ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νίκος Παπαδημητρίου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε χωριστή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.». Εκτιμάται δε, ότι θα ζητήσει προς τούτο τις ψήφους της Νέας Αριστεράς (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκούν). Το πρώτο, βέβαια, που έχει να κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μελετήσει την ογκώδη δικογραφία και μετά να τοποθετηθεί. Ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου μολονότι αναγνωρίζουν ότι η εμπλοκή του Χρήστου Σπίρτζη συνιστά «πονοκέφαλο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, του πιστώνουν εν τούτοις ότι με τη στάση του έχει διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αυτό όμως που αναθερμαίνεται είναι το μέτωπο προς το ΠΑΣΟΚ, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαν καθόλου θετικά τη μοναχική στάση του στο θέμα. «Δεν ασχολούμαστε με το ΠΑΣΟΚ», μας είπε στέλεχος της Κουμουνδούρου, πρόδηλα ενοχλημένο. Με την ταυτόχρονη υπόμνηση ότι «η βιασύνη του ΠΑΣΟΚ» δεν βγήκε σε καλό στην υπόθεση Τριαντόπουλου (πρόταση για παραπομπή με ένα πλημμέλημα), αφού αντικειμενικά εξυπηρέτησε τη Ν.Δ., υποστηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο γραμματέας της Κ.Ο. Διονύσης Καλαματιανός σε συνεντεύξεις του («Action24» κ.α.) δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για αλήθεια, φως, δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών – όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι. Ζήτησε, μάλιστα, να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες, όπως είπε, μεθοδεύσεις συγκάλυψης που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση Τριαντόπουλου, μέσω των οποίων καταργήθηκε ένας βαθμός ελέγχου (προανακριτική επιτροπή). Σύμφωνα με τον Δ. Καλαματιανό, η προανακριτική πρέπει να λειτουργήσει με πλήρη καθήκοντα και έλεγχο, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος. Ενώ για τον Χρ. Σπίρτζη ο γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε πως δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, αντιθέτως η Ν.Δ. είναι αυτή που προστατεύει τον Κ. Αχ. Καραμανλή.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Σωκράτης Φάμελλος – και οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών θα είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να θίξει. Και μαζί με αυτό, τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης – «ενδεικτικό της αποτυχίας τους είναι ότι ήδη συζητούν τα μέτρα της ΔΕΘ», σχολιάζουν από το επιτελείο του προέδρου του κόμματος. Ταυτόχρονα, όμως, στην Κουμουνδούρου γίνονται αποδέκτες έντονων παραπόνων από όλη τη χώρα για το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βάσει του οποίου χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν χάσει το δικαίωμα οικοδόμησης σε οικόπεδα – και αυτό είναι ακόμη ένα ζήτημα στο μπλοκάκι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

● Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σημειώνεται πως «η διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Καραμανλή και Σπίρτζη επιβεβαιώνει ότι για το κύριο έγκλημα στα Τέμπη, αυτό της σύγκρουσης των τρένων, ευθύνεται η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει την ασφάλεια ως κόστος. Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις θα αποτελεί πρόκληση από τη μεριά της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια fast track διαδικασία στη Βουλή, με εικονικές παραπομπές και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα και με παράκαμψη της έρευνας της Βουλής, όπως έγινε και στην υπόθεση Τριαντόπουλου».