• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  15°C 14.9°C / 18.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  70%
Eurokinissi

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Αντισυνταγματική η διάταξη για την Επ. Ανταγωνισμού

 • A-
 • A+
ΣΥΡΙΖΑ: «Να αποσυρθεί άμεσα η διάταξη»

Απολύτως σαφής είναι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς το μη σύννομο και αντισυνταγματικό της διάταξης που προωθεί η κυβέρνηση για την απομάκρυνση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο Πέμπτη από το Κοινοβούλιο και έχει στόχο την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου και άλλων μελών της από τη θέση τους.

Η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι ότι το άρθρο 101, που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αντιβαίνει τις αρχές και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ανεξαρτησία της Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων αναφέρει η Έκθεση:

«...έχει κριθεί ότι η λειτουργική ανεξαρτησία των εθνικών αρχών ελέγχου, υπό την έννοια ότι τα μέλη τους δεν δεσμεύονται από καμία οδηγία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι (…) αναγκαία προϋπόθεση ώστε να πληρούν οι εν λόγω αρχές το κριτήριο της ανεξαρτησίας (…) Απλώς και μόνον ο κίνδυνος οι εποπτεύουσες κρατικές αρχές να μπορούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή επί των αποφάσεων των αρχών ελέγχου αρκεί για να εμποδίσει την ανεξάρτητη άσκηση των καθηκόντων τους (…)».

Όπως σημειώνει, ειδικά όσον αφορά το κοινοτικό δίκαιο, αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος-μέλος να θέσει θέμα στη θητεία αρχής ελέγχου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«...αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος μέλος να θέσει τέρμα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόμενη λήξη της κατά παράβαση των 20 κανόνων και των εγγυήσεων που έχουν προβλεφθεί προς αυτόν τον σκοπό από την εφαρμοστέα νομοθεσία, η απειλή τέτοιας πρόωρης παύσεως, η οποία θα επλανάτο επί της αρχής αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…)».

Ολόκληρη η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, εδώ:

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου.

»Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αφορμή την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων θεωρεί πως μετά την εξέλιξη αυτή πρέπει να υπογραμμίσει την εξής σημαντική εξέλιξη:

Η αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, στη Έκθεσή της, σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών….» και στις ειδικότερες παρατηρήσεις της, στο άρθρο 101, το οποίο προβλέπει νέο ασυμβίβαστο για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που καταλαμβάνει και τα ήδη υπηρετούντα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να εκπίπτουν του αξιώματός τους, επισημαίνει ότι η εν λόγω διάταξη βρίσκεται σε αντίθεση:

α) με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραπέμπει στις σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες, πέραν των άλλων, έχει κριθεί ότι «αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος μέλος να θέσει τέρμα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόμενη λήξη της κατά παράβαση των κανόνων και των εγγυήσεων που έχουν προβλεφθεί προς αυτόν τον σκοπό από την εφαρμοστέα νομοθεσία, η απειλή τέτοιας πρόωρης παύσεως η οποία θα επλανάτο επί της αρχής αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…) Η απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…) πρέπει, συνεπώς, να ερμηνευθεί κατ’ ανάγκην ως περιλαμβάνουσα την υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξεώς της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας (…), με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο»,

β) Στη σχετική οδηγία 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, το περιεχόμενο της οποίας αναφέρθηκε και στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού (5-8-2019) και καταλήγει ότι οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού «μπορούν να παυθούν μόνον αν δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των καθηκόντων ή αν κριθούν ένοχοι σοβαρής παράβασης καθήκοντος βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Οι προϋποθέσεις εκτέλεσης των καθηκόντων τους και η έννοια της σοβαρής παράβασης καθήκοντος ορίζονται εκ των προτέρων στην εθνική νομοθεσία, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης της αποτελεσματικής επιβολής».

Τέλος, η Έκθεση διατυπώνει την παρατήρηση ότι ο όρος του θεσπιζόμενου «ασυμβίβαστου» παραπέμπει στην έννοια του «κωλύματος» του άρθρου 56 παρ. 3 του Συντάγματος.

«Η εν λόγω συνταγματική διάταξη θεσπίζει κωλύματα για την υποψηφιότητα και την εκλογή βουλευτών, τα οποία (κωλύματα) εφαρμόζονται διότι έχουν προβλεφθεί ήδη πριν από την εκλογή των βουλευτών και όχι μεταγενέστερα, με αναδρομική ισχύ, όπως προβλέπει η επίμαχη διάταξη του άρθρου 101» σχολιάζει η Βουλή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασιλική Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την προσπάθεια της κυβέρνησης αντικατάστασης της Βασιλικής Θάνου.
Βασιλική Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επείγουσα επιστολή Παπαδημούλη προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού
Με αφορμή την ψήφιση άρθρου που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της...
Επείγουσα επιστολή Παπαδημούλη προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού
ΒΟΥΛΗ
Δεύτερος γύρος διαμάχης και στο βάθος… προσπάθεια άλωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού [Live]
Τα ξίφη τους διασταυρώνουν κυβέρνηση & αντιπολίτευση με αφορμή το ν/σ για την κατάργηση του ασύλου & την κυβερνησιμότητα σε δήμους & περιφέρειες.
Δεύτερος γύρος διαμάχης και στο βάθος… προσπάθεια άλωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού [Live]
ΒΟΥΛΗ
Από 50 σε 120 αυξάνονται οι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής
Μικρή υποχώρηση από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που γνωστοποίησε ότι θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των βουλευτών που συμμετέχουν στην Ολομέλεια.
Από 50 σε 120 αυξάνονται οι βουλευτές που συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Live η συνεδρίαση για την ψηφιακή διακυβέρνηση
Ξεκίνησε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου. Στο στόχαστρο ακόμη μία Ανεξάρτητη Αρχή: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Live η συνεδρίαση για την ψηφιακή διακυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ
Με πυρά ένθεν κακείθεν ψηφίζεται η συνεπιμέλεια
Επιμένει η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις ● Νέες βολές Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη κατά Τσιάρα ● Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία και οι ομιλίες των αρχηγών ● Εντονη αντιπαράθεση στη Βουλή
Με πυρά ένθεν κακείθεν ψηφίζεται η συνεπιμέλεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας