Ξεκάθαρη είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης να κλείσει τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και να ενισχύσει τα ιδιωτικά κέντρα, ενώ η λίστα με τα παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας συνεχώς μεγαλώνει, επανέρχεται στο μείζον ζήτημα του «Αγία Σοφία» με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης.
Το υπουργείο Υγείας είχε κλείσει για καιρό την Καρδιοπαιδοχειρουργική, και τώρα γίνεται ένα χειρουργείο την εβδομάδα, ενώ 21 παιδιά βρίσκονται στα επείγοντα – τα 15 περιμένουν στο σπίτι τους και έξι μέσα στο Παίδων Αγία Σοφία. Στις 29 Αυγούστου το νοσοκομείο ανέστειλε όλα τα χειρουργεία, με εξαίρεση τα ογκολογικά, τα νεογνολογικά και τα επείγοντα, παραθέτει στοιχεία ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και σημειώνει: «2.925 παιδιά περιμένουν αυτή τη στιγμή το χειρουργείο τους, και η υφυπουργός κ. Γκάγκα μας είπε ότι το μέτρο που τέθηκε άμεσα σε ισχύ για ενίσχυση του Παίδων Αγία Σοφία είναι η μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία -που προφανώς αφήνουν κενά εκεί από όπου φεύγουν. Είπε η υφυπουργός Υγείας στη βουλή ότι προκηρύσσουν “τις θέσεις άμεσα, όχι μόνο για το Νοσοκομείο Παίδων, αλλά για όλα τα νοσοκομεία των κεντρικών πόλεων που μέχρι τώρα δεν τις είχαμε προκηρύξει, ακριβώς επειδή υπάρχει θέμα αναισθησιολόγων”. Όταν τον Απρίλιο του ’20 διακήρυττε το υπουργείο και η κυβέρνηση ότι θα κάνει 1.000 ΜΕΘ -που δεν έκανε ποτέ- δεν ήξερε ότι υπάρχει πρόβλημα αναισθησιολόγων; Ή το ήξερε και έλεγε ψέματα; Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν η κυβέρνηση δεν έκανε καμία ουσιαστική προκήρυξη. Μία έκανε που βγήκε άκαρπη. Ούτε προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό έγιναν, ούτε κίνητρα δόθηκαν, ούτε επιστροφή στο μισθολόγιο των γιατρών του 2012 έγινε.
Είπε η υφυπουργός ότι έδωσαν επίδομα 250 ευρώ σε ειδικευόμενους και “έγιναν πολλοί”. Πόσοι είναι οι ειδικευόμενοι αυτή τη στιγμή; Ποια κίνητρα θα δώσει το υπουργείο για να φύγει ο αναισθησιολόγος από την ιδιωτική κλινική και να πάει στο δημόσιο νοσοκομείο; Απάντηση δεν υπήρξε.
Το Αγία Σοφία “λειτουργεί κανονικά” είπε η κ. Γκάγκα. Η ΕΙΝΑΠ όμως μιλά με ανακοίνωσή της για έλλειψη αναισθησιολόγων, για την Αιμοδοσία του νοσοκομείου που βρίσκεται σε “επικίνδυνη θέση”, για δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας που “είναι υπό διάλυση λόγω έλλειψης μόνιμων γιατρών”, και δίνει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση.
Το σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι απλό: δεν κάνουν προσλήψεις, δε δίνουν μισθολογικά κίνητρα, μένουν τα νοσοκομεία παίδων χωρίς αναισθησιολόγους και προσωπικό, έρχεται μετά η υφυπουργός Υγείας και λέει ότι το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό – που λειτουργεί με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας αλλά επιχορηγείται από το Δημόσιο χωρίς να δίνει και στοιχεία – κάνει 250 επεμβάσεις τον χρόνο και “αν οι άρρωστοι πάνε σε ένα κέντρο που έχει εμπειρία 500 περιστατικών τον χρόνο, αυτό το κέντρο πρέπει να στηρίξουμε. Αν οι άρρωστοι δεν πάνε σε ένα μέρος που έχει 30 περιστατικά τον χρόνο, αυτό το κέντρο πρέπει να το ξανασκεφτούμε και ίσως να το συμπτύξουμε με κάτι άλλο”.
Με λίγες λέξεις η υφυπουργός περιέγραψε ακριβώς πώς λειτουργεί το σχέδιο διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας εδώ και πολύ καιρό, με σκοπό την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Πείτε μας αυτή τη στιγμή ποια μέτρα θα πάρετε για να λυθεί το πρόβλημα», ζήτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και τόνισε: «Θα μιλήσω μόνο για την Παιδοκαρδιοχειρουργική, όχι για τις υπόλοιπες κλινικές. Έχουμε 21 παιδιά στα επείγοντα και από αυτά περιμένουν αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν. Αυτή η κατάσταση δεν είναι επιτρεπτή για τα παιδιά μας και σίγουρα δεν είναι αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζει κάποιος που έχει χρήματα για να πάει σε ιδιωτική κλινική. Τελικά σε αυτή τη χώρα με τη δικιά σας κυβέρνηση ζει όποιος έχει; Είναι προνόμιο η υγεία ή δικαίωμα; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα».
