Επανήλθε στην υποψηφιότητα Ράμμου, χθες, ο Αλέξης Χαρίτσης, ζητώντας από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων του προοδευτικού τόξου να συναντηθούν για το θέμα. «Ναι» στη συνάντηση αλλά σε εύλογο χρόνο, απάντησε το ΠΑΣΟΚ, «ναι» σε διάλογο αλλά εν ευθέτω χρόνω επίσης, είπε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Στην επιστολή του ειδικότερα, με αποδέκτες τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηρίζει την προεδρική εκλογή ως «σημαντική θεσμική στιγμή για τη λειτουργία του πολιτεύματος», ενώ περιγράφει την υποψηφιότητα Ράμμου ως «μια υποψηφιότητα που μπορεί, μεταξύ άλλων, να συμβολίσει την από κοινού δέσμευση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας ύστερα από τις τραυματικές εμπειρίες των τελευταίων ετών, που η κυβέρνηση πρωταγωνίστησε σε αντιθεσμικές παρεμβάσεις για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και του εγκλήματος των Τεμπών».
Σύμφωνα με την προσέγγιση της Νέας Αριστεράς, «κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται να αμφισβητηθεί η ψευδεπίγραφη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός που ευθύνεται για τις βαθιές πληγές στο κράτος δικαίου και να μπει φραγμός στην αλαζονεία μιας αυταρχικής και αντικοινωνικής κυβέρνησης».
Επιπλέον, ο Αλ. Χαρίτσης θεωρεί ότι «το ζήτημα της υπεράσπισης του κράτους δικαίου οφείλει να είναι σημείο συνάντησης, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συνταγματικών κανόνων και εγγυήσεων, που αποτελούν την ελάχιστη διαδικαστική προϋπόθεση για την ουσιαστικά δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος». Και, καταλήγει, «με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ζητήσω να συναντηθούμε τις επόμενες μέρες προκειμένου να σας εκθέσω την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να συζητήσουμε τη δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, το οποίο συμπυκνώνει τα ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Απαντώντας, πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι «αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον ζήτημα είναι η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού και η κοινοβουλευτική μάχη για να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής αλλά και η εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης».
Τούτου δοθέντος, «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο. Οσον αφορά το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έχουμε δηλώσει ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κομματικές πηγές ανέφεραν ότι «ο Σωκράτης Φάμελλος ανέπτυξε στην Κ.Ε. αναλυτικά τη θέση μας για το ζήτημα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα (σ.σ. ο Σ. Φάμελλος) βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η κορυφαία -κοινοβουλευτικά και πολιτικά- συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025».
Αφού περάσουν τα πολιτικά αυτά ορόσημα, «θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα, μετά τον προϋπολογισμό, τα συλλογικά μας όργανα για αυτό το ζήτημα και θα απαντήσουμε και στο αίτημα Χαρίτση. Βεβαίως και δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν στην κατάλληλη ώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας