ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Παπαδημητρίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το φαιό μέτωπο, που τελευταία έχει σηκώσει και πάλι κεφάλι, υπέδειξε και κατήγγειλε, μέσα από διαφορετικές αφορμές, ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του χθες βράδυ (Kontra Channel).

Η πρώτη αφορμή ήταν το πολύνεκρο περιστατικό στη Χίο, με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς να υπενθυμίζει ότι το ίδιο βράδυ κάτω από ανάρτησή του δέχτηκε «οχετό επιθέσεων από χιλιάδες μηνύματα». Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά θα πιέσει στην κατεύθυνση της πλήρους διερεύνησης του γεγονότος, ανέφερε καταγγέλλοντας την πολιτική που οδηγεί στην απώλεια ζωών.

Η δεύτερη αφορμή δόθηκε μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής: «Ο ίδιος εσμός βγαίνει στην επιφάνεια και χύνει το δηλητήριό του», ήταν το συμπέρασμά του, ενώ προχώρησε σε ακόμα μία, αμιγώς πολιτική, διαπίστωση: «Υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη -το είδαμε στη Χίο- που δεν ξεχνούν το ακροδεξιό παρελθόν τους». Και η κοινωνία μας βιώνει τη συνθήκη νομιμοποίησης εκφοράς του φασιστικού λόγου, πρόσθεσε.

Και επανήλθε στο θέμα των φωτογραφικών ντοκουμέντων θυμίζοντας ότι πρώτος εκείνος έθεσε το ζήτημα στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ εκείνη ήταν στο εξωτερικό, σε επίσημη αποστολή. Επαναφέροντας, δε, το αίτημα για δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, παρατήρησε ότι εδώ κάποιοι κρύβουν το σπουδαιότερο αντάρτικο που επέδειξε λαός κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με το φάντασμα του φασισμού και του ναζισμού δεν έχουμε ξεμπερδέψει, πλανάται πάνω από την Ευρώπη και τη χώρα μας, προειδοποίησε εν κατακλείδι.

Συνεργασίες

Ικανό μέρος της συνέντευξης ήταν, φυσικά, εστιασμένο στις πολιτικές εξελίξεις: κάτω από το δόγμα «όχι τρίτη θητεία Μητσοτάκη», ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε κοινές πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά (στο αγροτικό επί παραδείγματι), με την ταυτόχρονη υποσημείωση ότι πολιτικοί από διάφορα προοδευτικά κόμματα βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, σε συνέδριο για τη νησιωτικότητα, το περασμένο Σάββατο στη Λέσβο.

Ομως, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε μια πολύ σαφή αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο δίλημμα στο οποίο καλείται να απαντήσει: αφού μίλησε για τη συνάντηση των ρευμάτων της Σοσιαλδημοκρατίας από αριστερή σκοπιά, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας, έριξε το… γάντι στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας του να επιλέξει μοντέλο: θα προσομοιάσει στο ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ή σε εκείνα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας; Αντίπαλος της Δεξιάς είναι η Αριστερά, τόνισε και υπογράμμισε ότι η νίκη είναι εφικτή εφόσον υπάρχει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, που θα αφορά τους πολίτες και θα λύνει τα προβλήματά τους.

Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουλίου 2025 είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να έρθουν όλοι οι ψηφιακοί δίσκοι στο Κοινοβούλιο, αίτημα που είχε απορριφθεί. Τώρα, όμως, που οι «αδιάφθοροι» της Ελληνικής Αστυνομίας… ξεψαχνίζουν και πάλι τις 140 δισκέτες φέρνοντας στο προσκήνιο νυν και πρώην υπουργούς, η Πατησίων μπορεί να δηλώνει δικαιωμένη. Οπως δικαιωμένη μπορεί να είναι και από το γεγονός ότι επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά σε σειρά θεμάτων (Χίος, «Βιολάντα», φωτογραφίες Σκοπευτηρίου κ.ά.).