Τρεις χώρες (Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία) αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, η Νέα Αριστερά κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προβεί σε ανάλογη κίνηση και «να συνταχθεί επιτέλους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Ειδικότερα ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με βάση το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Αριστερά εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας να εγκαταλείψει τη στρατηγική «του πιο πρόθυμου και ένθερμου συμμάχου» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και να αποσύρει τη φρεγάτα Υδρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα.
Παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν για το θέμα, τονίζοντας ότι «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν άλλο να σιωπούν για το μικροπολιτικό τους συμφέρον».
Την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, ζήτησε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Η ανακοίνωση
Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Η Ευρώπη που στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Λίγες ημέρες μετά την πρόταση του γενικού εισαγγελέα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του κράτους του Ισραήλ για συμμετοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, οι αποφάσεις αυτές συνιστούν μια ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης.
Κυριότερα όμως συνιστούν πράξη υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ανθρωπιάς.
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνταχθεί επιτέλους στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με βάση το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015.
Να εγκαταλείψει την στρατηγική του πιο πρόθυμου και ένθερμου συμμάχου του Νετανιάχου. Να αποσύρει την φρεγάτα Υδρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα.
Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν άλλο να σιωπούν για το μικροπολιτικό τους συμφέρον. Η πρόταση της Νέας Αριστεράς είναι σαφής και συγκεκριμένη. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να τοποθετηθούν.
Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Πάρτε θέση...»
Ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Παλαιστινιακό επέρριψε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την ίδρυση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, η κ.Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη να αγκαλιάσει τον Νετανιάχου και να τον ενθαρρύνει στην τέλεση εγκλημάτων».
«Προσωπικά ανέλαβε την ευθύνη να θέσει τη χώρα μας με την πλευρά του αδίκου, που δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα. Προσωπικά αποφάσισε σε ψηφοφορίες του ΟΗΕ να μην πάρει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική αντιπροσωπεία τη θέση του Δικαίου. [..] Προσωπικά έχει ευθύνη, διότι ήταν γνωστό, προαναγγελμένο, και απολύτως διαγνώσιμο (το τι θα συμβεί)..» είπε η κυρία Κωνστανοπούλου.
Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να καταδικάσει τα εγκλήματα που διαπράττουν οι επιτελείς της κυβέρνησης Νετανιάχου: «Πάρτε θέση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το κάνουν ήδη τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ, και θα ακολουθήσουν και άλλες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν η χώρα μας θα ξεμείνει. Με ποιους; Με αυτούς που καταψήφισαν το 1998 την ίδρυση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου;».
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε επίσης «να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης, με ποια πλευρά θα πάρει απόφαση να θέσει τη χώρα. Με την πλευρά εκείνων που μιλούν για διεθνή δικαιοσύνη και ειρήνη ή με την πλευρά εκείνων που ονειρεύονται χρυσές δουλειές με εξοπλισμούς και συμμετοχή σε πολέμους, σε διεθνές επίπεδο, κάτι που παραβιάζει και το Σύνταγμα μας;».
ΜέΡΑ25: Σημαντική κίνηση που θα ασκήσει σοβαρές πιέσεις
Να αναγνωρίσει και η Ελλάδα και όλη η Ε.Ε. το Παλαιστινιακό Κράτος, «απαιτεί» το ΜέΡΑ25 σε σχετική ανακοίνωσή του. Όπως υπογραμμίζει «τον Ιανουάριο του 2021 το ΜέΡΑ25 απαιτήσαμε στην Βουλή των Ελλήνων αντίστοιχη αναγνώριση από την Ελλάδα – μια απαίτηση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό μας τον Ιούνιο του 2020».
«Μπορεί η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους να είναι μια συμβολική κίνηση, όσο τα Παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται υπό Κατοχή και οι Παλαιστίνιοι ζουν και δολοφονούνται σε συνθήκες Απαρτχάιντ, όμως αποτελεί μια σημαντική κίνηση που ασκεί σοβαρές πιέσεις στους συνένοχους της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων: την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει επίσης το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η ενωτική μας πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά δεσμευόμαστε ότι στο ευρωκοινοβούλιο θα κινούμε γη και ουρανό ώστε η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους να αποτελέσει αιχμή του δόρατος κόντρα στην λυσσαλέα προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ολόκληρου του πολεμοχαρούς κατεστημένου της ΕΕ να στηρίζεται η γενοκτονική ατζέντα του Ισραήλ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας