Δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλείται να εκδηλώσει τη δυσφορία του προς την κυβέρνηση, ασκώντας τα κοινοβουλευτικά του μέσα, αφού, μετά τον πρωθυπουργό που του πρότεινε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο πρόεδρος της Βουλής τού απηύθυνε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, αντίστοιχη πρόταση.
Αφορμή, η πρωτοφανής συμπεριφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια το βράδυ της Τρίτης, όταν ενδύθηκε τον ρόλο του προέδρου της Βουλής, διαγγέλλοντας πως ο ίδιος «θα επιβάλει την τάξη» στην αίθουσα, αγνοώντας την παρουσία του Νίκου Βούτση. Ακολούθησε έντονη λογομαχία μεταξύ τους, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης η Νέα Δημοκρατία έδωσε συνέχεια στο θέμα, κατηγορώντας, μέσω διαρροών, τον πρόεδρο της Βουλής για συνολικά μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι στην πτέρυγα.
Στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στο γεγονός, διαμηνύοντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των παρόντων εκπροσώπων της, τις διεργασίες ενστάσεων και αντιρρήσεων που προβλέπει το Σύνταγμα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς και την έναρξη διαδικασίας κατά του προέδρου της Βουλής από κάποια πολιτική δύναμη, εφόσον το επιδιώξει.
Σημειώνεται πως οι πληροφορίες από τη χθεσινή διάσκεψη ανέφεραν πως δεν υπήρξαν περαιτέρω αντιδράσεις ή έστω σχόλια από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτηση του κ. Βούτση, ενδεικτικό ίσως γεγονός ότι η συμπεριφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στην προχθεσινή Ολομέλεια ξεπέρασε τα όρια της κοινοβουλευτικής ευπρέπειας.
Στη συνομιλία που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το τέλος της χθεσινής διάσκεψης, ο κ. Βούτσης εξήγησε για άλλη μια φορά πως ο ίδιος προσπαθεί πάντοτε να προλαβαίνει την πολιτική όξυνση, αλλά και τις τεχνικές εντάσεις, όταν ξεφεύγουν από τα εύλογα επίπεδα της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν προτίθεται να απαντήσει στις διαρροές της Πειραιώς, σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, δήλωσε ωστόσο ξεκάθαρα πως «αν υπάρχει διάθεση από οποιαδήποτε πλευρά, υπάρχει η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα και μ’ αυτήν μπορεί να κινηθεί…».
«Ας μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», απάντησαν στη συνέχεια οι «κύκλοι» της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο πρόεδρος της Βουλής έλαβε σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε…», συμπλήρωσαν.
