Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα

Ο Νίκος Φίλης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νίκος Φίλης: Γιατί καταψηφίζω Στουρνάρα

  • A-
  • A+

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος απαρίθμησε κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που συνεδρίασε για την ανανέωση της θητείας του ο Νίκος Φίλης. 

Όπως είπε, αν και είναι θεσμικός ο ρόλος του και αν και ποτέ δεν εξελέγη από τον λαό, ασκούσε σταθερά αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε ακόμη τις «περιστρεφόμενες πόρτες» που αφορούν στη διαπλοκή της πολιτικής και των πολιτικών με τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πείραμα που απέτυχε παντού στην Ευρώπη τη διοίκηση του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της εκάστοτε χώρας από τραπεζίτες και τεχνοκράτες.  

Εκτίμησε επίσης ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξουν πρόσωπα και συσχετισμοί στην Ε.Ε.

Η ομιλία του Νίκου Φίλη στη Βουλή

Τον κ. Στουρνάρα τον επέλεξε αρχικά η κυβέρνηση Σαμαρά και σήμερα ξανά η κυβέρνηση  Μητσοτάκη, όχι επειδή είναι ειδικός, αλλά επειδή είναι πολιτικός. Δεν αμφισβητώ το βιογραφικό του, βαρύ βιογραφικό έχει από άποψη σπουδών. Η θέση όμως του διοικητή της ΤτΕ είναι σήμερα πολιτική.

Εξάλλου ο κ. Στουρνάρας λίγο πριν γίνει γίνει διοικητής, ήταν υπουργός Οικονομικών. Έχει όνομα αυτό στην πολιτική: λέγεται «περιστρεφόμενες πόρτες». Κι άλλοι στην Ευρώπη, είπε ο κ. Στουρνάρας, πέρασαν από κάποιο υπουργείο πριν γίνουν διοικητές της κεντρικής τράπεζας στη χώρα τους. Φυσικά. Πολιτικοί ήταν και αυτοί, πολιτικοί παραμένουν.

Αυτή την εκτίμησή μου την επιβεβαιώνει ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου μη εκλεγμένος ο ίδιος, ασκούσε σταθερά αντιπολίτευση στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Είχε δικαίωμα να το κάνει; Κρίνεται αυτό. Ο ίδιος ουδέποτε τέθηκε στην κρίση του λαού και ουδέποτε εξελέγη οπουδήποτε. Ουδέποτε συνεπώς νομιμοποιήθηκε από το λαό· από παρελθούσα κυβέρνηση νομιμοποιήθηκε. Την ευθύνη για τη διακυβέρνηση όμως έχει η εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση και την ευθύνη για αντιπολίτευση τα κόμματα που έχουν ταχθεί από το λαό να την ασκούν. Όχι θεσμικοί παράγοντες, που απολαμβάνουν μάλιστα στήριξη από το εξωτερικό.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή μας αφορά το μέλλον. Είναι η στιγμή κατάλληλη να αλλάξουμε πολιτικές και πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας; Είναι! Υπάρχουν οι συσχετισμοί; Μπορεί να διαμορφωθούν! Όλα αλλάζουν, κι ας νομίζουν ορισμένοι ότι αυτό που υπάρχει σήμερα είναι αιώνιο και περιβάλλεται από «ιστορική εμπιστοσύνη» -το ακούσαμε κι αυτό. Ο αυτοκράτορας της Γαλλίας τη μέρα που εξελισσόταν η εξέγερση της Βαστίλης είχε εξαγγείλει ότι η βασιλεία του θα μακροημερεύσει.

Η ιστορία έχει στροφές και «πονηριές» και ο πολιτικός πρέπει να τις λαμβάνει υπόψη του. Σήμερα η πανδημία έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες στροφής. Μέσα σε μια μέρα η παγκοσμιοποίηση αποδείχθηκε κατασκεύασμα που δεν μπορούσε να υπερβεί τις εθνικές «μεγαλοκρατικές» και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Φτάσαμε να βλέπουμε ληστρικές παρεμβάσεις στα τελωνεία, από τις ΗΠΑ για παράδειγμα, προκειμένου να αρπάξουν υγειονομικό υλικό που προοριζόταν για άλλες χώρες.

Αποτελεί παρένθεση η πανδημία; Θα επιστρέψουμε δήθεν εκεί που ήμασταν; Όχι! Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, δείχνει μακαριότητα και αδυναμία να διδαχθεί από την ιστορία.

Διαπιστώνω ότι για ορισμένους η πανδημία ανέδειξε -δήθεν- την ανάγκη να μας κυβερνούν άνθρωποι σαν τον κ. Τσιόδρα. Είναι έτσι; Δεν είναι προσωπική η αναφορά, εκτιμώ απεριόριστα τον γιατρό Τσιόδρα, ως επιστήμονα και ως χειριστή της υγειονομικής κρίσης. Αλλά το δίδαγμα δεν μπορεί να είναι η προσφυγή στην τεχνοκρατική διακυβέρνηση, όπου απουσιάζει η εκπροσώπηση και ο έλεγχος.

Το είδαμε για παράδειγμα στην Ιταλία, όπου απέτυχε πλήρως το πείραμα Μόντι, όπως στην Ελλάδα απέτυχε το πείραμα Παπαδήμου. Συνεπώς αναζητούμε πολιτικούς που να ελέγχονται για τις πολιτικές λύσεις που εφαρμόζουν, όχι τεχνοκράτες.

Σήμερα υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που δεν θα λύσουν τραπεζίτες, αν αφεθούν να διακυβερνήσουν μόνοι τους, χωρίς πολιτικό έλεγχο. Υπάρχουν ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά τα Κέντρα που τις ελέγχουν, δεν είναι εκείνα που τις χρηματοδότησαν. Είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο; Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ότι τα κράτη υποχρεώνονται να πάνε σε κρατικοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, τις αιμοδοτούν με χρήματα των φορολογούμενων... Το ζητούμενο όμως είναι ποιος θα τις ελέγχει μετά. Όχι ο χρηματοδότης; Όχι ο λαός;

Δυστυχώς, σε αυτά τα μείζονα δεν ακούω νέες ιδέες, αλλά παρενθέσεις και τάσεις επιστροφής στη χρεοκοπία του παρελθόντος. Έχουν βογκήξει οι ελληνικές οικογένειες για τα δάνεια που δεν μπορούν να ξοφλήσουν, χωρίς να έχουν ευθύνη. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες εξακολουθούν να πλουτίζουν με τις προμήθειες. Έκανε εκείνη την επικοινωνιακή φιέστα ο κ. Μητσοτάκης, όπου συνάντησε τους τραπεζίτες και τους ζήτησε, υποτίθεται, να μειώσουν τις προμήθειες. Τίποτα δεν έγινε και την περίοδο της πανδημίας οι τράπεζες έβγαλαν περισσότερα χρήματα από προμήθειες από ό,τι πριν. Το ξέχασαν και τα φιλικά στη Ν.Δ. ΜΜΕ τίποτα δεν αναφέρουν.

Εν κατακλείδι: για πολιτικούς λόγους καταψηφίζω τον πολιτικό κ. Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.


 

ΒΟΥΛΗ
Και η κόντρα καλά κρατεί
Συνεχίζεται η πολεμική της κυβέρνησης κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Το νέο επεισόδιο της κόντρας που σοβεί εδώ και πολύ καιρό εκτυλίχθηκε στη Βουλή, όπου 46 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος...
Και η κόντρα καλά κρατεί
ΒΟΥΛΗ
Επιμένει ο Γ. Στουρνάρας στην προσφυγή στον ΕΜΣ
Παρά την πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για στήριξη των πληγεισών χωρών με επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να προσφύγει στον ΕΜΣ.
Επιμένει ο Γ. Στουρνάρας στην προσφυγή στον ΕΜΣ
ΒΟΥΛΗ
Φίλης καλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ
Να άρουν το εμπάργκο προς τον ΣΚΑΪ και την ΕΡΤ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. αντίστοιχα, ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στον απόηχο της χθεσινής...
Φίλης καλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ
ΒΟΥΛΗ
Επανεξέταση της συμφωνίας από την Επιτροπή Εξοπλισμών
Την επανεξέταση της διακρατικής συμφωνίας για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, εγκρίνοντας την αντίστοιχη πρόταση που υπέβαλε στη χθεσινή της...
Επανεξέταση της συμφωνίας από την Επιτροπή Εξοπλισμών
ΒΟΥΛΗ
«Μην ξύνετε πληγές»...
Δόξασε τον εαυτό του καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ, ενώ έδωσε και συγχωροχάρτι στη διαπλοκή....
«Μην ξύνετε πληγές»...
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η διάταξη για το τέμενος
Με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, αφού διακομματικά η Ολομέλεια ενέκρινε χθες το απόγευμα τη σχετική διάταξη, η κυβέρνηση προωθεί την επίσπευση της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Ελαιώνα. Στο σύνολο των...
Ψηφίστηκε η διάταξη για το τέμενος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας