Επικαλείται ως ελαφρυντικό το νεαρό της ηλικίας του και την άσχημη περίοδο της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής, φτάνοντας να πει ότι «ο 24χρονος Στέφανος ίσως να μην ψήφιζε τον 35χρονο Στέφανο». Η απάντηση αυτή δυστυχώς δεν είναι καθόλου πειστική.
1. Πώς είναι δυνατόν να αμφιβάλλει για τα γραπτά αυτά; Ο πατέρας του σ’ αυτά ακριβώς τα κείμενα αναφερόταν σε όλες τις συνεντεύξεις του, προκειμένου να αποδείξει ότι η εμπλοκή του γιου του με την πολιτική είναι παλιά. Αλλά και αν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Κασσελάκη ότι «δεν θυμάται», γιατί δεν έψαξε τα άρθρα αυτά στο αρχείο του «Εθνικού Κήρυκα», το οποίο είναι ψηφιοποιημένο χάρη στη χορηγία του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχου, ο οποίος είναι και δικός του μέντορας;
2. Ο ισχυρισμός ότι αυτά ήταν κείμενα παλιά, επομένως βαρύνουν έναν ανώριμο πολιτικά νέο, και ότι σ’ αυτή τη νεαρή ηλικία μπορεί να λέει καθένας ό,τι θέλει, έρχεται σε σύγκρουση με τις προσωπικές διακηρύξεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε άρχισε να θεωρεί τους 24χρονους «ανώριμους» πολιτικά; Αυτός δεν είναι που θα φέρει τη νεολαία στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός δεν είναι που τόλμησε -προς τιμήν του- να ορίσει μια 27χρονη σε θέση-κλειδί δίπλα του;
3. Ασφαλώς είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αλλάζουν πολιτικές απόψεις. Και πρώτος θα χειροκροτούσα όποιον αποφασίσει να μετατοπιστεί από τη σκληρή Δεξιά στην προοδευτική Αριστερά. Μόνο που ο ίδιος, όπως έγραφα και το Σάββατο, λέει ακριβώς τα ίδια και σήμερα, κάτι που αποδείχτηκε με την ομιλία του στον ΣΕΒ («Ο αρχηγός καταργεί Καταστατικό και Πρόγραμμα», «Εφ.Συν.», 12.10). Τα δημοσιεύματα δηλαδή στον «Εθνικό Κήρυκα» την περίοδο 2012-2015 επιβεβαιώνουν ακριβώς το γεγονός ότι λέει σήμερα ακριβώς αυτά που έλεγε και τότε.
4. Την εμμονή στις ίδιες απόψεις επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή μετά τις εκλογές, ο κ. Κασσελάκης εξέφραζε στην αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» τη βαθιά του πολιτική εκτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδεχόταν ότι τον υποστήριξε στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. και κατέληγε: «Ετρεφα και συνεχίζω να τρέφω μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του» (Stefanos Kasselakis, «Will the real Greek Dems please stand up?» 14.7.2023, https://tinyurl.com/29m9g6o4). Αφού εξακολουθεί να τρέφει αυτόν τον μεγάλο σεβασμό για τον κ. Μητσοτάκη, για ποιο λόγο θέλει να τον ανταγωνιστεί και να πάρει τη θέση του;
5. Μόλις προχθές ο κ. Κασσελάκης έδωσε μεγάλη συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα». Στην ερώτηση που του τέθηκε πώς έγινε η μετάβασή του «από την Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης ήταν αποκαλυπτικός: «Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα» («Εθνικός Κήρυξ», 21/10/2023). Ωστε πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είναι η Goldman Sachs των «αυτοδημιούργητων Δημοκρατικών». Κι αυτά προχτές.
6. Θυμίζω τον τίτλο της δικής του εφημερίδας, σε άρθρο του ανταποκριτή της στην Αθήνα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ σκληρά δεξιά. Η Αριστερά μένει σε σοκ» («Kasselakis turns SYRIZA hard right, Left left in shock», «Εθνικός Κήρυξ», 1.10.2023). Να κάτι που συμφωνούμε με τον «Εθνικό Κήρυκα».
Τελικό συμπέρασμα: Ο κ. Κασσελάκης δεν άλλαξε από το 2015 ούτε έγινε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2023 «αριστερός». Ας μην παρεξηγηθώ. Η πολιτική συνέπεια επί πολλά χρόνια του κ. Κασσελάκη και η ευθύτητα με την οποία διατυπώνει τις θέσεις του τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν αποτελούν αντικείμενο της δικής μου κριτικής. Είναι απολύτως δικαίωμά του να επιμένει σ’ αυτά που πίστευε από τότε. Αρκεί να μην προσπαθεί να κρύψει αυτά που δεν κρύβονται. Το δικό μου ερώτημα δεν αφορά τον ίδιο, αλλά εκείνους που μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μ’ αυτές τις απόψεις είναι δυνατόν να ανασυγκροτηθεί το κόμμα της Αριστεράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας