• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%

Οι απαραίτητες διορθώσεις και το κάλεσμα για αλλαγή σελίδας και ταχύτητας

 • A-
 • A+
Ανάληψη ευθυνών και κριτική προς στελέχη και το κόμμα συνολικά • Τέσσερα βασικά σημεία διόρθωσης με στόχο τη μάχη της 25ης Ιουνίου • Επιθετική στροφή κατά ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ • Συνέχιση του σφυροκοπήματος στον «ανεξέλεγκτο ηγεμόνα» Μητσοτάκη.

Ηχηρά μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος, αλλά και ένα πρώτο δείγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στον σύντομο πολιτικό χρόνο που απομένει μέχρι την κάλπη καταγράφει μια πρώτη αποκωδικοποίηση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε την πρώτη ομιλία του μετά την βαριά ήττα της Κυριακής, με ξεκάθαρη στόχευση να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και τα ερωτήματα για την κατάρρευση στα ποσοστά. Με το βλέμμα στραμμένο στις 25 Ιουνίου και την ανάγκη για δραστική και άμεση αλλαγή πλεύσης στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος. Δεν ήταν, άλλωστε, τυχαία η αναφορά του πως πρέπει να μπει τέλος στο πένθος, με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει αρκετές φορές το δυνατό χειροκρότημα σε μια συνεδρίαση, όπου κυριάρχησε η ενότητα και η διάθεση για συσπείρωση.

Περαιτέρω αποφάσεις για τα βήματα μέχρι τις δεύτερες κάλπες θα ληφθούν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα πρώτα μηνύματα από τον Αλέξη Τσίπρα φάνηκαν από τη σημερινή ομιλία.

⇒ Λήξη στο πένθος, συναγερμός για μάχη

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, ζήτησε άμεση στροφή στη σοβαρότητα, τη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα.

Διορθώσεις σε τέσσερα σημεία

Στο πλαίσιο της ομιλίας του χάραξε το πλάνο των επόμενων κινήσεων σε τέσσερα βασικά σημεία: 

 1. Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
   
 2. Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
   
 3. Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. 
   
 4. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.  Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας. 

Τα τρία βασικά στοιχεία που έφεραν την ήττα

 1. Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της.  Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά.
   
 2. Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης.
   
 3. Και η τρίτη και καθόλου έσχατη αιτία είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα. 

⇒ Περνά στην αντεπίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Βαρύτατες ήταν οι αιχμές κατά των δύο κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τους καταλογίζει μονομέτωπη προεκλογική καμπάνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ότι τορπίλισαν το σύστημα της απλής αναλογικής, υπογραμμίζοντας ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Μόνο εμείς έχουμε το θάρρος

 • Για για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνες. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος δημόσια να τις αναλαμβάνουμε.
   
 • Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και που ακύρωσαν στην πράξη μια μεγάλη ευκαιρία και για τον τόπο και για το πολιτικό σύστημα και για τις δυνάμεις της προόδου: την ευκαιρία της απλής αναλογικής.
   
 • Θα απαντάμε λοιπόν πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε όμως στόχο εμείς τις άλλες δυνάμεις τις προοδευτικές.
   
 • Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι κάθε φορά που θα μας δίνουν μια από το ένα μάγουλο, θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο.
   
 • Αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στην επόμενη κάλπη. Αυτό χρειάζεται.
   
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, όχι συμπλήρωμα στις κυβερνήσεις της Δεξιάς.

⇒ Συναγερμός για αγώνα απέναντι στη Δεξιά και τον ανεξέλεγκτο ηγεμόνα

Παρά την ανάληψη ευθύνης, παρά το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα διεκδίκησης κάθε δυνατής ψήφου και κάθε δυνατότητας για τη νίκη, επιχειρώντας τη συσπείρωση, αλλά και να μπει ένα τέλος στις κουβέντες περί διαχείρισης της ήττας και απόπειρας συγκράτησης των ποσοστών.

Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά

 • Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Δεν είναι κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Είναι το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του, σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, νίκη της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού, νίκη της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας. Όχι διαμαρτυρίας. Όχι συμπλήρωμα. Συμπλήρωμα στις κυβερνήσεις της Δεξιάς. Κόμμα εξουσίας. Ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας.
 • εάν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης, μάλιστα, αναλογικής, θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση.
 • Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ένα ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό, μια νομιμοποιημένη πλέον και από τη λαϊκή εντολή ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μηνύματα σε όλους και για όλα
Μηνύματα προς όλους, πολιτικούς εχθρούς και εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, περιλάμβανε η διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο...
Μηνύματα σε όλους και για όλα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με αιχμή του δόρατος την «ανατροπή των συσχετισμών» ο Αλ. Τσίπρας στη Δυτική Αθήνα
«Αντίπαλος της ΝΔ είναι το πρόγραμμά μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τους Αγίους Αναργύρους, με επιμονή στον στόχο της αποτροπής μιας «παντοδύναμης» και «ανεξέλεγκτης δεξιάς».
Με αιχμή του δόρατος την «ανατροπή των συσχετισμών» ο Αλ. Τσίπρας στη Δυτική Αθήνα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω μπροστά στη μάχη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα στις 21 Μαΐου, αλλά τόνισε ότι το πιο κρίσιμο είναι η επόμενη μέρα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι έρχονται δύσκολες ημέρες και έχει σημασία ποιος...
«Δεν έχω δικαίωμα να λιποτακτήσω μπροστά στη μάχη»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεδριάζει η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 
Στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και αναζήτησης στρατηγικής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενόψει της δεύτερης εκλογικής «μάχης» της 25ης Ιουνίου
Συνεδριάζει η εκλογική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Είμαστε κόμμα εξουσίας. Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά»
Στη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Αλ. Τσίπρας Αναφέρθηκε στις τρεις αιτίες της ήττας και ξεκαθάρισε πως αντίπαλος είναι η Ν.Δ. και στόχος είναι να μη δοθεί «λευκή επιταγή στον...
«Είμαστε κόμμα εξουσίας. Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας