• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.5°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.6°C
  0 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.3°C
  5 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιφνίδιος αποκλεισμός επιτυχόντων με υπογραφή Σταϊκούρα

 • A-
 • A+
Ερωτήματα για την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να αλλάξει ξαφνικά τη δική του προηγούμενη απόφαση σχετικά με την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων του ΝΣΚ για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σοβαρές σκιές προκαλεί πρόσφατη αιφνίδια απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να αλλάξει μέσα σε ένα βράδυ δική του προηγούμενη απόφαση σχετικά με την παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πρόκειται για ρύθμιση που κατατέθηκε κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουλίου, στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση αφήνει στον αέρα τουλάχιστον 43 διακεκριμένους επιστήμονες, επιτυχόντες στον πρόσφατο απαιτητικό διαγωνισμό για την πλήρωση των θέσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το εντυπωσιακό είναι πως ο υπουργός προχώρησε σε αυτήν την αμφιλεγόμενη απόφαση μόλις μία μέρα μετά τον διορισμό των πρώτων 10 επιτυχόντων, αλλάζοντας με πρωτοφανείς όρους τον χρόνο παράτασης ισχύος του πίνακα επιτυχόντων αντί για τις 12 Απριλίου του 2021 για το τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Με άλλα λόγια άλλαξε ξαφνικά προηγούμενη δική του ορθή απόφαση, που είχε υπογράψει εν μέσω κορονοϊού τον Μάρτιο.

Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή. Κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεσή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφέρει ως μείζον ζήτημα την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των λειτουργών του, την ίδια στιγμή που αυξάνεται συστηματικά ο φόρτος εργασίας του εξαιτίας των ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων που του ανατίθενται. Το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (403/2018, ΦΕΚ Γ’ 1389) προκηρύχθηκε μετά από 5 χρόνια διαγωνισμός για την πλήρωση δόκιμων δικαστικών πληρεξουσίων του ΝΣΚ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019. Προέκυψαν 111 επιτυχόντες, των οποίων τα ονόματα δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, εκ των οποίων οι πρώτοι 56 διορίστηκαν αμέσως.

Τον Μάρτιο, εν μέσω λοκντάουν, με ΚΥΑ την οποία υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης δόθηκε, όπως συνηθίζεται, παράταση ενός χρόνου (έως τις 12 Απριλίου 2021) για τους επιτυχόντες και ενώ ήδη ήταν γνωστό πού δημιουργούνται νέα κενά. Στη συνέχεια, στις 7 Ιουλίου, αναρτήθηκε προς διαβούλευση το παρόν νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου στο άρθρο 57 παρ. 10 προβλεπόταν ρύθμιση σχετικά με παράταση του συγκεκριμένου πίνακα επιτυχόντων έως τις 12 Απριλίου 2021, σύμφωνα δηλαδή με την ανωτέρω υπουργική απόφαση.

Παρ’ όλα αυτά, στις 18 Ιουλίου με έκπληξη οι επιτυχόντες διαπίστωσαν ότι στο άρθρο 66 παρ. 10 του προαναφερθέντος σχεδίου νόμου προβλέπεται παράταση ισχύος μόλις έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι και με τη νομική τους ιδιότητα, η συγκεκριμένη απόφαση προσκρούει στις αρχές της σταθερότητας των διοικητικών καταστάσεων, της καλής πίστης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου καθώς και της ίσης μεταχείρισης, αρχές που διέπουν τη διοίκηση σε όλη τη δράση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα ενώ υπάρχουν και βουλευτές της Ν.Δ. που θεωρούν ακατανόητη την απόφαση Σταϊκούρα. Την περασμένη Παρασκευή η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νάντια Γιαννακοπούλου, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό να επανορθώσει άμεσα την αδικία. Ρωτά τον υπουργό: «Για ποιο λόγο προβήκατε στην εν λόγω αλλαγή, η οποία ουσιαστικά καταργεί σιωπηρά τον υφιστάμενο πίνακα επιτυχόντων και πρακτικά καθιστά ανέφικτο να ολοκληρωθεί οιοσδήποτε νέος διορισμός σε κενή οργανική θέση του ΝΣΚ μέσα στην ασφυκτική χρονική προθεσμία μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2020;»

Αξίζει να σημειωθεί πως η ισχύς σε άλλους πίνακες επιτυχόντων αντίστοιχων διαγωνισμών έχει παραταθεί έως και 5 χρόνια, καθώς αποτελεί μακροχρόνια πρακτική της διοίκησης η παράταση σε πίνακες επιτυχόντων διαγωνισμών. Οξύμωρο είναι και το γεγονός πως η εν λόγω σύντμηση της χορηγηθείσας παράτασης έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τη συνημμένη αιτιολογική έκθεση της επίμαχης διάταξης. Το θέμα συζητήθηκε ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα, με τον υπουργό Οικονομικών να επικαλείται φερόμενη επιστολή του νυν προέδρου του ΝΣΚ με ημερομηνία 1η Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την οποία όλες οι υφιστάμενες κενές θέσεις θα είχαν καλυφθεί αν γινόταν ο διορισμός των 10 επιτυχόντων.

Ομως το επιχείρημα του υπουργού προκύπτει πως δεν ισχύει. Οπως ανέφερε στην επιτροπή μία εκ των επιτυχόντων σε παρέμβασή της: «Η εν λόγω επιστολή έχει καταστεί πλέον ανεπίκαιρη και χρησιμοποιείται παραπλανητικά από τον υπουργό. Οι τέσσερις κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων της 30ής Ιουνίου 2020 δεν προλαβαίνουν να καλυφθούν από τον πίνακα επιτυχόντων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Επιπλέον στο ίδιο νομοσχέδιο συστήνονται ακόμα 9 νέες οργανικές θέσεις οι οποίες παρομοίως δεν προλαβαίνουν να καλυφθούν από τον υφιστάμενο πίνακα». Το σημαντικότερο όμως σημείο της αντίκρουσης της εκπροσώπου των επιτυχόντων απέναντι στον υπουργό Οικονομικό είναι το εξης: «Εφόσον κύριε υπουργέ πιστεύετε ότι πράγματι δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν ανάγκες για κάλυψη 13 επιπλέον οργανικών θέσεων, γιατί σπεύδετε αιφνιδίως να ανακαλέσετε παράταση που χορηγήσατε ο ίδιος πριν από λίγους μήνες;»

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ενδεχομένως βρίσκεται στην πληροφορία ότι εντός των ερχόμενων εβδομάδων επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας δυνάμει του οποίου θα συσταθούν 27 νέες οργανικές θέσεις ΝΣΚ στον ΕΦΚΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια η σπουδή κατάργησης του υφιστάμενου πίνακα επιτυχόντων σχετίζεται με το γεγονός πως σύμφωνα με τον νόμο όλες αυτές οι θέσεις (αλλά και οι 13 προγενέστερες) θα έπρεπε να καλυφθούν από όλους αυτούς τους επιτυχόντες, που βλέπουν σήμερα τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση στη Βουλή για τους διαγωνισμούς-μαμούθ του υπουργείου Παιδείας
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. φέρνουν στη Βουλή «το σκανδαλώδη διαγωνισμό ύψους 51.964.405,96€ για έργα και υπηρεσίες» που υλοποιεί εδώ και χρόνια το Ι.Τ.Υ.Ε. «Διόφαντος».
Ερώτηση στη Βουλή για τους διαγωνισμούς-μαμούθ του υπουργείου Παιδείας
ΒΟΥΛΗ
«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
Τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Εσωτερικών αποσυνδέει τη διαγωνιστική διαδικασία από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων σε υπηρεσίες.
«Δεξαμενή ομηρίας» με τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ
ΒΟΥΛΗ
Και τροπολογία δωράκι στα κολέγια
Νέες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο-μαμούθ για την ανώτατη παιδεία και την ελεύθερη αγορά. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο παρά πέντε της ψήφισης του νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ο υπουργός...
Και τροπολογία δωράκι στα κολέγια
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Απαλλαγή φορολόγησης επιδομάτων και υπερωριών εργαζομένων στο ΕΣΥ
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με αίτημα την απαλλαγή από τη φορολόγηση των επιδομάτων και των υπερωριών των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, υπέβαλαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΣΥΡΙΖΑ: Απαλλαγή φορολόγησης επιδομάτων και υπερωριών εργαζομένων στο ΕΣΥ
ΒΟΥΛΗ
Εξαγγελίες Σταϊκούρα για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Υποστήριξε ότι την ώρα που «η κυβέρνηση σχεδιάζει συνετά και υπεύθυνα, πατάει στον πραγματικό κόσμο» η «αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μία αστεία αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις, προσκαλεί τους πολίτες...
Εξαγγελίες Σταϊκούρα για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας