• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%

Πανηγύρια Μητσοτάκη για επέκταση της Ελλάδας και... εξοπλιστικά

 • A-
 • A+

Πανηγυρικό τόνο επιχείρησε να δώσει στην σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός συνδυάζοντας το σημερινό νομοσχέδιο με τα κλειστά σύνορα και την κατακόρυφη αύξηση εξόδων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο ως «απόλυτα συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα και η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της και σε άλλες περιοχές», ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη επισήμανε «προφανώς μπορεί να το κάνει και στην Κρήτη, θα το κάνει, όμως, σε χρόνο και με τρόπο που η ίδια θα επιλέξει».

Έκανε λόγο για «ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους προσπαθούν να στερήσουν από την πατρίδα μας ό,τι της επιτρέπουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα και υπόδειγμα ασφάλειας σε μια περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Έμπειρος πολίτικος που γνωρίζει την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της. Πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί είμαι σίγουρος πως θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι το μπαράζ εξοπλισμών που ετοιμάζει η κυβέρνηση αποτελεί εγγύηση για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και μίλησε ξεχωριστά για τα Rafale, τις φρεγάτες, αλλά και τις 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις που έχει υποσχεθεί. 

Τοποθετήθηκε, πάντως, και για τα όσα ακούγονται σχετικά με διαφωνίες ανάμεσα στον ίδιο και τον Νίκο Δένδια, αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών. Άκουσα κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις.

Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας. Παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την ευθύνη από την μία στον κ. Καμμένο και από την άλλη στον κ. Κοτζιά» ανέφερε σχετικά.

«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Άτυπες και μη δεσμευτικές οι διερευνητικές επαφές

Μιλώντας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ του διαλόγου με δύο όρους, να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις από εκεί που σταμάτησαν το 2016».

«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δίκαια αιτήματα της χώρας. Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες δικαίου» συμπλήρωσε. 

Δεν παρέλειψε, πάντως, να αφήσει αιχμές κατά μέσων ενημέρωσης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν αντέχει την κριτική. «Καλό είναι να λέγονται λιγότερα και να πράττονται περισσότερα. Θα καλούσα και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα. Ας μην γίνονται μεγάφωνα ξένων δηλώσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη οικονομία» και επισήμανε ότι τα διδάγματα του 2020 είναι «ενότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις, περιορίσαμε τις επιπτώσεις του Covid-19, σφυρηλατήσαμε σχέση εμπιστοσύνης. Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο την θαλάσσια κυριαρχία μας, διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση, πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον».
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Διακομματική συναίνεση στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο
Με 284 «ναι» πέρασε από τη Βουλή το ν/σ του υπ. Εξωτερικών για την επέκταση των της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. «Απών» από το ΚΚΕ.
Διακομματική συναίνεση στην επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο
ΒΟΥΛΗ
Ο Μητσοτάκης «άδειασε» τα στελέχη του μέσα στη Βουλή-Η αντίδραση Τσίπρα
Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών τους στη Βουλή.
Ο Μητσοτάκης «άδειασε» τα στελέχη του μέσα στη Βουλή-Η αντίδραση Τσίπρα
ΒΟΥΛΗ
Υποκλοπές: Επίκαιρη ερώτηση Νο5 από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «κανείς Πρωθυπουργός στο παρελθόν, δεν έχει επιδείξει τέτοια απαξίωση του Κοινοβουλίου, ενώ σοβεί ένα σκάνδαλο που βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και πλήττει τον ίδιο τον πυρήνα...
Υποκλοπές: Επίκαιρη ερώτηση Νο5 από τον Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό
ΒΟΥΛΗ
Τρίτη φαρμακερή ερώτηση Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί έρευνα της ΑΔΑΕ στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις υποκλοπές και ρωτά τον πρωθυπουργό: «Δεσμεύεστε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης που παρακολουθούνταν από το Predator δεν...
Τρίτη φαρμακερή ερώτηση Τσίπρα
ΒΟΥΛΗ
Ζήτησε και τα ρέστα ο Μητσοτάκης
Για επικοινωνιακό και ελλειμματικό σχέδιο έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ζητώντας να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας με ολιστικό, άμεσο και κυρίως αποτελεσματικό πλαίσιο για την...
Ζήτησε και τα ρέστα ο Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας