O Νίκος Ανδρουλάκης είναι παλιός γνώριμος στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και κάθε επαφή του μαζί τους γίνεται σε κλίμα φιλικό και συντροφικό. Ωστόσο χθες, όπως διαπίστωσαν ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος κατά την προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες και οι σοσιαλιστές ηγέτες που έλαβαν μέρος τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης σχεδόν μονοπώλησε τα πηγαδάκια και μάλιστα ένα από αυτά με τους Αντόνιο Κόστα – πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέδρο Σάντσεθ – πρωθυπουργό της Ισπανίας, Στέφαν Λέβεν – πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ – επικεφαλής της ευρωομάδας του S&D έγινε αργότερα κεντρική φωτογραφία στους λογαριασμούς του PES στα social media.
Οι Σοσιαλιστές ηγέτες τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για την ανοδική πορεία που διαγράφει το κόμμα του το τελευταίο διάστημα αλλά και τις πρωτοβουλίες που παίρνει σε ελληνικό επίπεδο απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Ειδικά η τροπολογία για τις τράπεζες –και η πίεση που άσκησε το ΠΑΣΟΚ–, οδηγώντας σε μέτρα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, απέσπασε τα ευμενή σχόλιά τους, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο ενημερωτικό email των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Xάρη στη δράση του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει επιτέλους δράση για τη ρύθμιση των τραπεζικών προμηθειών και την προστασία των πολιτών της. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι διασώσεις τραπεζών στοίχισαν στον ελληνικό λαό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Επί του παρόντος, οι τράπεζες πραγματοποιούν υψηλά κέρδη λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων στους καταθέτες και του τεράστιου χάσματος μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων. Είναι καιρός να στηρίξουμε τους πολίτες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να κάνουμε τις τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας και βοηθώντας την ανάπτυξη της οικονομίας».
Pasokification
Οπως εκτιμούσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, οι πολύ θετικές εντυπώσεις και η ευρύτερα «εύκρατη» ατμόσφαιρα γύρω από το πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη αποτελεί την επιβεβαίωση της ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και την ακύρωση στην πράξη του δυσμενούς διεθνούς όρου «pasokification», που είχε δημιουργηθεί και επί χρόνια το ακολουθούσε εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών και της απομείωσης της απήχησης της σοσιαλδημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνεδρίασης, επί τάπητος βρέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις διεθνώς, από την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ ώς την πτώση του Ασαντ στη Συρία. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και κάλεσε την ελληνική διπλωματία να εργαστεί μεθοδικά, αποτρέποντας το σενάριο οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Συρίας – Τουρκίας στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Επίσης, ζήτησε από την Ευρώπη να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο ευρωστρατός, η ενίσχυση της Ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής και τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.
