Το απόγευμα ανοίγει η αυλαία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis. Την πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει η εκλογή προεδρείου. Ο Θοδωρής Δρίτσας αναμένεται να προταθεί για πρόεδρος της Επιτροπής.
Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα Πρωτοδικών, όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και θα μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών, ή εφετών, τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Τα 21 μέλη της Προανακριτικής
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από 10 μέλη, η ΝΔ από 5 μέλη και τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν από ένα εκπρόσωπο.
- Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Δουζίνας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Ηγουμενίδης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Σπύρος Λάππας, Χρήστος Μαντάς, Νίκος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Τσίρκας.
- Από τη Νέα Δημοκρατία οι Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Νότης Μηταράκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Σταμάτης.
- Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου.
- Από την Χρυσή Αυγή ο Γιάννης Λαγός.
- Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
- Από τους ΑΝΕΛ ο Γιώργος Λαζαρίδης.
- Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.
- Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς.
Αποσβεστική προθεσμία
Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή θα διερευνήσει, στη βάση των καταθέσεων που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία, το ενδεχόμενο των ποινικών ευθυνών για τους Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμμένο, Δ. Αβραμόπουλο, Γ. Στουρνάρα, Ευάγγ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Σαλμά, Γ. Κουτρουμάνη και Α. Λυκουρέντζο οι οποίοι αναφέρονται για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας στην υπηρεσία.
Καθώς το αδίκημα της απιστίας θεωρείται παραγεγραμμένο, η επιτροπή καλείται να αποφανθεί εάν τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των ανωτέρω προσώπων ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση και επειδή η αποσβεστική προθεσμία έχει παρέλθει, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της χώρας και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Στο ενδεχόμενο που διαπιστωθεί ότι τα αδικήματα αυτά δεν σχετίζονται με τις περιόδους που οι αναφερόμενοι ως εμπλεκόμενοι ασκούσαν τα δημόσια καθήκοντά τους, τότε η δικογραφία επιστρέφει για τα περαιτέρω στην τακτική Δικαιοσύνη.
