Μηνύματα συσπείρωσης, αναστοχασμού, ανασυγκρότησης και ολικής επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη διεκδίκηση της εξουσίας από τη Ν.Δ. στην επόμενη κάλπη έστειλε, χθες, από την Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας. Εισήλθε στον χώρο μία ώρα και σαράντα λεπτά μετά το προγραμματισμένο ραντεβού με τα μέλη της Κ.Ε., χειροκροτήθηκε για τουλάχιστον 2 λεπτά από τα μέλη του κόμματος και μίλησε για περίπου μισή ώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι νωρίτερα υπήρχε συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου. Εκλεισε την ομιλία του μέσα σε έντονα χειροκροτήματα και επευφημίες. Τι είπε; Ας τα δούμε όλα αναλυτικά.
Αυτοκριτική για την ήττα
Η αυτοκριτική ήταν αρκετή, χωρίς, ωστόσο, να φτάνει σε επίπεδο «αυτομαστιγώματος», στο οποίο διακρίνεται παραδοσιακά η Αριστερά. Παραδέχθηκε ότι η ευθύνη είναι «δική μας που δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο», προσθέτοντας τη φράση «πρωτίστως δική μου, δεν ισομοιράζεται». Εθεσε κάποια ρητορικά ερωτήματα στους παρευρισκόμενους, απορίες που τις έχουν όλοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Κυριακής, όπως «γιατί δεν είδαμε τι ερχόταν», ενώ κάλεσε άπαντες να γίνουν «πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία». Εν συνεχεία, ανακοίνωσε τη «λήξη του πένθους» για το «οδυνηρό αποτέλεσμα» και εν μέσω επευφημιών είπε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η ανασύνταξη και η ανασυγκρότηση του κόμματος, τονίζοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα ούτε στην παραίτηση ούτε στην εσωστρέφεια».
Ειδικότερα, για τις μουρμούρες που ακούγονται τις τελευταίες μέρες έως και τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών, είπε ότι δεν χρειάζεται «ούτε η αμετροέπεια ούτε οι αντιπαραθέσεις», συμπληρώνοντας πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η μεγάλη συσπείρωση του κόμματος «και η σεμνότητα».
Οι 3 αιτίες της ήττας
Το «ζουμί» της ομιλίας ήταν οι 3 αιτίες που, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν καθοριστικές για τη συντριβή της Κυριακής. Αυτές δεν ήταν άλλες από το γεγονός ότι η Ν.Δ. επέβαλε τη δική της ατζέντα, από την ανεπιτυχή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να επιμένει στο αφήγημα της κυβέρνησης συνεργασίας και από την ίδια την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έξω.
Συγκεκριμένα, για το πρώτο σκέλος είπε ότι «η Ν.Δ. κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα - αλλαγή ως πλειοψηφική την τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε, γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων, αδιανόητα και καθοριστικά».
«Είμαστε κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωσης της Δεξιάς»
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, όπως είπε, «ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που, εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».
Η τρίτη αιτία είχε να κάνει με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η έσχατη αιτία είναι η εικόνα μας», είπε για να προσθέσει: «Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».
Οι 4 αλλαγές
Ακολούθως παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας», για να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει ριζικά, δραστικά και άμεσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα». Επιπλέον, σε άλλο σημείο της ομιλίας του χάραξε το πλάνο των επόμενων κινήσεων σε τέσσερα βασικά σημεία:
1. Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
2. Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
3. Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.
4. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και τον λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Οτι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στην πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.
«Προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Ελλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Ελλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Πολιτική απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ
Από την ομιλία δεν έλειψαν και τα «καρφιά» προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Οπως είπε, «για την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουν σ’ αυτή», για να προσθέσει ότι «θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα απέναντι σε μια Δεξιά, που δείχνει να έρχεται απειλητικά για το δημόσιο συμφέρον, είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης». Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει πλέον μια «γραμμή άμυνας» απέναντι στις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις και δεν προτίθεται να πυροδοτεί αντεγκλήσεις. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις μονομέτωπες επιθέσεις. Ούτε ότι, με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας. Αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στις επόμενες κάλπες».
Στόχος η Ν.Δ.
Ξεκαθάρισε σε κάθε ευκαιρία πως αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν ο κύριος Μητσοτάκης των 158 βουλευτών έδινε όλους τους πόρους σε μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις και παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, φανταστείτε τι ακριβώς θα κάνει εν τη παντοδυναμία του. Τι ακριβώς θα κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα; Τι θα κάνει με την ακρίβεια; Με τη συρρίκνωση του εισοδήματος; Με τις χιλιάδες των πλειστηριασμών της επόμενης μέρας; Με τη διαφθορά, που αισθάνεται ότι έχει ξεπλυθεί και άρα μπορεί να συνεχιστεί αδιατάρακτη;», είπε για να σημειώσει ότι στόχος είναι να μη δοθεί «λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη» και ότι δεν μπορεί να γίνει από «αυτοδύναμος, παντοδύναμος».
Τελειώνοντας την ομιλία του, έστειλε μήνυμα προς τα οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας ότι δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, επανερχόμενος στο θέμα της επικείμενης κάλπης, είπε πως «αυτό που απαιτείται είναι μια δημοκρατική πανστρατιά, για να ενισχύσουμε την προοδευτική παράταξη, έναντι μιας Δεξιάς που, αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη, θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική». Ανεβάζοντας τους τόνους και εν μέσω χειροκροτημάτων, σημείωσε ότι «δε θα πάμε (σ.σ. στις επόμενες εκλογές) για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε. Είμαστε κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωσης της Δεξιάς».
Δεν έλειψαν οι ενστάσεις στην Κ.Ε.
Το κλίμα ήταν σε γενικές γραμμές χαλαρό, ωστόσο, μετά το πέρας της ομιλίας, δεν έλειψαν και κάποιες ενστάσεις, καθώς αποφασίστηκε να μη μιλήσουν άλλα μέλη, πλην της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε να δοθεί ο λόγος και σε άλλα πρόσωπα, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. «Με σιωπητήρια δεν δίνονται μάχες, σύντροφοι», είπε ο κ. Βούτσης, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να γίνουν αντιπαραθέσεις αλλά να κατατεθούν προτάσεις. Το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση κάποιων, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα της διαδικασίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπήρξαν μέλη που έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να παρίστανται και να εκφραστούν και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας