Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταρρίπτει η Δημητρίου τους ισχυρισμούς Αγγελή
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καταρρίπτει η Δημητρίου τους ισχυρισμούς Αγγελή

  • A-
  • A+

Τα πράγματα στη θέση τους επιχείρησε να βάλει σήμερα (Πέμπτη) η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία κατέθεσε στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. 

Μεταξύ άλλων, η κ. Δημητρίου κατέρριψε τους ισχυρισμούς του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή και ουσιαστικά έδωσε τη σωστή εικόνα για το πώς έγιναν τα πράγματα στο σκάνδαλο Novartis, αναφερόμενη τόσο στους αξιωματούχους του FBI, όσο και στους προστατευόμενους μάρτυρες. 

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που είναι ακόμα σε ισχύ, η προανακριτική ήταν σήμερα σε πλήρη σύνθεση. 

Τι είπε η Δημητρίου

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η πρώην εισαγγελέας ανέφερε πως «οι καταθέσεις μου στηρίζονται στις αναφορές Αγγελή, αναφορές τις οποίες "ξέχασε" να τις θέσει σε γνώση σας. Αναφέρομαι στην ανεπίσημη ενημέρωση που μου είχε κάνει στις 15-12-2018 μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με το FBI. Αν παρατηρήσει κανείς τις τέσσερις αναφορές θα δει ότι ο κ. Αγγελής προσθέτει, αλλάζει, αφαιρεί πράγματα. Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα».

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες, η κ. Δημητρίου τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να τους εντάξουμε στο δικαιικό μας σύστημα» και πρόσθεσε: «Έχουμε υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις που μας υποχρεώνουν για αυτή την ένταξη. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από το 2016 πολύ πριν ξεσπάσει η υπόθεση Novartis. Είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων αν θέλει κάποιος να καταπολεμήσει την διαφθορά».

Συνεχίζοντας η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «στις 15 Δεκεμβρίου του 2016 στάλθηκαν από εμένα τα δημοσιεύματα για τη φαρμακευτική Novartis για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την ίδια μέρα η τότε εισαγγελέας Ελένη Ράικου σχημάτισε την ποινική δικογραφία και έδωσε σχετική παραγγελία στους επίκουρους εισαγγελικούς λειτουργούς. Επισκέφθηκα την Εισαγγελία Διαφθοράς για να ενημερωθώ για την υπόθεση γιατί επρόκειτο για υπόθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης παρόμοια με υποθέσεις σε άλλες χώρες κατά της Novartis. Η κ. Ράικου ενημέρωνε και εμένα και τον επόπτη για τις ενέργειές της. Στάλθηκε άμεσα αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ».

Επίσης, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Αμερικανών Εισαγγελέων και Αξιωματούχων του FBI τον Φεβρουάριο το 2017. Αυτοί με επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Διαφθοράς όπου συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις δικογραφίες για την Novartis. Πρότειναν στους δικούς μας εισαγγελείς να μεταβούν στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί απέστειλαν στην κ. Ράικου έγγραφα και υπέβαλαν και εκείνοι αίτημα δικαστικής συνδρομής προς εμάς».

Συνεχίζοντας την αποδόμηση όσων δήλωσε ο κ. Αγγελής, η πρώην εισαγγελέας δήλωσε επίσης: «Οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του. Ούτε παράτυπες, ούτε παράνομες ήταν. Οι συναντήσεις και τα Skype έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι καθόλου παράτυπη και παράνομη. Σου δίνω τις πληροφορίες για να βρεις τις αποδείξεις. Και αυτό γιατί να μην είναι παραδεκτό στους δικαστικούς λειτουργούς όταν εφαρμόζεται μεταξύ αστυνομιών;» 

»Οι προστατευόμενοι δεν είναι κουκουλοφόροι. Διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Επτά νεκρούς είχαμε στην υπόθεση noor1. Δεν παίζεις με τη ζωή των μαρτύρων. Απορώ πως ο κ. Αγγελής μετέφερε στις αναφορές του ολόκληρα κομμάτια από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.»

Αιχμές για Ράικου, μήνυμα για πολιτικούς

Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά της στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου: «Όταν ανέλαβε η Τουλουπακη ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών γιατρών. Έτσι βρέθηκαν και τα εμβάσματα προς την κ. Ραικου και τον κ. Καρνεζη, τον σύζυγό της. Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018, δεν ξέρω πώς, η κ. Ραικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή για αυτή την έρευνα, οπότε άρχισε μια αντεπίθεση κατά της κ. Τουλουπακη και των υπολοίπων επίκουρων».

Μάλιστα, η κ. Δημητρίου διατύπωσε ένα εύλογο ερώτημα, ρίχνοντας αιχμές κατά της κ. Ράικου: «Διάβασα σε δημοσιεύματα, την κατάθεση Ράικου και τις καταγγελίες της ότι φοβόταν για την ζωή της και ότι θα πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά την παραίτηση της, ο διευθύνων Εισαγγελίας Αθηνών την τοποθέτησε υπεύθυνη για την Τρομοκρατία. Εκεί δεν φοβόταν;».

Τέλος, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis: «Για τα πολιτικά πρόσωπα δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση. Μπορούν να βγουν ανά πάσα στιγμή από το αρχείο. Υπήρχε μεγάλη πίεση στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα, πίεση, αλλεπάλληλες καταγγελίες. Πόσες φορές ζητήθηκε η εξαίρεση τους. Δεν μπορεί να δουλέψει έτσι ένας εισαγγελέας. Στη Γερμανία οι πολιτικοί σιωπούν όταν ερευνούν οι δικαστές».

ΒΟΥΛΗ
Δημητρίου: «Ο κ. Αγγελής είχε εμμονή με τη Novartis»
Αποκαλυπτική, για ακόμα μια φορά, ήταν η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στη νέα της κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis. 
Δημητρίου: «Ο κ. Αγγελής είχε εμμονή με τη Novartis»
ΒΟΥΛΗ
Θετικός ο «Σαράφης» να εξεταστεί με τεχνικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του
Ο προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση Novartis, εξέφρασε τη βούλησή του να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή με συγκεκριμένο τρόπο.
Θετικός ο «Σαράφης» να εξεταστεί με τεχνικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του
ΒΟΥΛΗ
Την ερχόμενη Τετάρτη η προανακριτική στη Βουλή
Σε μία ημερήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στις 21 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η κυβερνητική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής που θα...
Την ερχόμενη Τετάρτη η προανακριτική στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο, μόνο με Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Καυτή» ημέρα για το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου μεταφέρεται η συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τη Novartis.
Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο, μόνο με Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΒΟΥΛΗ
Λάππας: Απουσιάζουν οι λέξεις «σκάνδαλο», «διαφθορά» από το πόρισμα της Ν.Δ.
Ο βουλευτής αποδομεί το πόρισμα της Ν.Δ. που στηρίχθηκε σε «καταθέσεις υπόδικων» για να δικαιολογηθεί «μια πολιτική απόφαση δίωξης» πρώην υπουργού. 
Λάππας: Απουσιάζουν οι λέξεις «σκάνδαλο», «διαφθορά» από το πόρισμα της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας