Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η κυβέρνηση βάλλει κατά των θεσμών και της λογικής»
EUROKINISSI

«Η κυβέρνηση βάλλει κατά των θεσμών και της λογικής»

  • A-
  • A+
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει ένα «βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος», με αφορμή το ν/σ για το επιτελικό κράτος.

Φουλ επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για νομοθετικές παρεμβάσεις που δημιουργούν στρατιές μετακλητών, βάζουν κομματικούς επιτετραμμένους στα υπουργεία, υποβαθμίζουν τα ελεγκτικά σώματα, ενώ παρεμβαίνουν στην ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως υπογράμμισε, τις παρεμβάσεις αυτές «θα ζήλευε» κι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας κι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο «που βάλλει ευθέως εναντίον των θεσμών αλλά και της κοινής λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. 

Όπως τόνισε, «από τις πρώτες τρεις βδομάδες αποδεικνύεται ότι το μόνο σχέδιο που είχε έτοιμο η Ν.Δ. ήταν αυτό της άλωσης του κράτους».

Διορισμοί και Ελληνικό

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με επικριτικό τρόπο στους διορισμούς του γ.γ. Τουρισμού Κωνσταντίνου Λούλη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ενώ σχολίασε τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα του Ελληνικού, τονίζοντας ότι «φέρατε τροπολογία για αλλαγή των όρων δόμησης». 

Διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέμματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και τους θεσμούς».

Επίσης, μίλησε για πλέγμα συστημικών μέσων ενημέρωσης που προβάλει συνεχώς αυτές τις διαστρεβλώσεις, χωρίς να υπάρχει αντίλογος.

«Βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος»

Το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» είναι εναντίον του δημοκρατικού ελέγχου και της διάκρισης των εξουσιών, κάνοντας λόγο για υπουργούς-ανδρείκελα και «Βουλή με ρόλο διακοσμητικό». 

Σχετικά με το θέμα της Βασιλικής Θάνου, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σημαντικές υποθέσεις» όπως αυτό το μονοπώλιο στον Τύπο. 

«Προσπαθείτε να στήσετε ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος», τόνισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση Γεραπετρίτη

Στον πρώην πρωθυπουργό απάντησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης για πέντε σημεία:

Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού λέγοντας ότι «είναι άλλης τάξεως σύστημα η ΤτΕ που ανήκει στο ευρωσύστημα σε σχέση με μία αρχή που δεν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη».

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για το Ελληνικό ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί στο… Μάτι σημειώνοντας «είδατε μπουλντόζες μέσα σε μια εβδομάδα και τις είδατε στο Μάτι». 

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι υπέρογκες συντάξεις δεν δόθηκαν, επειδή τις εντόπισε το υπουργείο Εργασίας και δεν τις εξέδωσε.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι υποβαθμίζει τον ελληνικό λαό λέγοντας «το να χαρακτηρίζετε ότι μια εκλογική νίκη οφείλεται στην παρέμβαση των μέσων συνιστά αθέμιτο πατερναλιστικό, ο οποίος υποβαθμίζει βαθύτατα τον ελληνικό λαό. Ο λαός ψηφίζει βάσει της συνείδησής του και του μέλλοντός του».

Το πέμπτο σημείο στο οποίο απάντησε ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε «έχουμε σύστημα προεδρευομένης δημοκρατίας. Κατ’ εξοχήν υφίσταται σύστημα χάραξης δημοσίων πολιτικών, αλλά και ένα σύστημα παρακολούθησης. Η Γερμανία με την καγκελαρία είναι προεδρευομένη και γι' αυτόν τον λόγο δεν έχει σύστημα προεδρικό. Είμαστε τόσο κοντά που δεν υπάρχει σύστημα εσφαλμένης συμπεριφοράς».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θέλει μια γνήσια διαδικασία, ενώ υποστήριξε πως το 4369 του 2016 ήταν ενεργό επί τρία χρόνια, όμως δεν παρήγαγε τίποτα. Παρήγαγε μόνο έναν γενικό γραμματέα. Κατηγόρησε, μάλιστα, την προηγούμενη κυβέρνηση η μοναδική περίπτωση διορισμού ήταν του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος διορίστηκε μετά από τρία χρόνια με τη διαδικασία ΑΣΕΠ, ενώ ήταν ήδη πολιτικά διορισμένος.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε «εύχομαι και ελπίζω η πρόβλεψή σας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει, να είναι ανάλογης επιτυχίας με την πρόβλεψη πως ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα χάσετε τις εκλογές».

Παρέμβαση Άδωνη Γεωργιάδη

Με επιθετικό τρόπο τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στα όσα είπε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός σημείωσε ότι «καταθέσαμε τροπολογία για το Ελληνικό, μια τροπολογία τριών γραμμών, που αναφερόταν στη νομική διασάφηση του όρου "ψηλά κτίρια". Είπατε ψευδώς, ότι με τον νόμο που ψηφίσαμε αλλάξαμε τους όρους δόμησης του επενδυτού και κάνατε και ευφυολόγημα, αν θα βάλουμε τους ουρανοξύστες μέσα στη θάλασσα».

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε στα πρακτικά τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη η τροπολογία είχε 50 τέτοιου τύπου διασαφηνίσεις. «Παρακαλώ κύριε Τσίπρα, να σηκωθείτε τώρα και να μου πείτε, με ποιο σημείο της τροπολογίας μας ευνοήθηκε επενδυτής. Είστε πρώην πρωθυπουργός και πρέπει να μετράτε αυτά που λέτε, εκτός και πρόκειται περί ανοησίας». 

Αναφορικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Βασιλική Θάνου, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Το όνομα Αικατερίνη Σαββαΐδου σας λέει τίποτα; Θυμάστε πως τη φάγατε εσείς προσωπικά κύριε Τσίπρα; Με μια ψευδή κατηγορία μόνο και μόνο επειδή δεν σας έκανε τις δουλειές σας και αθωώθηκε από τα δικαστήρια στη συνέχεια! Θα έρθετε εσείς να μας κάνετε μαθήματα για το πως μπορεί να διώξει μια κυβέρνηση να διώξει κάποιον που δεν θέλει; Εσείς είστε ο πρώτος διδάξας, με τρόπο αναίσχυντο. Αντιθέτως, εμείς κάναμε κάτι πολύ διαφορετικό. Πριν από τις εκλογές, όταν φέρατε στη Βουλή το διορισμό της κ. Θάνου, και την εκλέξατε με τη Χρυσή Αυγή, θέσαμε ενώπιον του ελληνικού λαού να θεωρήσουμε αυτή την εκλογή άκυρη».

Είπε ακόμη ότι στην επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Τσίπρας δεν διόρισε μόνο την πρώην σύμβουλό του κ. Θάνου, και «συμμετέχουσα σε σκευωρίες» αλλά διόρισε, ως αντιπρόεδρο τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Παππά και ως μέλη διορίστηκαν στελέχη κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αντέτεινε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει πως δεν πρέπει τα μέλη μιας ανεξάρτητης αρχής να έχουν ίχνος πολιτικής επιρροής. «Κατά συνέπεια η τροπολογία έρχεται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την ελληνική και την ευρωπαϊκή».

ΒΟΥΛΗ
Αλ. Τσίπρας: Aναχρονιστική αντιμεταρρύθμιση το σ/ν του υπουργείου Παιδείας
Για «μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας πυρά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας από το βήμα της Βουλής.
Αλ. Τσίπρας: Aναχρονιστική αντιμεταρρύθμιση το σ/ν του υπουργείου Παιδείας
ΒΟΥΛΗ
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
Κλιμακωτό μπόνους εδρών προτείνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο που κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε δημόσια διαβούλευση ο εκλογικός νόμος
ΒΟΥΛΗ
Τσίπρας: Προϋπολογισμός πολιτικής απάτης από τη Ν.Δ. 
Για κυβερνητικές απάτες που γίνονται ολοένα και πιο φανερές έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και μίλησε για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας».
Τσίπρας: Προϋπολογισμός πολιτικής απάτης από τη Ν.Δ. 
ΒΟΥΛΗ
Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Αντισυνταγματική η διάταξη για την Επ. Ανταγωνισμού
Απολύτως σαφής είναι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς το μη σύννομο και αντισυνταγματικό της διάταξης που προωθεί η κυβέρνηση για την απομάκρυνση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το...
Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Αντισυνταγματική η διάταξη για την Επ. Ανταγωνισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας