Τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με το βασικό επιχείρημα ότι «μεγάλο μέρος του είναι επαχθές και επονείδιστο».
Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. έχει βάλει στον πάγο κάθε συζήτηση με εταίρους και θεσμούς για «κούρεμα» ή έστω περαιτέρω ρύθμιση του χρέους, η πρόεδρος της Βουλής μαζί με την ευρωβουλευτή του κόμματος Σοφία Σακοράφα και τον Βέλγο ειδικό Ερίκ Τουσέν προχωρά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής και μάλιστα θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση σε αγγλικά και γαλλικά για τα ξένα ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και πέντε ημέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διευκρινίσει πάντως ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μεν κοινοβουλευτική, αλλά η ίδια θεωρεί πως δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.
Ο στόχος της προέδρου είναι η χρησιμοποίηση και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την ευαισθητοποίηση τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και άλλων εθνικών κοινοβουλίων και διεθνών οργανισμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Η επιτροπή που θα συσταθεί, εκτός από κοινοβουλευτικά μέλη, θα περιλαμβάνει και εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες με διεθνή εμπειρία.
Υπενθυμίζεται ότι μία από τις πρώτες συναντήσεις της πρόεδρου της Βουλής λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν με τον κ. Τουσέν. Ο Βέλγος ειδικός σε θέματα χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» στις 20.10.2014, είχε συστήσει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μονομερείς ενέργειες για το χρέος και να ακολουθήσει τον δρόμο της Ισλανδίας, του Ισημερινού και της Αργεντινής.
Τι θα εξετάσουν
Σημειώνεται ότι η επιτροπή αυτή θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να αντιστοιχήσει τις συμβάσεις κρατικών προμηθειών και εξοπλιστικών προγραμμάτων με αντίστοιχα δάνεια την ίδια χρονική περίοδο, ώστε να εξεταστεί τι από αυτά μπορεί να χαρακτηριστεί ως παράνομο και απεχθές.
Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου της προέδρου για το τι μπορεί να γίνει πρακτικά όταν το 90% του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των θεσμών, η πρόεδρος είχε απαντήσει πως ακόμη και αν «το εμφανιζόμενο ως χρέος ανελήφθη από άλλον, όπως π.χ. άλλα κράτη ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτό δεν αίρει τις αξιώσεις του λαού, στον βαθμό που το χρέος αυτό δεν ήταν νόμιμο, να διαγραφεί η αντιστοιχία του». Το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν το αντίθετο, είχε πει, δοκιμάζεται πολιτικά, ηθικά, νομικά και οικονομικά.
