• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.5°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  92%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΣ /EUROKINISSI

«Εγκληματικά σχέδια δημιουργίας τερματικών σταθμών LNG στον Σκαραμαγκά»

 • A-
 • A+

"Αναρμόδιος" δήλωσε ο υπουργός που υπέγραψε τη σύμβαση για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Προκοπίου, να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη αν γνώριζε τις προθέσεις Προκοπίου για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο μέσα στον αστικό ιστό, όταν συμπεριέλαβε στη σύμβαση αυτή ακριβώς τη δυνατότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που έβαλε την υπογραφή του, δεν εμφανίστηκε στη βουλή, και το γραφείο της κυβέρνησης ζήτησε από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 να επανακαταθέσει την ερώτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση, με ένα εγκωμιαστικό λογύδριο για τον εφοπλιστή. Μας είπε ότι δεν υπάρχει αίτηση Προκοπίου για κατασκευή τέτοιας μονάδας. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, τον συνόδευσε ο εφοπλιστής Προκοπίου, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, μεταξύ άλλων για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο».

Όπως είπε ο κ. Αρσένης, τα σχέδια Προκοπίου για την κατασκευή μονάδας στον Σκαραμαγκά, «είναι μέσα σε οικισμό. Απέναντι από τη Μονάδα Καυσίμων του στρατού, δίπλα στο διυλιστήριο απέναντι από τον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια περιοχή πολύ επιβαρυμένη, όπου ένα ατύχημα δε θα απειλήσει το Χαϊδάρι - θα απειλήσει τη μισή Αθήνα. Ο κόσμος είναι στον δρόμο, έχουν γίνει αλλεπάλληλα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια, για έναν λόγο. Αυτή η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση και υποβάθμιση. Αυτή τη μονάδα θέλουν να τη βάλουν στην έξοδο των Στενών του Δαφνίου - ακριβώς στο "παράθυρο" της Δυτικής Αθήνας».

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στα πρακτικά τις επιστολές του δημάρχου Χαϊδαρίου και κατοίκων Δυτικού Τομέα Αθηνών, με τις οποίες διαμαρτύρονται έντονα για την πιθανή δημιουργία τερματικών σταθμών LNG και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύλλογοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε επιστολή τους μιλούν ξεκάθαρα για τους κινδύνους "από την αποθήκευση και διακίνηση του LNG, το οποίο θα έρχεται στην περιοχή με δεξαμενόπλοια". Αναφέρουν ότι στο παρελθόν ατυχήματα τέτοιου είδους προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και θυμίζουν έκρηξη αγωγού στο Βέλγιο το 2004, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 132, με πολύ σοβαρές ζημιές σε υποδομές στην ευρύτερη περιοχή. Λένε ακόμα ότι μια τέτοια μονάδα θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα που είναι ήδη επιβαρυμένη από τις υπάρχουσες βιομηχανίες της περιοχής, και ζητούν την ανάσχεση "με κάθε μέσο" της χρήσης της Προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραχώρηση του αιγιαλού "για το μέλλον της Δυτικής Αθήνας", καθώς και την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης, πέρα από ναυπηγεία στον υπόλοιπο χώρο.

Μπροστά στις αντιδράσεις των κατοίκων, ο εφοπλιστής Προκοπίου υποστήριξε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι δε θα κατασκευάσει μονάδα αεριοποίησης του φυσικού αερίου (LNG) αλλά ότι οι εκπομπές άνθρακα από την καύση θα συλλέγονται, για να δημιουργηθούν παράγωγα μεθανόλης, καθιστώντας τη μονάδα "περιβαλλοντικά ουδέτερη".

Κανένας δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Προκοπίου - ούτε από τους ισχυρισμούς Γεωργιάδη για "διαδικασία" που θα τηρηθεί. Έχουν νομοθετήσει τόσες εξαιρέσεις από τη "διαδικασία", ώστε η αδειοδότηση θα γίνει "fast track". Αυτό έκαναν και στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού με 260 άρθρα, το οποίο έθεσαν σε "διαβούλευση" σε τρεις ημέρες - Σαββατοκύριακο και Καθαρή Δευτέρα. Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης το είπε χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος να ανησυχεί για ό,τι νομίζει».

«Ο κόσμος πράγματι ανησυχεί. Η διαφορά - και αυτό που προφανώς φοβάται και ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη - είναι ότι ο κόσμος δεν ανησυχεί μόνο, αλλά κινητοποιείται μαζικά και λέει "ως εδώ". Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι ζωές του δεν μετράνε μπροστά στα κέρδη. Και επειδή το καταλαβαίνει, η τοπική κοινωνία οργανώνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 11.30, στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι. 

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε όλους να βγουν στον δρόμο την Κυριακή, να φωνάξουμε "Όχι" στα σχέδιά τους για μονάδα φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία, "Όχι" σε κάθε χρήση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων ολόκληρης της Αθήνας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Επικίνδυνες μπίζνες στον Θερμαϊκό Κόλπο»
Για απόφαση της ΡΑΑΕΥ, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, που ενέκρινε επέκταση πλατφόρμας με LNG, σε απόσταση μόλις 3,4 χλμ. από τις ακτές της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο το ΜέΡΑ25.
«Επικίνδυνες μπίζνες στον Θερμαϊκό Κόλπο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη Βουλή τα επικίνδυνα σχέδια σταθμού παραγωγής ρεύματος σε αστικό ιστό
Επίκαιρη ερώτηση του Κρ. Αρσένη προς τον ΥΠΟΙΚ για το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Σκαραμαγκά και τις δυνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη ζωή στο...
Στη Βουλή τα επικίνδυνα σχέδια σταθμού παραγωγής ρεύματος σε αστικό ιστό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ερώτηση ΜέΡΑ25 για θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
«Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση; Σκοπεύει να καταβάλει το επιδικασθέν ποσό» ρωτά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25.
Ερώτηση ΜέΡΑ25 για θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οι εξορύξεις απειλούν τη ζωή στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων»
«Σταματήστε το έγκλημα των εξορύξεων στη Ζίτσα και σε όλη την Ελλάδα», κάλεσε σε παρέμβασή του στη Βουλή την κυβέρνηση ο Κρίτων Αρσένης.
«Οι εξορύξεις απειλούν τη ζωή στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Φουλ ολοταχώς από την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του πάρκου Τρίτση»
Το σχέδιο κυβέρνησης και περιφέρειας για την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίησή του Πάρκου Τρίτση στο στόχαστρο της σφοδρής κριτικής του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.
«Φουλ ολοταχώς από την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του πάρκου Τρίτση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εξώσεις κι επιστροφή σε καταυλισμούς η νέα στεγαστική πολιτική για τους Ρομά
Η κυβέρνηση σχεδιάζει έξωση για 45.000 Έλληνες Τσιγγάνους καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 προς τον υπουργό Οικονομικών και ζητάει κούρεμα χρεών.
Εξώσεις κι επιστροφή σε καταυλισμούς η νέα στεγαστική πολιτική για τους Ρομά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας