Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.6° 18.6°
1 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.2° 17.4°
1 BF
64%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 16.0°
2 BF
64%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
15.2° 13.9°
0 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
21.0° 16.8°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 15.6°
2 BF
39%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
17°C
18.3° 15.4°
2 BF
62%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
65%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
21.1° 19.4°
2 BF
55%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
1 BF
34%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
20.2° 15.9°
0 BF
77%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 13.5°
2 BF
47%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 18.8°
1 BF
66%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
19°C
22.1° 17.8°
0 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.0° 17.5°
1 BF
85%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Στέφανος Κασσελάκης

Πίσω ολοταχώς από Κασσελάκη μετά τα «όχι» στην Πολιτική Γραμματεία

Ήττα του προέδρου στην Πολιτική Γραμματεία • Δεν του έδωσαν λευκή επιταγή •  Πήρε πίσω την επιστολή και το αίτημα για επανεπιβεβαίωση της προεδρίας του 

Σε ήττα υποχρεώθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της πεντάωρης, εκρηκτικής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη δεν πέρασε, καθώς μόνο τρία στελέχη (κατά πληροφορίες οι Παππάς, Τελιορίδου Τζάκρη) τον στήριξαν, με τα υπόλοιπα να λένε «όχι» σε λευκή επιταγή... τριετίας, με αποτέλεσμα να παίρνει πίσω και την επιστολή και τις απειλές περί προσφυγής στη βάση για επανεπιβεβαίωση της προεδρίας του.

Από την Κουμουνδούρου διαρρέεται ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με επιβεβαίωση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και από την πλευρά του προέδρου προς την Π.Γ. και από την Πολιτική Γραμματεία προς τον Πρόεδρο και πως το κόμμα πορεύεται ενωμένο, ωστόσο, οι εξελίξεις καταγράφουν μια σημαντική υποχώρηση από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το «μπουρλότο» στην έναρξη της συνεδρίασης

Με το «καλημέρα» σήμερα το απόγευμα ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης, δηλώνοντας προς την Πολιτική Γραμματεία «ή με στηρίζετε ή βρείτε ανταγωνιστή να κονταροχτυπηθούμε στο Συνέδριο». Στη συνέχεια σηκώθηκε κι έφυγε από τη συνεδρίαση, για να επιστρέψει λίγη ώρα αργότερα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να δήλωσε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει τώρα εδώ που είμαστε. Αν δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. Σέβομαι τα όργανα αν και δεν υπήρξε συλλογική διαδικασία που δεν υπήρξαν διαρροές. Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα όργανο εάν δεν σέβεστε τη διαδικασία; 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα μέλη. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο που θα είναι συνέδριο επανίδρυσης». Κλείνοντας ανέφερε: «Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς την μόνιμη αμφισβήτηση. Δεν προτίθεμαι να γίνω Ιφιγένεια».

Τα πρώτα «όχι»

Η κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, δεν βρήκε... ευήκοα ωττα, καθώς ένα ένα τα στελέχη έστειλαν το μήνυμα ότι δεν δίδεται σε κανέναν λευκή επιταγή και πως και ο ίδιος θα κριθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Είμαστε Αριστεροί, δεν εκβιαζόμαστε»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ. απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα του ερωτηματολογίου σημειώνοντας ότι ««η συζήτησηπου ανοίγει παραμονές του συνεδρίου δημιουργεί πολιτική σύγχυση και ενδεχομένως υποκρύπτει ταυτοτικές αλλαγές που αγνοούν τα μέλη. τα μέλη δεν έδωσαν ποτέ εξουσιοδότηση για τη μετάλλαξη του κόμματος, σε καμία σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη εκδοχή» και προσθέτοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνέχεια της αριστερής-προοδευτικής του παράδοσης και θέλει να είναι ένα κόμμα της πληθυντικής, συμπεριληπτικής, κυβερνώσας Αριστεράς».

Το μέλος της Π.Γ. φέρεται να σημείωσε προς τον πρόεδρο ότι «”Άλλαξε τα όλα” δεν σημαίνει “διάλυσέ τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό», ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να ξεκαθάρισε «είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή. Όλοι κρινόμαστε». 

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε «δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Η αποκλιμάκωση πήγε περίπατο

Υπενθυμίζεται ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο Στέφανος Κασσελάκης είχε στείλει το δικό του μήνυμα αναφέροντας «διαβάζω στο Πρώτο Θέμα που λέει "Χωριστά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης στο Σύνταγμα - Ανέβηκε τρακτέρ”. Πόσο ψέμα μπορεί να είναι αυτό αυτό όταν ήμουν εκεί μαζί τους; Επιτέλους αυτή η προπαγάνδα από όλα τα ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να τελειώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και αυτό θα το δείτε πολύ σύντομα».

Η σημερινή ημέρα ήταν πυκνή σε εξελίξεις μετά και την χθεσινή επιστολή-φωτιά του Στέφανου Κασσελάκη, όπου δεν υποχώρησε καθόλου από τις θέσεις του. 

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος (Παραπολιτικά 90,10) εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το κόμμα μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο που θα συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε (ΑΝΤ1) την ανάγκη για έναν «διαφορετικό» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πως «εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη». «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας» είπε αλλά υποστήριξε πως «δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε «αβάσιμη» την επιστολή Κασσελάκη και υπογράμμισε ότι «δεν είναι σωστό, είναι άδικο το περιεχόμενο η επιστολή Κασσελάκη. Αν δεν είχε ληφθεί η πρωτοβουλία για το ερωτηματολόγιο και αν χθες δεν είχαμε πάρει τέτοια επιστολή χωρίς ο κ. Κασσελάκης να γνωρίζει γιατί συγκλήθηκε η Πολιτική Γραμματεία, δεν θα ήμασταν πρωτοσέλιδο σε 6-7 εφημερίδες».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, με πρώτο τον κ. Κασσελάκη, είναι όλα να πηγαίνουν καλά και να μην δίνονται αφορμές» τόνισε για να συμπληρώσει «αν κοιτάξουμε από ποιου πρωτοβουλίες προήλθε η αρνητική δημοσιότητα, καμία δεν ξεκίνησε από εμάς αλλά από τον πρόεδρο και την ομάδα του. Εμείς δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να βοηθήσουμε, έπρεπε να υπάρχει ήδη ένα όργανο στη λογική του πρωινού καφέ», είπε. 

Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο, ο κ. Ραγκούσης απάντησε ότι «καλώς έγινε αλλά να δώσουμε τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα». «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις βάλει μπροστά ένα συνέδριο που είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία για τα μέλη, είναι η Θεία Λειτουργία για τα μέλη, όταν έχει τελειώσει ο προσυνεδριακός διάλογος, τα θέματα αυτά έπρεπε να έχουν μπει νωρίτερα. Όταν βάζει ο πρόεδρος τέτοια ζητήματα σημαίνει ότι τον απασχολούν. Προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει. Δεν θέλω κανείς να είναι απαισιόδοξος. Η έννοια μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όρθιος και όχι να τον καταστρέψουμε».

Απαντώντας στα όσα ακούγονται ο Πέτρος Παππάς κάλεσε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω για να υπάρξει εκτόνωση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, ενώ σχετικά με το ερωτηματολόγιο υποστήριξε ότι αυτό αφορά σε θέματα που έχουν τεθεί στην εσωκομματική συζήτηση εδώ και χρόνια και οι απαντήσεις θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη στο εσωτερικό του κόμματος, όμως σημείωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Υπήρξε μία αιφνιδιαστική ενέργεια με ένα ερωτηματολόγιο και άλλαξε μία ατζέντα, αντί να είναι το συνέδριο για το αγροτικό, τα μέλη θα έρθουν κι αντί για πολιτικά θέματα, θα συζητούν για το σήμα του», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η διαφωνία δεν αφορά στο περιεχόμενο, αλλά στη χρονική συγκυρία. «Πρέπει να γίνει οργανωμένα η συζήτηση για όλα αυτά. Προβλέπεται στο καταστατικό», ανέφερε σχετικά για να προσθέσει «ο πρόεδρος έχει εκλεγεί από τη βάση, γιατί λέγαμε να δώσουμε τον λόγο στα μέλη. Στηρίζω απολύτως και σέβομαι το αποτέλεσμα της βάσης που εξέλεξε τον πρόεδρο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πίσω ολοταχώς από Κασσελάκη μετά τα «όχι» στην Πολιτική Γραμματεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας