Πυρ κατά ριπάς δέχτηκε χθες η κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του Eurogroup και τον τρόπο που η ίδια την παρουσίασε. Σύσσωμη η αντιπολίτευση -το κάθε κόμμα από τη δική του οπτική γωνία- απέρριψε τις κυβερνητικές -θετικές ως προς την απόφαση- αντιδράσεις.
Ν.Δ.: «Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απομείωση του χρέους, η παραγωγική Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του περιοδεία στη Μεταμόρφωση.
Και πρόσθεσε: «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας… Η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη. Από μόνη της, όμως, δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης». Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση «πηγαίνουν πολύ πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Το 4ο μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, είναι ήδη εδώ. Οσο και αν ο ίδιος επιμένει στα λόγια να το ξορκίζει. Αυτό είναι το αντάλλαγμα για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία».
ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση, αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί, οδηγεί τη χώρα και την οικονομία σε αδιέξοδο και απομακρύνει την προοπτική εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, διαιωνίζοντας την επιτροπεία της χώρας. Οι ψευτοπαλικαρισμοί και οι ψευτοπανηγυρισμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν την άνευ όρων παράδοση. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο» αναφέρει στη δική του αντίδραση το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΑΡ: «Δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε μια λογική ενός τεχνητού success story», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος,
ΚΚΕ: Χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup «πραγματικό κόλαφο για τα λαϊκά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα μέτρα για το χρέος θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες». Και πρόσθεσε ότι «τα πανηγύρια και η κυβερνητική εξαπάτηση δεν πείθουν πλέον κανέναν».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Διά του εκπροσώπου του Δ. Τσιόδρα επισήμανε ότι «μια ψύχραιμη ματιά στην απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, αλλά εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια».
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: Στο ίδιο πνεύμα σχολίασε ότι «η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως αφήνει σε εκκρεμότητα την υπόθεση του χρέους, την υπόθεση των πλεονασμάτων και των επενδύσεων».
ΚΙΔΗΣΟ: Το Κίνημα μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σήμερα, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ πανηγυρίζει, για κάποιες θετικές μεν πλην ανεπαρκείς εξελίξεις και κάποιοι άλλοι, όπως η Δεξιά, επιχειρούν να καρπωθούν επιτυχίες, όπως αυτή του PSI, που δεν τους ανήκουν και μάλιστα, τότε πετροβολούσαν, από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η λέξη ντροπή δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους».
