κριτής είναι ο Ελληνας πολίτης που θυμάται, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πού να σταθεί και τι να επιλέξει».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας