Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διευρύνεται η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή του πρώην βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, από την ΚΟ του κόμματος, με αρκετά κορυφαία στελέχη να εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη απόφαση της ηγεσίας.

Σε ανάρτησή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν αντιμετωπίζονται έτσι τα προβλήματα», ενώ ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι «δεν είναι ώρα να γινόμαστε λιγότεροι».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η εσωστρέφεια δεν βοηθά το κόμμα, ενώ η βουλευτής του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, χαρακτήρισε τη διαγραφή ως «πολύ δυσάρεστο γεγονός». Για το θέμα πήρε επίσης θέση και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, λέγοντας πως «η διεύρυνση δεν χτίζεται μέσα από διαδικασίες διαγραφών».

Σε διαφορετικό τόνο εκφράστηκε ο συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «ήταν προφανές» ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπονόμευε τον κ. Ανδρουλάκη. Για το θέμα της διαγραφής, τοποθετήθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέροντας σε συνέντευξή της ότι «η αμφισβήτηση του προέδρου γενικά και αόριστα πρέπει να σταματήσει»

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την έδρα του, αφού πρώτα μιλήσει για τελευταία φορά στη Βουλή και υπερψηφίσει τον -εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενο-  νέο αντιπρόεδρο του Σώματος που θα πάρει τη θέση του. «Ο κ. Ανδρουλάκης με διέγραψε γιατί είπα την αλήθεια: αυτό που γνωρίζουν όλοι και ο ίδιος αρνείται να αποδεχτεί», σημείωσε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο βουλευτής Αρκαδίας. 

Δούκας: Με διαγραφές δεν βελτιώνεται η εικόνα του ΠΑΣΟΚ

«Με τις διαγραφές και τις απειλές διαγραφών δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και δεν βελτιώνεται η εικόνα του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο Χάρης Δούκας στην ανάρτησή του.

«Την ώρα που επιλέγουμε ως αναγκαία τη διεύρυνση, υπερβαίνοντας καταστάσεις που πλήγωσαν την παράταξή μας, διαγράφεται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ένα στέλεχος που στήριξε σημαντικά το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες», προσθέτει ο δήμαρχος Αθηναίων.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι «σε ένα δημοκρατικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε μια περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου, πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις, ανεξαρτήτως αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτές».

«Η πορεία προς τις καθοριστικές για το κόμμα μας βουλευτικές εκλογές, δεν μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από αποκλεισμούς ή περιορισμούς του πολιτικού λόγου», τονίζει.

Τέλος, επισημαίνει ότι «χρειάζεται ενότητα, εμπιστοσύνη στις συλλογικές διαδικασίες και ουσιαστικός διάλογος και σύνθεση, ώστε να διαμορφωθεί μια πειστική πρόταση για την κοινωνία και να πετύχουμε την ήττα της ΝΔ και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Γερουλάνος: Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε τα εξής για τη διαγραφή Κωνσταντινόπουλου:

«Λυπάμαι πολύ για αυτές τις εξελίξεις. Νομίζω θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί όλο αυτό. Δεν είναι ώρα να γινόμαστε λιγότεροι, αλλά περισσότεροι – όποιες διαφωνίες και να έχουμε μεταξύ μας.

Χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα και θεσμικότητα από όλους, διότι στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στον Έλληνα πολίτη και η νίκη στις επόμενες εκλογές. Προσωπικά θα συνεχίσω να εργάζομαι αποκλειστικά προς αυτόν τον στόχο.

Κάθε απόφαση θα κριθεί από το αποτέλεσμα».

Κατρίνης: Νικηφόρο ΠΑΣΟΚ είναι το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ

Τη διαγραφή του κ. Κωνσταντινόπουλου σχολίασε και ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητά πολιτική αλλαγή, απαιτεί να μπει ένα τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Η απαίτηση αυτή της κοινωνίας μας δεσμεύει και μας ενώνει στον κοινό στόχο για τη νίκη στις εκλογές και την προοδευτική διακυβέρνηση», αναφέρει σε ανάρτησή του.

«Η εσωστρέφεια, είτε τροφοδοτείται μετά από δημόσιες τοποθετήσεις, είτε αναπαράγεται μετά από πειθαρχικά μέτρα, δεν βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Νικηφόρο ΠΑΣΟΚ είναι το πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα διαλόγου με ανοικτές πόρτες, μια μεγάλη παράταξη που εκφράζει την δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή την προοπτική οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε. Με την στάση μας, τις επιλογές μας, τον αγώνα μας», καταλήγει ο κ. Κατρίνης.

Χριστοδουλάκης: Η διεύρυνση δεν χτίζεται με διαγραφές

Στο θέμα της διαγραφής αναφέρθηκε και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο OPEN, υποστηρίζοντας ότι «η διεύρυνση του χώρου δεν χτίζεται μέσα από διαδικασίες διαγραφών».

 «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή, αν ως δημοκρατικό κόμμα ποινικοποιούμε τη διαφορετική άποψη, την κριτική και τον προβληματισμό. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Η αναγκαία ενότητα, η προοπτική και η διεύρυνση του χώρου δεν χτίζεται μέσα από διαδικασίες διαγραφών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστοδουλάκης.

Χαρακτήρισε μάλιστα σημαντική την απόφαση του κ. Κωνσταντινόπουλου να παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια στάση που τιμά τον ίδιο και την παράταξη. 

Λιακούλη: Πολύ δυσάρεστο γεγονός

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η Ευαγγελία Λιακούλη σχολίασε κι εκείνη με τη σειρά της τη «μονομερή» διαγραφή του κ. Κωνσταντόπουλου, κάνοντας λόγο για «πολύ δυσάρεστο γεγονός» και αναφέροντας για τον πρώην βουλευτή Αρκαδίας ότι ήταν «ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη διαδρομή στον χώρο της παράταξης».

«Εγώ θεωρώ ότι αφενός ο κ. Κωνσταντόπουλος ήθελε κάποια πράγματα να τα πει με τον δικό του τρόπο, από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να διαφυλάξει αυτά που θεωρούσε σπουδαία ενόψει του συνεδρίου», δήλωσε η κ. Λιακούλη. Στη συνέχεια, τόνισε ότι δυσκολεύεται να αντιληφθεί τους λόγους που οδήγησαν σε τόσο μεγάλη διάσταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ερωτηθείσα εάν «είπαν λιγότερα» σε σχέση με τον κύριο Κωνσταντινόπουλο, στελέχη όπως ο κ. Δούκας, η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Γερουλάνος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «δεν θεωρεί πως είπαν λιγότερα».

Κατέληξε, ωστόσο, λέγοντας ότι «μοναδικός και στόχος τώρα είναι το πώς θα βρεθούν όλοι ξανά σε μια κοινή γραμμή».

Γλαβίνας: Προφανές ότι υπονόμευε τον Ανδρουλάκη

Σε διαφορετικό τόνο σχολίασε, ωστόσο, τη διαγραφή του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος υπερασπίστηκε την εν λόγω απόφαση.

Μιλώντας στο Parapolitika 90,1, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η διαγραφή δεν αποτελεί «καμία προειδοποίηση» προς άλλους βουλευτές, αλλά είναι, όπως είπε, μια «πράξη αυτοσεβασμού» της παράταξης.

«Ήταν δικαιολογημένη κίνηση, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και την συμπεριφορά του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γλαβίνας.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ δεν βελτιώνεται ανοίγοντας συνέχεια σελίδες εσωστρέφειας για ζητήματα που έχουν κλείσει.

Διαμαντοπούλου: «Η αμφισβήτηση του προέδρου πρέπει να σταματήσει»

Τη διαγραφή σχολίασε, επίσης, και η Άννα Διαμαντοπούλου, χαρακτηρίζοντάς την ως «σοβαρό» αλλά «εσωτερικό» θέμα.

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός Μαξίμου gate, ενός πολύ μεγάλου ζητήματος που αναδείχθηκε χάρη στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του».

«Και όμως», συνέχισε, «το ΠΑΣΟΚ καλείται ξανά να αναλωθεί σε μια εσωτερική συζήτηση, με αφορμή τη διαγραφή ενός βουλευτή. Είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά παραμένει εσωτερικό. Δεν θα συμβάλω στη συνέχισή του».

Τόνισε μάλιστα ότι «η αμφισβήτηση του προέδρου, χωρίς πρόταση, χωρίς διέξοδο, γενικά και αόριστα, κάνει ζημιά στο ίδιο το κόμμα και πρέπει να σταματήσει».

Ν. Παπανδρέου: Η ποινικοποίηση διαφορετικών απόψεων δεν είναι μέρος της ταυτότητάς μας

Αναφορικά με την διαγραφή από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά, θεμελίωσε στην πράξη την αρχή της Δημοκρατίας στο εσωτερικό των κομμάτων στην Μεταπολίτευση. Η έκφραση διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του, υπήρξε διαχρονικά πλούτος, που, όποτε τον επέλεξε, το οδήγησε μόνο σε νικηφόρες πορείες. Αν η διατύπωση μίας διαφορετικής άποψης και δη σε περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου, ποινικοποιείται και οδηγεί αυτόματα σε διαγραφές, αυτό δεν είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μονοπρόσωπο κόμμα. Έχει αρχές, αξίες και διαδικασίες. Εν προκειμένω έχει και ανάγκη ενότητας και διεύρυνσης, για την οποία θα μιλήσουμε άλλη στιγμή. Για τώρα όμως, σίγουρα δεν έχει ανάγκη συρρίκνωσης.»