Συνολική επίθεση για την εικόνα του κράτους δικαίου αλλά και για τα συνεχή γαλάζια σκάνδαλα θα εξαπολύσει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.». Αφορμή για την παρέμβαση αυτή είναι η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και όσα εκτρωματικά αυτό προβλέπει. Προφανώς, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα μείνει στην κριτική του για το νομοσχέδιο. ΟΠΕΚΕΠΕ και υποκλοπές είναι δύο πολύ καλά παραδείγματα για το πόσο χαμηλά έχουν πέσει το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη.
Στην πολιτική ατζέντα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπάρχει πάντα, την ίδια ώρα, το πρόβλημα της λιτότητας-ακρίβειας, όπως και τα μεγάλα διεθνή ζητήματα (Γάζα, Ουκρανικό). Θέματα, άλλωστε, που ο Σ. Φάμελλος έθιξε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ.
«Προτεραιότητα είναι το δικό μας κόμμα -οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη- να είναι το κόμμα της ειρήνης. Σήμερα που εξελίσσεται η γενοκτονία στη Γάζα, πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, αλλά και για άμεσες κυρώσεις στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει το δολοφονικό του σχέδιο». Και, ταυτόχρονα, «μας ανησυχεί και η πολύ μεγάλη εκκρεμότητα της Ουκρανίας, όπου υπάρχει αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε μια νέα συμφωνία ειρήνης στην Ευρώπη», ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Ενώ για το οικονομικό πρόβλημα πρότεινε «σήμερα που η λιτότητα χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης και πλήττει τους εργαζόμενους, το κόμμα της Αριστεράς να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες, οι οποίες να είναι ενωτικές, πλατιές, κοινωνικές και να δίνουν λύση για την επόμενη μέρα της Ευρώπης».
Μια τελευταία πτυχή στο πολυπλόκαμο πρόβλημα της ακρίβειας είναι οι επιπτώσεις της επιδημίας της ευλογιάς στην ελληνική κτηνοτροφία. Γι’ αυτό και ο Σ. Φάμελλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων.
Το απόγευμα, τέλος, θα συμμετάσχει στην αντιφασιστική συγκέντρωση και στην πορεία για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ολγα Γεροβασίλη: Τυχοδιωκτικό το αμφίπλευρο άνοιγμα Μητσοτάκη
Η κυβερνητική παρτίδα δεν σώζεται πλέον με μετεγγραφές, δήλωσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Για «τυχοδιωκτικές» κινήσεις εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ολγα Γεροβασίλη, επικαλούμενη αφενός τη σκλήρυνση στο μεταναστευτικό προς ικανοποίηση της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., αφετέρου την εμφάνιση ενός «κεντρώου» προφίλ μέσω μετεγγραφών από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, συνέχισε (μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1»), δεν την εξέπληξε η μετεγγραφή Λοβέρδου, με την ταυτόχρονη επισήμανση πως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Το συμπέρασμα της βουλεύτριας Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι πλέον «δεν σώζεται η παρτίδα της κυβέρνησης με μετεγγραφές».
Ψηλά στην ατζέντα της, επίσης, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και το θέμα Μυλωνάκη: αφού σημείωσε ότι το θέμα αναδείχτηκε από την ερευνητική δημοσιογραφία αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσω της ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Καραμέρου, ανέφερε ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης δεν διέψευσε ποτέ την εμπλοκή του, αντιθέτως προκύπτουν στοιχεία για γνώση συνομιλιών από υποκλοπές.
Και συνέχισε με δύο «πρέπει»: Η Δικαιοσύνη όφειλε να έχει παρέμβει άμεσα και πιο δυναμικά. Και η Βουλή έχει καθήκον να διερευνήσει περαιτέρω ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν.
Παραλλήλως, δε, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μοιράζει «ψίχουλα» προεκλογικού χαρακτήρα, χωρίς να δίνει λύσεις στην ακρίβεια και στα καρτέλ της αισχροκέρδειας, σε μια εποχή, μάλιστα, που η κοινωνία βιώνει έντονη δυσαρέσκεια, θυμό και οργή, όπως είπε.
Εξ ου και το ισχυρό λαϊκό αίτημα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη για νέο, ανθεκτικό, αξιόπιστο και διαφανές σχέδιο διακυβέρνησης με τομές και αποτελεσματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ, δήλωσε ακόμη.
Ομως, η αντιπρόεδρος της Βουλής αναπόφευκτα ρωτήθηκε και για τον Αλέξη Τσίπρα: χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης, δεν θέλησε να μπει σε υποθετικά σενάρια. Το ενδιαφέρον για τις παρεμβάσεις του είναι φυσιολογικό, αναγνώρισε και εκτίμησε ότι το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται προς το τέλος του χρόνου. Ενώ χαρακτήρισε, τέλος, «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα», με όραμα και πλαίσιο στρατηγικής, την ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του Economist.
