Πυρά ένθεν κακείθεν εξαπολύει η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα μετά τη τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το προσφυγικό. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατηγορούν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και ανικανότητα στη διαχείριση του προβλήματος, ενώ Λαϊκή Ενότητα υποστηρίζει ότι κάνει προσπάθειες να συγκαλύψει το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση.
«Ανεπάρκεια και αιφνιδιασμός»
Το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στο γεγονός του εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα και μιλά για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης» η οποία όπως υποστηρίζει αυτοσχεδιάζει λόγω ανεπάρκειας σχεδίου και πολιτικής.
Με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή «απογοήτευσε και όσους πίστευαν ότι έστω και αργά η κυβέρνηση εφαρμόζει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο».
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «δεν φταίνε οι δήμαρχοι για τις καθυστερήσεις σε αναγκαίες παρεμβάσεις», διότι η τοπική αυτοδιοίκηση «πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί αλλά δεν προβλέπεται πουθενά να υπακούει στο “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” της κυβέρνησης».
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ενώ χρειάζεται ειλικρινής διάλογος και συνεργασία, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από την αντιπολίτευση σιωπή.
Τέλος, καλεί την κυβέρνηση, που αιφνιδιάστηκε με τον εγκλωβισμό των προσφύγων, «να σταματήσει τους αυτοσχεδιασμούς και να εφαρμόσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες».
«Ερασιτεχνισμός, ιδεοληψία, ανικανότητα»
Για εκρηκτικό μείγμα «ερασιτεχνισμού, ιδεοληψίας και ανικανότητας» στο προσφυγικό κατηγορεί από τη πλευρά του το Ποτάμι την κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως υποστηρίζει, «όταν αντιμετωπίζεις λάθος ένα πρόβλημα από την αρχή είναι πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπισή του στη συνέχεια».
Επίσης τονίζει ότι παρά τη θέση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει αποθήκη μεταναστών, αυτό ήδη συμβαίνει, σε μεγάλο βαθμό «λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής» των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ.
Πλέον, αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι οι μετανάστες δεν «εξαφανίζονται», αλλά εγκλωβίζονται στην Ελλάδα όταν οι άλλες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.
Και τώρα, σημειώνει το Ποτάμι, η κυβέρνηση ψάχνει «πρόχειρα να βρει λύσεις», εντείνοντας την αγωνία αυτών που προσδοκούσαν μια καλύτερη ζωή και «προκαλώντας την αντίδραση δημάρχων και κατοίκων πολλών περιοχών που δεν θέλουν να δουν τη ζωή τους να ανατρέπεται».
ΛΑ.Ε.: «Ανούσιες αντιπαραθέσεις»
Με αφορμή την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Ντόρα Μπακογιάννη, για το ποιος διαχειρίστηκε καλύτερα το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξέδωσε ανακοίνωση-δήλωση ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι πρόκειται για «μέγα σκάνδαλο», το οποίο «αποδεδειγμένα στοίχισε πάνω από 40 δισ. στο Δημόσιο και πολλά δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στους μικρομετόχους και μικροομολογιούχους των τραπεζών» και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να το καλύψει «με φθηνή δημαγωγία» και «ανούσιες αντιπαραθέσεις συγκάλυψης».
Επίσης κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «αντί να καταθέσει πρόταση άμεσης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει τις σκοτεινές ρυθμίσεις και τις τροπολογίες νύκτας, με τις οποίες έγινε δυνατό το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης, αρκέστηκε να συμφωνήσει με το τέχνασμα της δημιουργίας μιας περίεργης “επιτροπής εμπειρογνωμόνων” για όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις, προφανώς για να υπάρξει συναινετική συγκάλυψη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Τέλος, προειδοποιεί ότι το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης δεν πρόκειται να σκεπαστεί, αλλά «θα διερευνηθεί, ενάντια σε όσους θέλουν να το βάλουν στο αρχείο, μέχρι τέλους και θα αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες σε όσους εκχώρησαν σε άγνωστα κερδοσκοπικά χέρια τις τράπεζες σε βάρος του Δημοσίου».
