ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αντα Ψαρρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Kόβει και ράβει στα μέτρα της τους νόμους η σημερινή πλειοψηφία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο Vouliwatch. Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την αυθαίρετη και απολύτως παράνομη τακτική της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διοχετεύουν κρατικές επιχορηγήσεις που προορίζονται για έρευνα σε πληρωμές οφειλών και μισθών («Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει», «Εφ.Συν.» 3.12.2019), τώρα αποφάσισαν να καταπατήσουν εν ψυχρώ τους νόμους για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών με προφανή στόχο να δώσουν σε συγκεκριμένους βουλευτές και στους πρώτου βαθμού συγγενείς τους τη δυνατότητα να παρατείνουν τον χρόνο υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» αλλά ακόμα και να τις τροποποιήσουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Vouliwatch που παρουσιάζει τα αυστηρά άρθρα του νόμου το οποία προβλέπουν αποκλειστικές προθεσμίες τόσο για την υποβολή όσο και για την τροποποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και μάλιστα με την πρόβλεψη κυρώσεων και αυστηρών προστίμων σε περίπτωση καταπάτησης των χρονικών ορίων, τον Νοέμβριο και με υπογραφή του προέδρου της επιτροπής Α. Μπούρα, ανακοινώθηκε ότι «η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του ν.3213/2003 αποφάσισε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης (υποβολή τροποποιητικής δήλωσης) σε δηλώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει. Η ως άνω δυνατότητα θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2019, για όλες τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην επιτροπή μέχρι τότε».

Είναι προφανές, όπως αναφέρει η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοβουλία σε θέματα διαφάνειας, ανοιχτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, με την ανάπτυξη σχετικών εκστρατειών ενημέρωσης και πολιτικής πίεσης, vouliwatch.gr, πως «δίνεται κατά παράβαση των διατάξεων του ν.3213/2003 (άρ.1, 2 και 6) και κατά παραβίαση συνταγματικών αρχών, όπως της αρχής της ισότητας, παρανόμως παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Τη στιγμή δε που ένας νόμος αλλάζει μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση ενώ η παράταση δόθηκε αυθαίρετα και ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τους υπόχρεους στην Επιτροπή 3α, η επιτροπή παραβιάζει τον νόμο και υπερβαίνει τις εξουσίες της.

Τι αναφέρει το Vouliwatch

Οπως αναφέρει δε το Vouliwatch, «η αοριστία των αναφορών “δυνατότητα διόρθωσης… σε δηλώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει” καθώς “και για όλες τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην επιτροπή μέχρι τότε” δημιουργεί πλείστα ακόμη ζητήματα ως προς τις δηλώσεις που καλύπτει η εν λόγω ανακοίνωση, καθώς αφήνει περιθώρια τροποποίησης και σε δηλώσεις παλαιότερων χρήσεων, οι οποίες (υποτίθεται πως) έχουν ήδη ελεγχθεί και αρχειοθετηθεί ή σταλεί στον εισαγγελέα, δίνοντας μια επίφαση νομιμοφάνειας στην εν λόγω απόλυτα παράνομη και άκυρη ενέργεια.

»Γεννάται επομένως το εύλογο ερώτημα αν τελικά η Επιτροπή Ελέγχου πράγματι ολοκλήρωσε ουσιαστικά και στο ακέραιο τον έλεγχο που όφειλε να διενεργήσει τόσο στο πλαίσιο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όσο και στο πλαίσιο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών. Η πρόσφατη αυτή απόφασή της έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των μεροληπτικών και μη νόμιμων χειρισμών και κλονίζει σημαντικά και εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών σε σχέση με την πρόθεσή της να φέρει σε πέρας ακέραια και με αποφασιστικότητα τον τόσο κρίσιμο ρόλο της».

Απομένει να διαπιστωθεί, πέρα από το αν θα υπάρξει στοιχειώδης απάντηση της επιτροπής, το ποιοι ελεγχόμενοι πολιτικοί θα προχωρήσουν σε αλλαγές και καθυστερήσεις, ώστε να γίνει κατανοητή και η αιτία της έκνομης φωτογραφικής απόφασης.