Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.1° 33.1°
4 BF
21%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.4° 30.7°
4 BF
44%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 32.0°
0 BF
48%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 31.9°
4 BF
24%
Βέροια
Αίθριος καιρός
37°C
37.0° 35.0°
3 BF
35%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
33.4° 31.4°
3 BF
25%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 28.8°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 29.8°
4 BF
27%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.7°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
32.4° 32.3°
3 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.5°
3 BF
30%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.0° 30.8°
5 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 33.3°
2 BF
12%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 28.3°
2 BF
54%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
32.7° 29.2°
3 BF
73%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.5° 26.5°
3 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σοβαρούς πονοκεφάλους προκαλεί στο Μαξίμου η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. | Φωτογραφία Αρχείου AP Photo

Άρχισαν τα αντιπολιτευτικά πυρά για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στην επίθεση μετά την έκθεση - κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πλήρως εκτεθειμένη για ακόμη μια φορά βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά από το «χαστούκι».. εκ Δυσμάς και την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο Μαξίμου σημειώνοντας ότι «μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ».

«Για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας» συμπληρώνει.

Αναλυτικά

Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα ειδική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το 2023 δεν εμφάνισε καμία πρόοδο στο μέτωπο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει προβληματισμό για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχε αναδείξει και το πρόσφατο ψήφισμά - ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. 

Ενδεικτικά, αναφέρεται στη «σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση» μεταναστών και κρατουμένων, σε στοχευμένη βία σε βάρος φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και σε και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υιοθετεί τις αναφορές της αντιπολίτευσης και των διεθνών ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις ελληνικές αρχές στη χρήση του Predator. Εστιάζει δε στα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που κατέδειξαν ότι τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες έχουν πέσει θύματα  του κακόβουλου λογισμικού. Κάνει δε ειδική μνεία στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στις ανησυχίες τους αφενός για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αφετέρου για τον κυβερνητικό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης.

Τέλος, μόνον απαρατήρητες δεν περνούν οι επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών και για το πως οι καταδικασμένοι επίορκοι αποφεύγουν τη φυλάκιση.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνει δε πλήρως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θλίβεται που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ. 

Για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας.

Δήλωση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης: «Μετά την Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκθέτει την Ελλάδα & στις ΗΠΑ»

«Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη - και του εγχώριου μιντιακού συστήματος που τον στηρίζει - να αποκρύψει τη ζοφερή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, δυστυχώς η διαρκής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπονόμευση της ανεξαρτησίας του Τύπου και της Δικαιοσύνης, οι παρακολουθήσεις και η διαφθορά γίνονται αντιληπτές όχι μόνο στα ευρωπαϊκά, αλλά σε διεθνή fora.

Μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έρχεται και η έκθεση-κόλαφος του State Department να υπερτονίσει την κατακρύμνιση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κακομεταχείριση και τις διακρίσεις εις βάρος μειονοτικών ομάδων, στο σκάνδαλο Predator, τη διαφθορά, τη χειραγώγηση του Τύπου και τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ευρώπης και έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα για τις πολιτικές Μητσοτάκη από αυτή που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση και τα φίλια μέσα.

Εκτός από το Ευρωκοινοβούλιο, είναι και οι ΗΠΑ εχθρός της Ελλάδας;»

«Ντροπή»

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του Νίκου Φίλη, υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, ο οποίος διερωτάται με νόημα «τι θα κάνει τώρα απέναντι σε αυτή τη νέα ντροπή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα καταγγείλει και τον κύριο Μπλίνκεν, ως ενεργούμενο της Αριστεράς;»

«Για εμάς, τη Νέα Αριστερά, ένας δρόμος υπάρχει απέναντι στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, την ακροδεξιά διολίσθηση και την "ορμπανοποίηση" της χώρας. Ο καθημερινός αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Καθώς και η πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Για μια άλλη πολιτική. Με ισχυρή την παρουσία της Νέας Αριστεράς. Με πρώτο αποφασιστικό βήμα, τις Ευρωεκλογές» συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση

Ντροπή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα 

Η Έκθεση του State Department για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι τα περιστατικά που αναφέρονται  δεν προέρχονται μόνο από διαμαρτυρίες κομμάτων της Αριστεράς, κινημάτων ή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που για την κυβέρνηση διαβάλλονται ως  οι "συνήθεις ύποπτοι" που της επιτίθενται για αντιπολιτευτικούς σκοπούς, καθιστά την Έκθεση αυτή, ντοκουμέντο βαρύνουσας σημασίας. Άλλωστε, είναι η κυβέρνηση που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι αποτελεί δεδομένο, πιστό και απολύτως προβλέψιμο  σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Στις 10.000 λέξεις της Έκθεσης του Αμερικανικού ΥΠΕΞ που αφορούν την Ελλάδα, "παρελαύνουν" οι υποκλοπές και η χρήση του Ρredator, το έγκλημα στην Πύλο και ο πνιγμός των 600 προσφύγων,  η αστυνομική βία, τα βασανιστήρια, η εξευτελιστική και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε πρόσφυγες, μετανάστες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και γενικά τις ευάλωτες ομάδες, η άθλια κατάσταση σε φυλακές και κρατητήρια, τα συνεχή pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η κυβερνητική διαφθορά, ειδικά στο χώρο της Αστυνομίας. 

Η Έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ πρέπει να διαβαστεί από κάθε Έλληνα πολίτη σε συνάρτηση με το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Τι θα κάνει τώρα απέναντι σε αυτή τη νέα ντροπή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα καταγγείλει και τον κύριο Μπλίνκεν, ως ενεργούμενο της Αριστεράς; 

Για εμάς, τη Νέα Αριστερά, ένας δρόμος υπάρχει απέναντι στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, την ακροδεξιά διολίσθηση και την "ορμπανοποίηση" της χώρας.

Ο καθημερινός αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Καθώς και η πάλη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Για μια άλλη πολιτική. Με ισχυρή την παρουσία της Νέας Αριστεράς. Με πρώτο αποφασιστικό βήμα, τις Ευρωεκλογές.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άρχισαν τα αντιπολιτευτικά πυρά για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας