• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.8°C / 21.2°C
    2 BF
    64%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.2°C / 19.5°C
    1 BF
    81%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.0°C / 21.3°C
    1 BF
    69%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 15.0°C
    1 BF
    90%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 18.0°C
    0 BF
    82%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 15.0°C / 17.6°C
    2 BF
    80%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 14.0°C
    1 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 17.4°C / 17.4°C
    2 BF
    84%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.6°C / 19.8°C
    3 BF
    72%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    3 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 19.4°C
    4 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    3 BF
    77%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 19.9°C / 19.9°C
    0 BF
    82%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.6°C
    0 BF
    94%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 15.5°C / 19.4°C
    2 BF
    74%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.8°C / 19.3°C
    3 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 20.5°C
    1 BF
    65%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    0 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 17.0°C / 18.3°C
    2 BF
    100%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.1°C / 13.1°C
    1 BF
    88%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Νύχτα κατέθεσαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

  • A-
  • A+

Στο ελληνικό κοινοβούλιο κατατέθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». 

Πρόκειται για το ν/σ που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς μεταξύ άλλων μειώνει σημαντικά τις θέσεις εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ την ίδια ώρα προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, με το εν λόγω ν/σ θεσπίζονται:

► Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. 

► Ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις. Στην Α φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος.

► Ρυθμίσεις για την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού για την εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ. Δίνεται η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.

► Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης στα ΑΕΙ. Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης ορίζεται ως εξής: 
    • σε 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη. 
    • σε προγραμμάτων σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη. 
Σύμφωνα με το Υπουργείο, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για φοιτητές για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.

Για τους ήδη φοιτούντες, ο ανώτατος χρόνος φοίτησης υπολογίζεται ως εξής: α) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, ο υπολογισμός γίνεται σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω (4+2 έτη για τα τετραετή κ.ο.κ.) και β) για τους φοιτητές που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης (4 έτη για τα  τετραετή κοκ).

► Άλλες ρυθμίσεις:

  • ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ
  • ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας στα ΑΕΙ
  • θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία
  • πρόβλεψη ολοκληρωμένου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα ΑΕΙ. 

Ακολουθεί το ν/σ:

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής. Νέες κινητοποιήσεις το απόγευμα σε Προπύλαια και Σύνταγμα.
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
ΒΟΥΛΗ
Κουτσούμπας: Θα σας δυσκολέψουμε, για να έχουν οι νέοι την εκπαίδευση που αξίζουν
Το ΚΚΕ καταψηφίζει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να σας δυσκολέψουμε για το καλό των μαθητών και των φοιτητών, της Ελλάδας, της κοινωνίας, είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
Κουτσούμπας: Θα σας δυσκολέψουμε, για να έχουν οι νέοι την εκπαίδευση που αξίζουν
ΒΟΥΛΗ
Τα τραγικά κενά στην ειδική αγωγή φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ
Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν πως παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για 100% κάλυψη των κενών στην ειδική αγωγή, τους διαψεύδει η ζοφερή...
Τα τραγικά κενά στην ειδική αγωγή φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Αδιάκοπο σφυροκόπημα στο πολυνομοσχέδιο για το «νέο» σχολείο [ Live ]
Μετά από ξεχωριστά αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα ξεκινήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση» του σχολείου και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Αδιάκοπο σφυροκόπημα στο πολυνομοσχέδιο για το «νέο» σχολείο [ Live ]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας