Στη βαριά σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας και με δριμύ κατηγορώ από τους πολιτικούς αρχηγούς προς την κυβέρνηση για αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, από τη Νέα Δημοκρατία αποκλειστικά, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021.
Η σφοδρή αντιπαράθεση που προηγήθηκε το τελευταίο πενθήμερο στην Ολομέλεια και επεκτάθηκε σε όλα τα μέτωπα της επικαιρότητας –με έμφαση στα ελληνοτουρκικά– κορυφώθηκε το βράδυ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκιάζοντας τις ανακοινώσεις για την επικείμενη υπογραφή άμεσης προμήθειας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale εντός του 2021, αλλά και τη μείωση ενοικίου κατά 80% στις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Οι επικεφαλής των κομμάτων καταλόγισαν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την οδυνηρή επιδείνωση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, κατήγγειλαν τη στρατηγική και τις νομοθετικές της παρεμβάσεις, κυρίως δε το αντικοινωνικό στίγμα του προϋπολογισμού και την αισιόδοξη οπτική του, προτάσσοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, τα λουκέτα, την ανέχεια και τα αδιέξοδα των πολιτών.
Εθνική ήττα
Σημειώνεται πως όλοι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκαν σε μείζονα εθνική ήττα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου δεδομένης της στάσης των εταίρων απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό, τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπερψήφισαν, εκτός της Ν.Δ., το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «παρών» και το ΚΚΕ «όχι» (189 «ναι», 95 «παρών», 16 «όχι»).
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα του νέου έτους που δεν είναι άλλο από την πρωτόγνωρη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού για τον κορονοϊό, η οποία θα ονομαστεί «Επιχείρηση Ελευθερία». Προειδοποίησε πάντως ότι θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο, ενώ η απειλή θα είναι παρούσα μέχρι να εμβολιαστεί το 60% των πολιτών. Πάντως οι πολιτικοί, αναφερόμενοι στον εμβολιασμό, δήλωσαν για άλλη μια φορά (εξαιρουμένου του Κυρ. Βελόπουλου) ότι θα δώσουν ηχηρό παράδειγμα στους πολίτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στα εθνικά θέματα, ακολούθως στην οικονομία, ενώ είχε περιορισμένες αναφορές στην υγειονομική κρίση και ούτε μία για το γεγονός ότι για δεύτερο μήνα η Ελλάδα έχει 100 νεκρούς την ημέρα από τον κορονοϊό.
Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν «εθνική ήττα», όπως λέει η αντιπολίτευση, και μίλησε για «αργούς ρυθμούς» στην Ε.Ε. που σταδιακά αυξάνουν την πίεση στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «ολοένα και πιο απομονωμένη διεθνώς». Επανέλαβε ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός και ότι θέση της χώρας είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με παραπομπή στη Χάγη για το ένα ζήτημα που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες.
Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και για «πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα», επειδή δεν υπερψήφισε τα αυξημένα κατά 57% κονδύλια της Αμυνας, ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ από τον περασμένο Μάιο και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα επεκταθούν και το α’ τρίμηνο του 2021. Αναγνώρισε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς «συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».
Για τη μείωση ενοικίου κατά 80% στις πληττόμενες επιχειρήσεις είπε ότι το 60% θα δοθεί από το κράτος στους ιδιοκτήτες, ενώ ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Προς νέα χρεοκοπία
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε την κυβερνητική διαχείριση όλων των κρίσιμων ζητημάτων της περιόδου στη λέξη «αποτυχία» που, όπως είπε, θα μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα» στο εγγύς μέλλον, βάσει των εκτιμήσεων για την ύφεση και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, οδηγώντας τη χώρα ξανά σε χρεοκοπία. Μίλησε για τον «ανέμελο» πρωθυπουργό και στην Ελλάδα με την πανδημία «αλλά και στην Ευρώπη με την Τουρκία», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό εικονικό και προκλητικό και κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει την προσκόλληση στο «απαρχαιωμένο νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό μοντέλο».
«Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη στήριξη της οικονομίας, στη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων και τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Και απ’ ό,τι φαίνεται, έχετε χάσει εντελώς και επικίνδυνα τον έλεγχο και αυτό δεν κρύβεται ούτε με προπαγάνδα, ούτε με φτηνούς αντιπερισπασμούς, ούτε με τεχνάσματα» πρόσθεσε.
Περνώντας απευθείας στα ελληνοτουρκικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, πως η διπλωματική αποτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται «να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ήττα της γενιάς μας», δεδομένων, όπως είπε, των σημαντικών διεργασιών και ανακατατάξεων που αναμένονται το 2021 στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό. «Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου ήταν και θα είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο, χωρίς εκβιασμούς, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για “γκρίζες ζώνες” στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, για εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο» ξεκαθάρισε, ζητώντας στοιχειώδη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αιτιολογώντας δε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, διευκρίνισε πως δεν καταψηφίζει, αλλά δεν δίνει και «λευκή επιταγή» χωρίς σχέδιο και στρατηγική.
Επιστρέφοντας στο εσωτερικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα από παράδειγμα προς μίμηση μετατράπηκε σε παράδειγμα προς αποφυγή με εκατόμβη νεκρών, στρατιές ανέργων και χιλιάδες λουκέτα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, πως εκδηλώνει «άγνοια κινδύνου» κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση και ότι δεν κατανοεί την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών. «Ποια χώρα κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης; Την Ελλάδα ή το Λουξεμβούργο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Απρέπεια Μητσοτάκη σε βάρος του Νίκου Φίλη
Τον ειρωνεύτηκε ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η αλαζονική συμπεριφορά του πρωθυπουργού απέναντι σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονταν για αποστροφές της ομιλίας του, όπως π.χ. στον Νίκο Φίλη που σχολίασε εκτός μικροφώνου την αμήχανη και λακωνική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία ως «ο βόρειος γείτονάς μας». «Βάλτε τη μάσκα σας, κ. Φίλη, είστε και ευπαθής ομάδα, είστε και ευπαθής…», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πριν από την απρέπεια αυτή είχε κάνει την ίδια παρατήρηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Μην εκνευρίζεστε, τη μάσκα σας, είστε υγειονομικά επικίνδυνος».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε το ολίσθημά του και κάλεσε κατ’ ιδίαν τον κ. Φίλη για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τον προσβάλει και ότι εάν παρεξηγήθηκε του ζητά συγνώμη.
«Η ειρωνική αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, ότι ανήκω σε “ευπαθή ομάδα και κινδυνεύω”, υπήρξε ατυχής. Εξέπεμψε ένα δημόσιο ήθος που προσβάλλει όχι εμένα προσωπικά αλλά, κυρίως, χιλιάδες συμπολίτες μας που κάποια στιγμή της ζωής τους είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας», δήλωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό άλλωστε εξήγησα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν μετά το τέλος της συνεδρίασης αισθάνθηκε την ανάγκη να μου δώσει προσωπικά εξηγήσεις».
Και όλα αυτά μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη φωτογράφηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη χωρίς μάσκα με κόσμο στην Πάρνηθα, για το οποίο δεν έκανε καμία αναφορά στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τήρησε τα περιοριστικά μέτρα, αλλά δεν ζήτησε ούτε συμβολικά «συγγνώμη» από τους πολίτες
