Χοντραίνει το παιχνίδι γύρω από τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών η Ν.Δ. και με ανακοίνωσή της διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε να νομιμοποιήσει, ούτε να αποδεχθεί ένα διαγωνισμό στον οποίο δεν εμπλέκεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)» διότι έτσι παραβιάζεται στο Σύνταγμα.
»Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν επιχειρεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά να υλοποιήσει «ένα πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, χτίζοντας “γέφυρες διαπλοκής” με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες».
Η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση αλλά και με τους υποψηφίους καναλάρχες. Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης όμως μπαίνει και το ΣτΕ, στο οποίο εκκρεμεί η συζήτηση της προσφυγής τηλεοπτικών σταθμών.
Η Ν.Δ. στρέφει τα πυρά της εναντίον του υπουργού Επικρατείας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τέτοια η αγωνία του κ. Παππά που δεν περιμένει καν την οριστική απόφαση του ΣτΕ».
Παραθέτει μάλιστα και παλαιότερες δηλώσεις του ότι «όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια, χωρίς να αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους, οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και πάλι στην υποψηφιότητα του Χ. Καλογρίτσα και στις δημόσιες διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ. Η Ν.Δ. σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «εντύπωση προκαλεί η σιωπή των κ. Τσίπρα, Παππά και Γεροβασίλη στις δημόσιες καταγγελίες του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου.
»Σύμφωνα με τις οποίες υποψήφιος καναλάρχης, “με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο κ. Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι…”».
Περιμένει το ΣτΕ
Η Ν.Δ. περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και αναλόγως θα κινηθεί στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης. Είναι ήδη όμως σαφές ότι με ανάλογο τρόπο θα κινηθεί και κατά των νέων καναλαρχών, στην περίπτωση που ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί.
Πέραν του νομικού δρόμου, όμως, πολιτικά η επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μην αναγνωρίσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο εάν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα από την Ε.Ε. και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Εως τότε η Ν.Δ. θα αναγνωρίζει το status quo ante.
Στο άλλο μεγάλο δικαστικό και πολιτικό θέμα των ημερών, στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Α. Γεωργίου, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει επιλέξει να συνεχίσει τη στάση αναμονής, έως ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών και αποκρυσταλλωθούν οι διαθέσεις της Ε.Ε. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα θα συναντηθεί με τον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο για το προσφυγικό.
