Ακάθεκτη προχωρεί από σήμερα η κυβέρνηση στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, κόντρα στις 133 ψήφους αποδοκιμασίας από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης που καταγράφηκαν χθες το βράδυ στα πρακτικά της Βουλής.
Η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τoυς εννέα βουλευτές του MέΡΑ25 που αποχώρησαν από τη διαδικασία.
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση καταδίκασαν τις κυβερνητικές αποφάσεις –χωρίς βεβαίως να επικροτήσουν την πολιτική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης– αθροίζοντας 133 ψήφους απέναντι στις 158 αντίθετες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά, ενώ έγινε και χρήση της δυνατότητας επιστολικής ψήφου, όπως ορίζουν τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στη Βουλή.
Σε όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης (που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού έφτασε τις 35 ώρες) κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι για οικονομία, πανδημία και ελληνοτουρκικά (με τις προκλητικές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για τα 12 μίλια να φέρνουν σε αμηχανία την κυβέρνηση), ωστόσο η πτώχευση της ιδιωτικής περιουσίας και η πρώτη κατοικία παρέμειναν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, παρά την προσπάθεια του υπουργικού συμβουλίου και του ίδιου του πρωθυπουργού να υποβαθμίσουν τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως σύσσωμη η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αγνόησε την αντιπολιτευτική κριτική για τον «νόμο-έκτρωμα», υποστήριξε πως η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Χρ. Σταϊκούρα γύρισε «μπούμερανγκ» για τον Ευκλ. Τσακαλώτο και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν έβαλε στο «κάδρο» της μομφής τον ίδιο (με συνολική πρόταση εναντίον της κυβέρνησης) γιατί «τρέμει» τις εκλογές.
Καταλογίζοντας ταυτόχρονα στην αξιωματική αντιπολίτευση πως εξακολουθεί να ασκεί τακτική διχασμού, τη στιγμή που η εξελίσσονται για τη χώρα σοβαρές παράλληλες κρίσεις. Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως είναι δέσμιος των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πως εφαρμόζει «μνημόνια» χωρίς μνημόνιο, τη στιγμή που λόγω της συγκυρίας σε όλη την Ευρώπη αναστέλλουν πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη «απάτη» εις βάρος της μεσαίας τάξης και δεσμεύτηκε πως ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλθει στην εξουσία θα είναι ο πτωχευτικός της Νέας Δημοκρατίας. «Γιατί η δεύτερη φορά θα έρθει και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έφτασαν σε απευθείας αντιπαράθεση, καθώς δευτερολογίες και τριτολογίες δεν προβλέπονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα μιλώντας για εσωκομματικά και αντιπολιτευτικά «αδιέξοδα» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υποστήριξε ότι η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Χρ. Σταϊκούρα γύρισε «μπούμερανγκ» για τον Ευκλ. Τσακαλώτο, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως άφησε απροστάτευτη την κύρια κατοικία, και στήριξε ξεκάθαρα τον υπουργό του – τον ευχαρίστησε μάλιστα προσωπικά για την «εξαιρετική δουλειά» του. Μίλησε για νομοσχέδιο-τομή και για σημαντική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους αφαιρώντας από τους οφειλέτες το βάρος των αέναων χρεών.
Αναφερόμενος στα εθνικά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας και δεν αμφισβητείται» και επέμεινε, καθώς είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική του Αλ.Τσίπρα, πως η κυβέρνηση ασκεί «ενεργητική» διπλωματία, φέρνοντας σε δυσχερή θέση την Τουρκία. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει ευθέως, παρότι προκλήθηκε ανοιχτά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τις δηλώσεις του Μιχ. Χρυσοχοΐδη περί «εθνικισμού», τουναντίον κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη συγκυβέρνηση με τον Π. Καμμένο.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη διαχείριση της πανδημίας και επικαλούμενος τους χάρτες με τους σχετικούς δείκτες επανέλαβε πως η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα, ενώ καταλήγοντας και με αναφορές στην καταγγελία του Αριστοφάνη εναντίον του δημαγωγού Κλέωνα, κάλεσε τη Βουλή να καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου».
«Και μόνο που φέρνετε το νομοσχέδιο την ώρα της μέγιστης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τους Ελληνες, σας αξίζει η μομφή…», είχε πει νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό για τη βασική «προτεραιότητα» της κυβέρνησης τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε προκειμένου, όπως είπε, «να τελειώνει το παραμύθι» απέναντι στην «κασέτα» και τη γαλάζια «προπαγάνδα» πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ τον νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους πολίτες χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προώθησε τον σχεδιασμό ισοπέδωσης των πάντων με «θράσος, ψεύδη και απάτες» και μίλησε για πρωτοφανές και σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως απαξιώνει τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει τους πραγματικούς στρατηγικούς κακοπληρωτές «να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων», αναφερόμενος σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους ενώ την ίδια ώρα διαβιώνουν προκλητικά καθώς βλέπουν το ίδιο προκλητικά τα δάνειά τους να κουρεύονται από τις τράπεζες.
«Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δισ. σε γνωστούς Ελληνες εφοπλιστές…», σημείωσε – με τον πρωθυπουργό στη συνέχεια να ισχυρίζεται πως οι υποθέσεις που επικαλέστηκε αφορούν την περίοδο 2016 -2018 που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκφράζοντας τη σιγουριά του πως η «δεύτερη φορά Αριστερά» θα έρθει, παρά τις επιδιώξεις της ελίτ που στηρίζει την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι να πάρει τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ. «Εσείς είστε η απόλυτη εγγύηση ότι θα έρθει η δεύτερη φορά, και θα είναι διαφορετικά, όχι για εμάς, αλλά για τον ελληνικό λαό…», δήλωσε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.
Υπερψηφίζει τη μομφή η ελάσσων αντιπολίτευση
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
«Η κυβέρνηση δημιουργεί ερείπια»

Τη μομφή που αποδίδει το κόμμα της στη Νέα Δημοκρατία διατύπωσε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, υπερψηφίζοντας στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών πρόταση δυσπιστίας κατά της συνολικής της πολιτικής. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «δημιουργεί ερείπια», οδηγώντας τα φυσικά πρόσωπα σε μαζική πτώχευση και ότι στρώνει το έδαφος για το ξεπούλημα του ιδιωτικού πλούτου και το στήσιμο του «γαλάζιου» πελατειακού κράτους. Τηρώντας τις αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, η κ. Γεννηματά επανέλαβε πως «ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος πολιτικός χορηγός της Δεξιάς και του πρωθυπουργού», ενώ, αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για «μυστική και φανερή διπλωματία που έφερε τον Ερντογάν μέσα στα 12 μίλια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Ισες ευθύνες σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ»

Με σκληρή γλώσσα ο Δημ. Κουτσούμπας καταψήφισε συνολικά, στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των προκατόχων της συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είπε, «προσχεδίασαν το έγκλημα» του νέου πτωχευτικού νόμου. «Αντί να δώσετε ανάσα στα νοικοκυριά, χορηγείτε ολόκληρες μπουκάλες οξυγόνου στις τράπεζες και στους μεγάλους επιχειρηματίες» δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, καταλογίζοντας θράσος στην κυβέρνηση που χαρακτήρισε «δεύτερη ευκαιρία» το νομοσχέδιο. Ο Κουτσούμπας εξήγησε πως, παρότι το ΚΚΕ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας, επιρρίπτει ίσες ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν την «οριστική μομφή» σε όσους ευθύνονται για την καθιέρωση, για πρώτη φορά, της πτώχευσης των φυσικών προσώπων.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
«Βίαιη επιδρομή της ολιγαρχίας»

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από την ψηφοφορία της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών ανακοίνωσε στην ομιλία του ο Γ. Βαρουφάκης, καταγγέλλοντας από τη μία πλευρά και σε όλους τους τόνους το πτωχευτικό νομοσχέδιο και από την άλλη «συνέργεια κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» στην εφαρμογή του 5ου Μνημονίου. Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή για το Κοινοβούλιο από την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου», επανέλαβε πως πρόκειται για «νομοθετικό έκτρωμα» και «βίαιη επιδρομή της ολιγαρχίας», ενώ καταφέρθηκε και προσωπικά εναντίον του Χρ. Σταϊκούρα, υποστηρίζοντας πως ως υπουργός Οικονομικών ενισχύει σταθερά τη δίνη της ύφεσης, του χρέους και της απώλειας του ΑΕΠ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Νόμος με δολοφονικά αποτελέσματα»

Για «εγκληματικές» κυβερνητικές αποφάσεις και για «δολοφονικά» αποτελέσματα του νέου πτωχευτικού νόμου μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ανακοινώνοντας πως θα το κόμμα του θα υπερψήφιζε την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Χρ. Σταϊκούρα. Ο Κυρ. Βελόπουλος υποστήριξε πως η καταγγελία της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου αποτελεί «εθνική υποχρέωση» και εξήγησε πως «όταν μια πρόταση είναι λογική και σωστή, εμείς θα την ψηφίζουμε, είτε προέρχεται από δεξιούς είτε από αριστερούς». Την ίδια στιγμή ωστόσο, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «πολιτικά άστοχη» κίνηση, θεωρώντας πως προκάλεσε τη συσπείρωση της «γαλάζιας» πτέρυγας. Ο ίδιος διερωτήθηκε τον λόγο που η κυβέρνηση έφερε με βιασύνη τον πτωχευτικό νόμο στη Βουλή, πυροδοτώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, την ώρα που λόγω των τουρκικών προκλήσεων απαιτείται αρραγές πολιτικό μέτωπο.
