Γενεές δεκατέσσερις πέρασαν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφασή της να προτείνει εξεταστική επιτροπή από το 1998 για το «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη στιγμή μάλιστα που η δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέα που εστάλη στη Βουλή αναφέρεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, από το 2019 και μετά, και σε συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν θέσεις ευθύνης εκείνη την εποχή.
Πιο αναλυτικά από το ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται αύριο να καταθέσει τη δική του πρόταση για προανακριτική επιτροπή, ο εκπρόσωπός του Κώστας Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξεταστική-πλυντήριο», ενώ στο στόχαστρο μπήκε ο κ. Μητσοτάκης ως ένας πρωθυπουργός «του αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε». Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «σε αυτήν την κυβέρνηση κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει» και με τη χθεσινή απόφαση «έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της Ν.Δ.». Ακόμη με ειρωνική διάθεση αναρωτήθηκε αν οι παράνομες πράξεις που λάμβαναν χώρα συστηματικά επί διακυβέρνησης Ν.Δ. είναι χρόνιες παθογένειες και σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν «οι «Φραπέδες» και οι «Χασάπηδες».
Προσπάθεια συσκότισης των βαρύτατων ευθυνών της Ν.Δ. για ακόμη ένα σκάνδαλο εντόπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Εξι χρόνια τώρα οποίο σκάνδαλο αποκαλυφθεί φταίνε πάντοτε οι “διαχρονικές παθογένειες” και ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του ακόμα κι αν αυτό φαίνεται από τη δικογραφία στη Βουλή» υποστηρίζει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και υπενθυμίζει την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η εξεταστική για τα Τέμπη», προκειμένου να θέσει το ανοιχτό ερώτημα «με τι εχέγγυα προτείνεται η ίδια διαδικασία όταν υπάρχει δικογραφία στη Βουλή;»
«Η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής» ήταν το ευθύ σχόλιο του ΚΚΕ, ενώ από τη Νέα Αριστερά χαρακτήρισαν πρόκληση την εξεταστική και εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των «δομικών παθογενειών του κράτους».
Σε μια αναφορά της από τη Βουλή που σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόπειρα κουκουλώματος και κυβερνητική υποκρισία: «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει δήθεν “μάχη” με το “βαθύ κράτος”, αλλά δεν έχει διαγράψει κανένα από τα στελέχη της Ν.Δ. που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ» σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Για «κωμική στάση» της Ν.Δ. μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, εξηγώντας ότι όλα τα αδικήματα της εποχής είναι παραγεγραμμένα και «ίσως ανοίξει τη συζήτηση και για την επανάληψη της δίκης του Κολοκοτρώνη». «Η Ν.Δ. ζητά εξεταστική “από συστάσεως του ελληνικού κράτους” για να καλύψει τον Βορίδη – Εμείς επιμένουμε: αναπομπή της δικογραφίας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην τακτική δικαιοσύνη» ήταν η πρόταση-θέση του Κινήματος Δημοκρατίας.
