Σε σφοδρή σύγκρουση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η μέχρι στιγμής συζήτηση για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ. Μαξίμου και Πειραιώς επιδίδονται σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο φθοράς εναντίον του ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για καταψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε «διευθέτηση συμφερόντων και μπίζνα μέσω ενός συνταγματικού ακροβατισμού».
Επιχειρούν δε να εμφανίσουν το κόμμα της Κεντροαριστεράς ως ανακόλουθο με τις θέσεις του και τη στάση του ως στείρα άρνηση, ταυτίζοντας την πολιτική τακτική του με εκείνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων γαλάζιων στελεχών περί ενός «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», με το βλέμμα στραμμένο στο κεντρώο ακροατήριο.
Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν τη Ν.Δ. για «ακραία προπαγάνδα», καταγγέλλουν απόπειρα αλλοίωσης της διαχρονικής θέσης του κόμματος υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου και υπέρ των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσω συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16. Διακρίνουν εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ, απαντώντας στα περί διολίσθησης σε ισοπεδωτικές πρακτικές τύπου ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι στην κυβέρνηση «με χιλιοπαιγμένα τσιτάτα ενός λαϊκιστικού τοξικού λόγου, δεν κρύβεται η ένδεια επιχειρημάτων». Και ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ «τους χαλάει τα σχέδια, γιατί είχαν συνηθίσει σε έναν ανέξοδο αρνητισμό και τους προέκυψε εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση».
Η πρόταση αυτή βασίζεται στο σκανδιναβικό παράδειγμα, που σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη συνιστά ένα επιτυχημένο και αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ν.Δ., σημειώνουν ότι «δεν επενδύει σε ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αλλά σε παραρτήματα». Καλούν δε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό «πώς είναι δυνατόν ένα κερδοσκοπικό fund κι ένα κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα», προβλέποντας ότι «θα έρθουν καμουφλαρισμένα και θα ιδρύσουν, χρησιμοποιώντας το μοντέλο τη Κύπρου, δήθεν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι φημισμένα ιδρύματα κύρους, όπως το Harvard ή το Yale.
Ενισχυτικά ως προς την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ και αποκρούοντας στην πράξη τα σενάρια -σε φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ-, ότι εντός του κόμματος υπάρχουν ηχηρές διαφωνίες, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει με τη σειρά του το κυβερνητικό νομοσχέδιο, συμφωνώντας ταυτόχρονα με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη. Επιπλέον, αποδομώντας τους ισχυρισμούς της Ν.Δ., δήλωσε ότι η κυβέρνηση «αντί να ανοίξει τη συζήτηση για το άρθρο 16 σοβαρά, με διαβούλευση, έρχεται και άρον άρον προσπαθεί να νομιμοποιήσει κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες» για λόγους εντυπωσιασμού και πιεζόμενη από τα λόμπι. Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, Θανάση Γλαβίνα (Ρ/Σ Αθήνα 984), «όπως και σε κάθε νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει συντεταγμένα, έτσι και τώρα θα πάει συντεταγμένα, με μια ενιαία ψήφο», καθώς «στο νομοσχέδιο αυτό, όπως και στα υπόλοιπα, δεν μπορεί να ψηφίζει ο καθένας κατά το δοκούν». Εξαίρεση και ειδική συνθήκη, διευκρίνισε, ήταν το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών.
