Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.2° 17.4°
3 BF
61%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 15.9°
3 BF
59%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.0° 16.6°
3 BF
63%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 15.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
16°C
17.0° 13.5°
2 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 12.3°
3 BF
47%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
3 BF
69%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
17.8° 16.9°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
17.9° 14.9°
5 BF
77%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
4 BF
68%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.3°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
4 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.4°
3 BF
45%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.7°
1 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
58%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 17.9°
4 BF
40%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
17.3° 14.9°
2 BF
80%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.7° 14.2°
2 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
73%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
syriza
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αποχωρούν Κώστας Μάρκος και 15 μέλη ΝΕ Ανατολικής Αττικής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέες αποχωρήσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα, με επιστολή του, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Κώστας Μάρκος γνωστοποίησε την απόφασή του να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

«Έχω βιώσει στη διαδρομή αυτή 3 πολιτικές διασπάσεις, πάντα στενάχωρες, και τώρα βιώνω την τέταρτη. Τώρα οι συνθήκες μου επιβάλουν, σεβόμενος αυτή την προσωπική διαδρομή και ταυτόχρονα την αγωνία μου για το μέλλον της Αριστεράς να αποχωρήσω, μαζί με εκατοντάδες άλλους, από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις συντρόφων που βαδίσαμε την ίδια περπατησιά. Σεβαστές. Δεν αισθάνομαι με αυτούς ψυχική αποστασιοποίηση, αλλά μόνο πολιτική διαφοροποίηση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής. 

Ακόμα, με συλλογικό κείμενο αποχωρούν και 15 μέλη ΝΕ Ανατολικής Αττικής, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «εμφανίζει ένα μοντέλο νέου τύπου ξεκάθαρα αρχηγοκεντρικού κόμματος, μακριά από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από την αριστερή ατζέντα και το ηθικό πλεονέκτημα που το χαρακτήριζε».

Η ανακοίνωση του Κώστα Μάρκου, πρώην βουλευτή Αχαΐας

Το προσωπικό μου πολιτικό «ταξίδι της μακριάς μέρας  μέσα στη νύχτα» συνεχίζεται. Ξεκίνησε πριν  48 χρόνια με τον Ρήγα Φεραίο, συνεχίστηκε στο ΚΚΕεσωτερικού, μετά στο ΚΚΕεσ (Ανανεωτική Αριστερά), μετά στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν μετανιώνω για κανένα από τους σταθμούς αυτούς. Πιστεύω ότι κατέθεσα το λιθαράκι μου στους κοινωνικούς αγώνες και παράλληλα είχα μοναδικές εμπειρίες. Έχω βιώσει στη διαδρομή αυτή 3 πολιτικές διασπάσεις, πάντα στενάχωρες, και τώρα βιώνω την τέταρτη. Τώρα οι συνθήκες μου επιβάλουν, σεβόμενος αυτή την προσωπική διαδρομή και ταυτόχρονα την αγωνία μου για το μέλλον της Αριστεράς να αποχωρήσω, μαζί με εκατοντάδες άλλους, από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις συντρόφων που βαδίσαμε την ίδια περπατησιά. Σεβαστές. Δεν αισθάνομαι με αυτούς ψυχική αποστασιοποίηση, αλλά μόνο πολιτική διαφοροποίηση. Ευελπιστώ ότι οι πορείες μας θα διασταυρωθούν στο κοινό μετερίζι που είναι η αντιμετώπιση της Δεξιάς και της δεξιάς πολιτικής. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το νέο εγχείρημα που είναι στα σκαριά. Δεν θα ιδιωτεύσω γιατί, όπως όλοι μας, «το χρωστάμε στους νεκρούς και στους αγέννητους». 

Αποχώρηση μελών Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής

Οι δραματικές εξελίξεις στο κόμμα, μας οδήγησαν στην κατάθεση της άποψής μας η  οποία αποτυπώνεται στο παρόν κείμενο. 

Η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίζει ένα μοντέλο νέου τύπου ξεκάθαρα αρχηγοκεντρικού κόμματος, μακριά από τις ιδρυτικές και καταστατικές του αρχές ενώ ταυτόχρονα απομακρύνθηκε από την αριστερή ατζέντα και το ηθικό πλεονέκτημα που το χαρακτήριζε.

Κατά το πρόσφατο διάστημα πρωτόγνωρα και ακραία φαινόμενα δηλητηρίασαν τις σχέσεις μεταξύ των μελών του. Λασπολογία, μάχη χαρακωμάτων για τη φυσιογνωμία του κόμματος και όχι για το πρόσωπο του νέου προέδρου, μας οδήγησαν σε έναν μη αναστρέψιμο πολιτικό εκφυλισμό. Θέματα που ενδεχομένως θα έλυνε (;) το Συνέδριο π.χ. αίτια εκλογικής ήττας, αποσιωπήθηκαν και κατέληξαν στο βωμό της επικαιρότητας που απαιτούσε η εμφάνιση ενός νέου Μεσσία.

Διαπιστώνουμε πως μια μερίδα του κόμματος δεν κατάλαβε ή δεν ήθελε να καταλάβει τα εκλογικά αποτελέσματα. Γι΄ αυτό και δεν τα συζήτησε. Αντί να σταματήσουμε το στρουθοκαμηλισμό οδηγηθήκαμε στη μετάλλαξη, υιοθετώντας εκούσια ή ακούσια την Βορίδειο ατζέντα για εξαφάνιση της Αριστεράς.

Η σκόπιμη και ενορχηστρωμένη στοχοποίηση των τάσεων και των επιθέσεων στα πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν, γινόταν σε καθημερινή βάση από συγκεκριμένη ομάδα τάσης και μάλιστα, της πιο σκληρής... Τελευταία παρατηρείται η απόπειρα ακύρωσης από ένα εντός του κόμματος "αντί Σύριζα" μετώπου, του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ με συνέπεια την αποδόμηση του πρώην προέδρου, Αλέξη Τσίπρα. 

Νομαρχιακή Επιτροπή και Οργανώσεις Μελών

Η αγωνιστικότητα των στελεχών της Ν.Ε. περιορίστηκε με ζέση στην εκλογή νέας ηγεσίας της Ν.Ε. , από τότε ούτε έχουμε δει κι ακούσει- ούτε έχουμε κληθεί σε συνεδρίαση. Ο νέος συντονιστής που ανέλαβε, μόνο την ενότητα δεν εξασφαλίζει αν κρίνουμε από προηγούμενες συμπεριφορές του.

Επιπρόσθετα η επιλογή πολλών μελών Συντονιστικών των ΟΜ, με οργανώσεις εν υπνώσει- χωρίς ολομέλειες και εξωστρεφείς κοινωνικές δράσεις, με δαιμονοποίηση και λογοκρισία της αντίθετης άποψης, εξαντλήθηκε στην αλλαγή συσχετισμών, σε αποκλεισμούς, απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων μελών, στην προβολή των κομματαρχών και των κολλητών τους, καταπατώντας το Καταστατικό, φτάνοντας σε χρήση ατομικών στοιχείων μελών από πρόσφατα αποκτημένους "φίλους" συντηρητικής έως και ακραίας προέλευσης που με κάποιο τρόπο έφτασαν στα χέρια τους.

Στη δε κατάρτιση των ψηφοδελτίων, η επιλογή των υποψηφίων έγινε, με μοναδικό γνώμονα να είναι αρεστοί στην πλειοψηφία. Δεν έλειψαν οι διχαστικές και υβριστικές αναφορές –συχνά δημόσια- με κορυφαία παραδείγματα τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου με τα "μέλη μιας χρήσης" ή "μέλη του 2ευρου" κατ' άλλους, μόνο και μόνο για να εξασφαλιστούν οι επιδιωκόμενες πλειοψηφίες. Η περίφημη διεύρυνση χωρίς όρους και κριτήρια ποτέ δεν "κοίταξε" αριστερά, ούτε απευθύνθηκε ως όφειλε σε κοινωνικούς παράγοντες ή συλλογικότητες, αλλά σε "στιγμιαία μέλη", ενίοτε με ιδιοτελείς σκοπούς. 

Στο όνομα μιας καταγγελόμενης πλην αμφιλεγόμενης εσωστρέφειας, όπως αποδείχτηκε, το πιο εξωστρεφές κινηματικό κομμάτι απενεργοποιήθηκε ή παθητικοποιήθηκε όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ανατολική Αττική που ήταν από τα χειρότερα πανελλαδικά. Για ανάληψη ευθυνών ή αυτοκριτική ούτε λόγος...

Χαρακτηριστικά, οι παρεμβάσεις ή καλύτερα οι επεμβάσεις, στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την ενίσχυση δεξιών και ακροδεξιών σχημάτων οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Όσοι δε, συμμετείχαν στα λεγόμενα νικηφόρα σχήματα όχι μόνο δεν κατάφεραν να εκλεγούν αλλά κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις.

Η Αριστερά με τις ιδέες της και τη στάση ζωής του καθενός και της καθεμιάς, δεν τελειώνει. Κανείς δεν θα μας "τελειώσει". Παραμένουμε ενεργοί και αποφασισμένοι στο όραμα της ανανεωτικής οικολογικής και ριζοσπαστικής ιδέας και πώς μπορεί να γίνει πράξη στην κοινωνία.

Εμείς, που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής, δηλώνουμε την αποχώρησή μας από το παρόν όργανο, από κάθε θέση ευθύνης που μας είχε ανατεθεί ή είχαμε εκλεγεί αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για λόγους πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας
Η απόφασή μας αυτή αποτελεί απότοκο των συνθηκών που επικρατούν στο κόμμα μας και προέκυψε έπειτα από βαθιά σκέψη και οδύνη. 

Αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα χιλιάδες μέλη και ψηφοφόρους του κόμματος, που οραματίστηκαν μια καλύτερη κοινωνία. 
Θα εξακολουθήσουμε ωστόσο να υπηρετούμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα το όραμά μας, για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς βία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για ένα σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. 

Σύντροφοι είναι σίγουρο ότι θα ανταμώσουμε και πάλι στους αγώνες, τα κινήματα και τις συλλογικότητες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αναπότρεπτα θα γεννηθούν.

Τα μέλη της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής

ΑΜΟΡΓΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ)
ΔΕΣΥΠΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΟΜ ΠΑΙΑΝΙΑΣ)
ΘΕΟΧΑΡΗ ΚΑΙΤΗ (ΟΜ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΑΠΛ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ 
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ)
ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΟΜ ΒΒΒ)
ΚΥΜΙΓΚΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΟΜ ΚΟΡΩΠΙΟΥ)
ΜΩΡΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ (ΟΜ ΛΑΥΡΙΟΥ)
ΡΕΡΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΟΜ ΛΑΥΡΙΟΥ)
ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΗΒΗ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ 
ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΦΥΛΟΥ)
ΣΕΦΕΡΙΑΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΟΜ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)
ΤΣΑΤΣΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ (ΟΜ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ)
ΤΑ μέλη Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ)
ΚΟΥΤΣΗ ΑΜΑΛΙΑ (ΟΜ ΜΕΝΙΔΙΟΥ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αποχωρούν Κώστας Μάρκος και 15 μέλη ΝΕ Ανατολικής Αττικής από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας