ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με σαφή μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τη σχέση με τις ΗΠΑ και το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ενημέρωση του υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην -εν μέρει κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας στη Βουλή.

Με βασικά αποτρεπτικά στοιχεία την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι «δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον κυριαρχικών συμφερόντων μας, γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όφελος που ενδεχομένως σκοπεύει να προσπορίσει».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας, λέγοντας ότι οι δύο χώρες «μπορούν και οφείλουν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελείς».

Ενημέρωση του υπ. Αμυνας στη Βουλή για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, σχέσεις με ΗΠΑ

Ενημερώνοντας τους βουλευτές ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι την Τρίτη συνομίλησε για πρώτη φορά τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. «Συμφωνήσαμε να μιλάμε και θεωρώ ότι έχει σημασία τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά ακόμα και σε περιόδους έντασης» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με τον Χ. Ακάρ στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προς το τέλος του Οκτωβρίου.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός προειδοποίησε ότι η Ελλάδα «στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε, μέσω των διπλωματικών καναλιών προς την Ε.Ε., τη λήψη μέτρων προς την Τουρκία για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται από αυτήν στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ανακοίνωσε ακόμα ότι έχει συναντηθεί με τουλάχιστον 12 πρέσβεις χωρών της ευρύτερης περιοχής αλλά και χωρών-μελών του ΝΑΤΙΟ, στους οποίους μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Συμφωνία MDCA

Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την ακολουθούμενη πολιτική της στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η περίφημη MDCA, η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της άμυνας, είναι σχεδόν έτοιμη και θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη στη χώρα μας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με στόχο την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Θα αφορά μεταξύ άλλων τη χρονική έπεκταση της χρήσης της βάσης στη Σούδα, αλλά και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο οποίο, σημειωτέον, με αμερικανική χρηματοδότηση πραγματοποιείται η ανέλκυση μια βυθοκόρου που χρόνια είναι βυθισμένη στο λιμάνι.

Οι προτεραιότητες στα εξοπλιστικά

Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι προτεραιότητες αφορούν την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στην έκδοση viper, την υποστήριξη των μαχητικών Mirage, ενώ έχουν ξεκινήσει εντατικές συνομιλίες με τη γαλλική πλευρά για την προμήθεια δύο φρεγατών τύπου Belharra με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

«Εάν συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς ζητάμε εμείς και εάν συμφωνήσουν και οι Γάλλοι ότι μπορούν να μας το παράσχουν, τότε υπάρχει το έδαφος να προχωρήσει αυτή η απόκτηση ενός πολύ σημαντικού οπλικού συστήματος, το οποίο αναβαθμίζει σημαντικά τις δυνατότητες του στόλου μας» είπε χαρακτηριστικά.