Επιτακτική και εθνική ανάγκη να απεμπλακεί η χώρα από τα μνημόνια διαπιστώνει η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή τις αποκαλύψεις των WikiLeaks για τις συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου: «Οι διαρροές των WikiLeaks για τους διαλόγους Τόμσεν και Βελκουλέσκου καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την εθνική ανάγκη να απεμπλακεί άμεσα η χώρα από το καταστροφικό τρίτο Μνημόνιο και όλα τα προηγούμενα μνημόνια», αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της παράταξης.
Και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις αδιέξοδες επιλογές της εξυπηρέτησης των γερμανικών συμφερόντων και των κλειστών συνόρων στο προσφυγικό, μαζί και τις κωμικές επιλογές της διάκρισης σε “καλά” και “κακά” μνημονιακά μέτρα».
Στο ίδιο πνεύμα ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παν. Λαφαζάνης, μιλώντας στη Συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος, σημείωσε ότι απ’ αυτήν την υπόθεση «τη νύφη θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, με πολύ σκληρά μέτρα κατεδάφισης του ασφαλιστικού, φορο-λεηλασίας και ξεπουλήματος δημόσιων επιχειρήσεων, δημόσιας περιουσίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατοικιών πολιτών».
Τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις τις χαρακτήρισε «για γέλια και για κλάματα», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό μπλοκ διαπράττουν δύο μεγάλα εγκλήματα σε βάρος του τόπου και του ελληνικού λαού. Επιμένουν σε δύο κατάπτυστες, αντισυνταγματικές, υποδουλωτικές και καταστροφικές συμφωνίες: σε αυτήν του τρίτου Μνημονίου και στην επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας με τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα».
Στη δική της παρέμβαση για το θέμα -μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα- η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλάει για «εγκληματική ανικανότητα και προδοτική ενδοτικότητα» της κυβέρνησης. «Η αποκάλυψη των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου, αλλά και οι προσχηματικές αντιδράσεις από πλευράς Μαξίμου και πρωθυπουργού, αποκλειστικά για το “φαίνεσθαι”, αναδεικνύουν την εγκληματική ανικανότητα και την προδοτική ενδοτικότητα μιας κυβέρνησης απρόθυμης να αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και η οποία συμμετέχει ενσυνείδητα στην υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος και της διαπραγματευτικής και διεθνούς μας θέσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και καταλήγει: «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται με κόστος και όχι με αντίτιμο. Γίνεται από ανθρώπους αποφασισμένους να υπερασπιστούν υπέρτερες πανανθρώπινες αξίες ακόμη και με προσωπική αυτοθυσία και όχι από αγόμενους και φερόμενους από την προσωπική φιλοδοξία και την αγάπη για την εξουσία.
» Δυστυχώς, στη σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα. Ούτε θα υπάρξουν σε καμία κυβέρνηση που θα προκύψει από τη σημερινή Βουλή».
