Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στην Επιτροπή δημόσιων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών, κοινής ωφέλειας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης της Βουλής κατά τη συνεδρία της οποίας εγκρίθηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας ο διορισμός του Νίκου Ταχιάου ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ και του Νίκου Κουρέτα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Υπέρ της πρότασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, τάχθηκαν 10 βουλευτές της κυβέρνησης, ενώ 50 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ένας από την «Ελληνική Λύση» καταψήφισαν και τρεις βουλευτές, από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, δήλωσαν «παρών». Η υποψηφιότητα του κ. Κουρέτα πήρε 10 υπέρ από τη Ν.Δ., μία κατά από την «Ελληνική Λύση» και 8 «παρών» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο κ. Ταχιάος «είναι εδώ ως αποτυχών πολιτευτής. Είναι μια κακή παλαιοκομματική πολιτική. Δεν πρέπει να αναβιώσει και να ενισχυθεί η λογική οι αποτυχόντες για κάποιο λόγο στην πολιτική να εμφανίζονται ως επιτυχόντες ή εν δυνάμει επιτυχόντες στον χώρο της δημόσιας διοίκησης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «από συστάσεως του ελληνικού κράτους, οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στο στόχαστρο συμφερόντων, μικρών ή μεγάλων. Είναι μεγάλη τύχη για τη χώρα ότι για δύο αιώνες η αρχαιολογική υπηρεσία και η κοινότητα των αρχαιολόγων, άνθρωποι με κύρος επιστημονικό και υψηλή αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, κατόρθωσαν να περισώσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και –κυρίως- να περισώσουν μια δυναμική, πολιτισμική και εθνική ταυτότητα για τη χώρα».
Και συνέχισε σημειώνοντας πως «είναι περίεργο η κυβέρνηση της ΝΔ που εμφανίζεται σήμερα να θέλει να παρουσιάσει ένα νέο εθνικό αφήγημα, έστω ξεχνώντας για λίγο την "προδοσία των Σκοπίων", η ίδια που ενόψει του 2021 εξαγγέλλει συζητήσεις και επιτροπές για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση, να ανοίγει μέτωπο στο έργο των αρχαιολόγων και το εθνικό έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μαζί με τους αρχαιολόγους, την ίδια μήνιν έχουν δεχτεί οι οικολόγοι. Όμως, η διαφύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών είναι ένα μέρος μιας καλώς εννοούμενης περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας μας».
Ο κ. Ταχιάος απάντησε στον κ. Φίλη λέγοντας ότι τον ενόχλησε ο χαρακτηρισμός «πολιτευτής», επειδή είναι ένας όρος που δεν αρμόζει σε άτομα που έχουν μπει στην πολιτική από νεαρή ηλικία όπως εκείνος, ενώ για το «αποτυχημένος» σχολίασε ότι είναι περήφανος για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. «Οι αποτυχίες είναι αυτές που σε φτιάχνουν. Από τη δουλειά μας θα κριθούμε» είπε.
Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, υποστήριξε πως «ο κ. Ταχιάος, πέρα από υποψήφιος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος, έχει ένα πολύ σοβαρό βιογραφικό, είναι τεχνοκράτης και θα είναι καλύτερο να τον αφήσουμε στη θέση του και να τον κρίνουμε όλοι μαζί και να μην κάνουμε αυτές τις αυθαίρετες κρίσεις. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο και δεν κατάφερε να εκλεγεί πρέπει να αποκλείεται από μια άλλη δημόσια θέση. Να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι ισοπεδωτικά αλλά κατά περίπτωση».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας