Την οπτική της κυβέρνησης περί «ένστολης» δημοκρατίας επιβεβαίωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας σθεναρά, κόντρα στον σφυγμό της ακαδημαϊκής κοινότητας και την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ν.Δ. και Ελληνική Λύση υπερψήφισαν από κοινού (166 ναι), ενώ η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) καταψήφισε (132 όχι).
«Στα Πανεπιστήμια δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ευθεία αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς που κατήγγειλαν τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και τα κόμματα που τις καταψήφισαν. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θαρραλέες διατάξεις που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ στη βία και στην ανομία, παραδίδοντας με ασφάλεια τις σχολές στους φυσικούς τους κατόχους.
Προς επίρρωση μάλιστα της άποψης Χρυσοχοΐδη, ότι οι ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν τη «μοναδική λύση» αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, τοποθετήθηκε στη συζήτηση διογκώνοντας τη δυστοπική εικόνα που περιγράφει διαρκώς η γαλάζια πτέρυγα και απαξιώνοντας πλήρως τη φυσιογνωμία του ελληνικού Πανεπιστημίου.
Επανέλαβε, έτσι, τις αναφορές σε ορμητήρια κουκουλοφόρων, σε φοιτητικά αμφιθέατρα που έχουν μετατραπεί σε γιάφκες περιθωριακών και παρεμπορίου, σε επιθέσεις εναντίον πρυτάνεων και καθηγητών, σε διακίνηση ναρκωτικών και λεηλάτηση κτιρίων. Αλλά και δεν δίστασε και να κλιμακώσει άστοχα, μιλώντας «για κοπέλες που βιάζονται» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Δήλωσε επίσης πως «τα τάγματα εφόδου δεν έχουν καμία θέση στον κόσμο της προόδου», ενώ παρουσίασε ως «λάφυρο οπισθοδρομικών συντεχνιών» αυτό που, όπως είπε, «κάποιοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα». Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε αιτία στις θυελλώδεις κινητοποιήσεις του χώρου, αντιθέτως επικαλέστηκε θετικές απόψεις πανεπιστημιακών και αποφάσεις Συγκλήτων.
«Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις, αλλά δεν προτείνουν και λύσεις γιατί όλες στο παρελθόν απέτυχαν» δήλωσε. Υποστήριξε πως «το σημερινό καθεστώς στην Ανώτατη Εκπαίδευση έδωσε επί δεκαετίες εξετάσεις και απέτυχε», πρόσθεσε πως «η δωρεάν παιδεία γίνεται χίμαιρα με χαμένα εξάμηνα και καταλήψεις και τους κόπους φοιτητών και καθηγητών να καίγονται από επίδοξους επιδρομείς» ενώ, αναφερόμενος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ΑΕΙ, ξεχώρισε μόνον τις υψηλές διακρίσεις του Καποδιστριακού – παρότι μίλησε γενικά για «εξαιρετικούς επιστήμονες που μεσουρανούν».
Κι ενώ παραδέχτηκε πως τα ιδιωτικά κολέγια δεν εμφανίζονται πουθενά στις διεθνείς καταγραφές, υπογράμμισε την «προφανέστατη αναντιστοιχία» μεταξύ Πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς τους για ανόητη συνθηματολογία ενώ χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το «χάος» στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας στους κόλπους του «ένοχη σιωπή» και «φλερτ» με τη βία. «Η αντιπολίτευση επιμένει στις κραυγές για τη στασιμότητα και στη σιωπή» είπε.
«Επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το Πολυτεχνείο και το ΟΠΑ παραδόθηκαν στον εξτρεμισμό και την παραβατικότητα, στο οργανωμένο έγκλημα, στα προγραμματισμένα επεισόδια. Το κράτος συνθηκολόγησε με το παρακράτος» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ακόμη και σήμερα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον Κουφοντίνα, τον αμετανόητο δολοφόνο που στις άδειές του κάνει βόλτες στον τόπο των θυμάτων του». Απέφυγε, ωστόσο, όταν προκλήθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταδικάσει τη δράση της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης.
Το όνειδος της Ικαρίας
«Είστε υποκριτής» αντεπιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναδρομή στην εποχή που ο νυν υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης «κυκλοφορούσε με μπαλταδάκια στη Νομική», στην εποχή της δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ , ή όταν ο νυν υφυπουργός Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος «έστειλε με άλλους τον πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ. στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, τότε που τα πρωτοπαλίκαρα άδειασαν πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα για να διαλύσουν συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος». «Εγώ αν τους είχα κάνει υπουργούς και υφυπουργούς δεν θα μπορούσα να σταθώ, ενώ εσείς μπορείτε και μας κουνάτε και το δάχτυλο…» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Οπως απέφυγε και να αναφερθεί στο θέμα της Ικαρίας, για τη λογοκρισία της ΕΡΤ, για την απαγόρευση των πλάνων του τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με τους «άλλους» και τον ρόλο της υπουργού Πολιτισμού. Συνοψίζοντας ο πρωθυπουργός, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας απαντά στο πρόβλημα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων, καθιερώνει έναν σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και την επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Είναι καιρός να πιάσουμε το νήμα της εκπαίδευσης από την αρχή. Θα πρέπει οι σχολές να συναντηθούν ξανά με τον αληθινό τους προορισμό, οι σπουδές να αποκτήσουν ενδιαφέρον και νόημα και στο πτυχίο να καθρεφτίζονται γνώσεις και δεξιότητες που θα εγγυώνται επαγγελματική σταδιοδρομία» είπε.
«Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, ένα συμβόλαιο συμφερόντων» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε «deal» της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων για 24.000 εγγραφές, αντίστοιχες με τις θέσεις που μειώνονται στον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιλέγει μια προκλητικά ακραία λύση για να υποστηρίξει τη βασική της επιλογή που είναι η υποβάθμιση των Πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, και πως διαπράττει έγκλημα απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση ξεσηκώνοντας κουρνιαχτό για την ασφάλεια των ΑΕΙ. Εκανε λόγο για υποβάθμιση και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για αύξηση της παραπαιδείας και τόνισε πως το μόνο που χρειάζονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι στήριξη, χρηματοδότηση και προσωπικό.
«Η σκέψη είναι ελεύθερη»
«Εχετε εστιάσει στη βία και την ανομία για να κρύψετε τον πραγματικό σας στόχο, φτάσατε στο σημείο να μιλήσετε για βιασμούς στα ΑΕΙ! Δεν το έχω ακούσει, αν γίνονται να μας το πείτε…» δήλωσε έκπληκτος για την αναφορά του πρωθυπουργού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση στήνει «πυριτιδαποθήκες εκεί που γίνονται εμπρησμοί, δήθεν για να τους αντιμετωπίσει», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αστυνομικά σώματα στα Πανεπιστήμια, παραθέτοντας συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν εμπλακεί ειδικοί φρουροί.
Κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη που δεν ζήτησε «μια συγγνώμη» για την Ικαρία –σαρκάζοντας μάλιστα το «κουραστικό» ταξίδι στο νησί– επανέλαβε πως εκμεταλλεύεται την κρίση της πανδημίας σε όλους τους τομείς, ενώ καταλήγοντας τον προειδοποίησε:
«Οσα ΜΜΕ και να χρηματοδοτήσετε, όσους ειδικούς φρουρούς και να βάλετε, δεν θα τα καταφέρετε, γιατί η σκέψη και το μυαλό των νέων δεν φυλακίζεται, είναι πάντα ελεύθερη, κρίνει και αντιστέκεται. Σύντομα θα έχετε παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες επιχείρησαν να επιβληθούν με αυταρχισμό και καταστολή».
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο Κ. Κατσαφάδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «οχετό ψεμάτων», λέγοντας ότι ο ίδιος αθωώθηκε στο δικαστήριο για την υπόθεσή αυτή και κατέθεσε στα πρακτικά τη χθεσινή ανακοίνωση του νυν πρύτανη του ΠΑΠΕΙ που αναφέρει ότι ο ίδιος δεν ήταν καν παρών τότε στα επεισόδια. Παραδέχτηκε πάντως τη διαγραφή του από τη ΔΑΠ, ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά την αθώωσή του επέστρεψε και έγινε αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
