Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συμφωνία συνεργασίας -πριν από περίπου 1,5 μήνα- της ΕΡΤ με την εταιρεία του κατηγορούμενου Παναγιώτη Μαυρίκου. Σύμφωνα με το κόμμα της Συγγρού, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε καμία συνεργασία με τον κατηγορούμενο εκδότη. 

Υπενθυμίζεται ότι σχετική αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε γίνει κατά τη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Τρίτης για θέματα διαφθοράς και δικαιοσύνης. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε συνδέσει τον Αλέξη Τσίπρα με το παραδημοσιογραφικό κύκλωμα των εκβιαστών, με τον πρωθυπουργό να ζητά από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ανακαλέσει και να τον αποκαλεί «κοινό συκοφάντη».

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι «για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας συλλαμβάνεται να ψεύδεται και να εξαπατά τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, επιβεβαιώνοντας ότι έχει μηδενική αξιοπιστία». Αναφερόμενη στη συζήτηση της Ολομέλειας, η Συγγρού σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε αρνούμενος κάθε συνεργασία επί των ημερών του, μεταξύ της Ε.Ρ.Τ.  Α.Ε. και του κατηγορούμενου Μαυρίκου», όμως «η αλήθεια είναι ότι -μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη σύλληψη του τελευταίου-  η ΕΡΤ Α.Ε., υπέγραφε συμφωνία συνεργασίας με την Μαυρίκος ΑΕΒΕ». 

Η Ν.Δ. παραθέτει σχετικό έγγραφο της ΕΡΤ που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, το οποίο -όπως τονίζει η Ν.Δ.- «επιβεβαιώνει πανηγυρικά» τη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ. 

«Τα επίσημα έγγραφα διαψεύδουν και εκθέτουν τον κ. Τσίπρα. Οφείλει σήμερα κιόλας να απολογηθεί για  τα ψέματα που έλεγε χθες από το βήμα της Βουλής», καταλήγει η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Απαντώντας η ΕΡΤ, σημειώνει ότι καταρτίζει «κατά πάγια τακτική» συμβάσεις ανταλλακτικής διαφήμισης με το σύνολο σχεδόν των εντύπων μέσων ενημέρωσης, επωφελούμενη της προβλεπόμενης στον νόμο έκπτωσης επί της τιμής του ισχύοντος τιμοκαταλόγου. Στο πλαίσιο αυτό -αναφέρει η ΕΡΤ- τουλάχιστον 38 τέτοια συμφωνητικά είναι σήμερα σε ισχύ.

Αναφορικά με τη συμφωνία με την εταιρεία του Π. Μαυρίκου, η ΕΡΤ σημειώνει ότι «υπεγράφη, αρχικώς στις 27.10.2014, σύμβαση μεταξύ της ΝΕΡΙΤ και της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», η οποία ανανεώθηκε στις 27.04.2015. Οι υποχρεώσεις αυτών των συμβάσεων πέρασαν στην ΕΡΤ μετά την επανασύστασή της στις 29.04.2015. Στις 07.09.2015 αναρτήθηκε στη διαύγεια απόφαση της ΕΡΤ για τη σύναψη νέου συμφωνητικού, η υπογραφή του οποίου, όμως, με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ «πάγωσε» λόγω των δυσφημιστικών πρωτοσέλιδων και των δηλώσεων του εκδότη της εφημερίδας κατά του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εκπομπή της ΕΡΤ την ημέρα διεξαγωγής του Debate των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, η διοίκηση της ΕΡΤ διέκοψε την ανάγνωση του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» στις πρωινές εκπομπές της και ο εκδότης δεν ξαναπροσκλήθηκε σε ενημερωτικές εκπομπές. Η διοίκηση της ΕΡΤ ζήτησε τη διακοπή της αμοιβαίας διαφήμισης, απευθύνοντας ερώτημα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ».

Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι «όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε εκκρεμές υπόλοιπο για την τοποθέτηση διαφημίσεων από την ΕΡΤ, αποφασίστηκε η σύναψη νέου ιδιωτικού συμφωνητικού με την από 18.02.2016 απόφαση, η οποία δεν υλοποιήθηκε, αλλά ανακλήθηκε με την από 29.02.2016 απόφαση της εταιρείας (ΑΔΑ 796Χ465Θ1Ε-01Ο). Ακολούθως, το σχετικό συμφωνητικό ουδέποτε υπεγράφη».

Το «μπαράζ» των υβριστικών δημοσιευμάτων όπως το παραθέτει η ΕΡΤ: