Στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και επιδεινώνουν το βιοτικό τους επίπεδο στρέφει και πάλι το πολιτικό του ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να μετατρέψει σε ενεργό πολιτική στήριξη υπέρ της τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται προς την κυβέρνηση από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και την ίδια ώρα να εμφανιστεί ως η εναλλακτική δύναμη με έτοιμες και ρεαλιστικές λύσεις που, εφόσον υλοποιηθούν, θα προσφέρουν ανακούφιση στην κοινωνική πλειοψηφία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει έμφαση αυτή την εβδομάδα στην ανάγκη παρεμβάσεων στον χώρο των τραπεζών, οι οποίες όπως σημειώνει «παρότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν επανειλημμένα και στηρίχθηκαν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν έχουν έως σήμερα ανταποκριθεί επαρκώς στον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο και προτείνει μέσω πρότασης νόμου που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στη Βουλή ένα συνεκτικό -όπως το περιγράφει- πακέτο τριών στοχευμένων παρεμβάσεων «για τον επανακαθορισμό των όρων λειτουργίας των τραπεζών στο πλαίσιο μιας σύγχρονης οικονομίας και μιας πιο δίκαιης κοινωνίας».
Πιο αναλυτικά, προς την κατεύθυνση αυτή, εισηγείται: Πρώτον, την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα τραπεζικά κέρδη για τα έτη 2025 και 2026, η οποία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του στο vima.gr, «εναρμονίζεται με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές και παράλληλα, εξασφαλίζει άμεσα δημοσιονομικά έσοδα που μπορούν να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς».
Δεύτερο μέτρο είναι η επιτάχυνση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου -ενός λογιστικού δικαιώματος των τραπεζών να συμψηφίζουν μελλοντικούς φόρους με ζημιές του παρελθόντος- μέσω αυξημένων απαιτήσεων διανομής κερδών αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.
Τρίτον, προτείνει την κατάργηση των χρεώσεων για τη διατήρηση καταθετικών λογαριασμών. Ο κ. Ανδρουλάκης θέτει το δίλημμα αν θα συνεχιστεί «η προκλητική ασυδοσία» ή αν, από την άλλη, «θα οικοδομήσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και τραπεζικού συστήματος». Και πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση, βάζει προς το Μαξίμου το καίριο ερώτημα «αν θα στηρίξει τις αναγκαίες αυτές παρεμβάσεις ή θα συνεχίσει να ανέχεται τις ολιγοπωλιακές πρακτικές των τραπεζών».
Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2024 τροπολογία για έκτακτη εισφορά στα τραπεζικά κέρδη 2023-2024, την οποία όμως απέρριψε η Ν.Δ. Να σημειωθεί τέλος ότι με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης η Μιλένα Αποστολάκη ζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων και των υπέρογκων επιτοκίων σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».
