Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οργισμένες αντιδράσεις εξέδωσαν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, η οποία αμφισβητεί ευθέως τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα και βάσει της οποίας έχουν χαραχθεί τα θαλάσσια οικόπεδα, όχι μόνο δυτικά αλλά και νότια της Κρήτης, και τα οποία προσφέρθηκαν για αδειοδότηση ερευνών στους αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς Exxon Mobil και Chevron.

Σημειώενται πως η Τρίπολη, στη ρηματική διακοίνωση, κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίασει του διεθνούς δικαίου και καλεί τη διεθνή κοινότητα, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, «να εκπληρώσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως η ενέργεια της Τρίπολης δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας.

Το ΠΑΣΟΚ, δια του τομεάρχη εξωτερικών, Δημήτρη Μάντζου, κάνει λόγο για συντονισμένη τουρκολιβυκή προκλητικότητα, κάτι για το οποίο «η κυβέρνηση οφείλει αφενός να μην απόσχει από την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, αφετέρου να απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά στη νέα αυτή πρόκληση, αποτρέποντας νέα “παιχνίδια επί χάρτου” είτε από την Τρίπολη είτε από τη Βεγγάζη, η οποία πρόσφατα εμφανίζεται φιλική προς τις τουρκικές θέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ακόμη ένα φιάσκο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η στάση τη φανερώνει υποχώρηση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό για απουσία εθνικής στρατηγικής αλλά κα για επικίνδυνη ΙΧ εξωτερική πολιτική.

Κόλαφος ήταν και η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο αναφέρει πως η ενέργεια της Λιβύης εκθέτει για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ λοιδορεί τη κυβερνητική ρητορική για τη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την παραχώρηση των οικοπέδων στους αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Η Νέα Αριστερά επισημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από τις εξελίξείς κατηγορώντας την κυβέρνηση για σπασμωδική διπλωματία χωρίς βάθος, συνέπεια και κυρίως χωρίς προοπτική.

Στην συνέχεια τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να μην λειτουργεί ως περιφερειακός εργολάβος των ισχυρών αλλά ως δημοκρατική δύναμη ειρήνης.

Το Κίνημα Δημοκρατίας με τη σειρά του κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα με επίσημη κατάθεση αντίρρησης (counter-memorandum) στον ΟΗΕ, με πλήρη χαρτογραφική και νομική τεκμηρίωση, καθώς και να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη, μεταξύ άλλων.