Xαρακτηριστικές των κυβερνητικών προθέσεων στον χειρισμό της δικογραφίας για την υπόθεση της Νοvartis ήταν οι χθεσινές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νικ. Ξυδάκη, στην Ολομέλεια, που υπογράμμισε το καθήκον της πολιτείας να προφυλάξει τη Δημοκρατία από τη μετατροπή της σε «αρένα».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε σε «υπαρξιακό πολιτικό δίλημμα», στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και ο χώρος της Δικαιοσύνης, απαντώντας ουσιαστικά στους προλαλήσαντες εκπροσώπους της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, που αναφέρθηκαν σε πόλωση, διχασμό και «κατασπάραξη» πολιτικών αντιπάλων.
«Καθήκον όλου του συστήματος, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των δικαστών, είναι να υπερασπιστούμε τη λειτουργούσα Δημοκρατία και να ανανεώσουμε την πίστη στους πολίτες ότι μπορεί και λύνει τα προβλήματα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η υπόθεση της Novartis εγείρει ενώπιον του πολιτικού συστήματος υπαρξιακό δίλημμα:
Από τη μια πλευρά θα πρέπει η Ελληνική Δημοκρατία να διαθέτει τη βούληση να επιβάλλει κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης και να τιμωρεί, ενώ από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει οι πολιτικοί στο όνομα μιας βραχείας επικράτησης να μεταβάλλουν τη Δημοκρατία σε Κολοσσαίο ή ρωμαϊκή αρένα
Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι εκείνοι που αισθάνονται πως θίγονται «θα πρέπει να ζητήσουν να διερευνηθούν οι υποθέσεις τους και να μην κρύβονται πίσω από τις παραγραφές».
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θαν. Θεοχαρόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι πετά λάσπη στον ανεμιστήρα και κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς, τονίζοντας πως «η χώρα δεν πρέπει να κυλιστεί στον βούρκο». Στο ίδιο πνεύμα και ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι δήλωσε πως η Βουλή δεν πρέπει να μετατραπεί σε «αρένα κατασπάραξης πολιτικών αντιπάλων» και ότι δεν πρέπει να καταλήξει η υπόθεση σε «…άρτο και θεάματα ή μάλλον σε Νοvartis και θεάματα» όπως είπε χαρακτηριστικά.
