Δέκτης σφοδρής κριτικής τόσο εκ δεξιών όσο και εξ αριστερών έχει γίνει η κυβέρνηση για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) μιλούν ανοιχτά για «σκάνδαλο», ενώ για «οικονομικό έγκλημα» κάνει λόγο και η εξωκοινοβουλευτική Λαϊκή Ενότητα μέσω του Κώστα Λαπαβίτσα.
Λίγες ημέρες μετά την πύρινη ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την παρούσα ανακεφαλαιοποίηση ως «μια πολιτικά σκανδαλώδη υπόθεση που θα φωτιστεί και θα διερευνηθεί σε βάθος, καθώς η κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς οδηγεί στην εκχώρηση των τραπεζών με σκανδαλώδεις όρους», το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να προκαλέσει ευρεία κοινοβουλευτική συζήτηση για το θέμα.
Με επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), την οποία υπογράφουν όλοι πλην της προέδρου Φώφης Γεννηματά, κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη απαξίωση του πιστωτικού συστήματος που προκάλεσε ανήκεστη βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, στους Ελληνες μικρομετόχους και εν γένει σε όλους τους φορολογούμενους. Καλεί τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου να εξηγήσουν στη Βουλή γιατί «πέταξαν “λευκή πετσέτα” στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και απέκλεισαν τους Ελληνες μετόχους και το ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση» και γιατί «παρέδωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι ενός “πινακίου φακής” σε ξένους επενδυτές».
Από την πλευρά του Ποταμιού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χάρης Θεοχάρης ζητάει γραπτώς από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή την έκθεση γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Οπως εξηγεί, η κυβέρνηση υποχρέωσε το ΤΧΣ να αποδεχτεί οποιαδήποτε τιμή θα προέκυπτε κατά τη διαδικασία αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. «Αποτελεί πολιτική ειρωνεία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις ότι βασικός άξονας της πολιτικής του ήταν ο έλεγχος και ο παρεμβατικός ρόλος του Δημοσίου επί του τραπεζικού συστήματος, καθώς και το γεγονός ότι είχε καταγγείλει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank τον Απρίλιο του 2014 στα 0,31 λεπτά ως “ξεπούλημα”», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοχάρης έχει ζητήσει με επιστολή του την κλήση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της διοίκησης του ΤΧΣ για να εξηγήσει τους λόγους που «η αρχική αξία επένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες, ύψους 40 δισ. ευρώ, οδεύει προς μηδενισμό».
Μύδρους κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου εξαπέλυσε και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρμαχος της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο μιλά για «οικονομικό έγκλημα, το οποίο συντελέστηκε με ανικανότητα και κυνισμό». Σημειώνει ακόμη ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ ο εξευτελισμός και η κατάπτωση είναι πέραν πάσης περιγραφής. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και κάποια στιγμή θα αποδοθούν».
