Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο επιβεβαιώνεται πρόταση των ΗΠΑ για «αντικατάσταση» όπλων ρωσικής κατασκευής, κατά κύριο λόγο των πυραυλικών συστημάτων S-300 και TOR-M1, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, προκάλεσε κοινή δήλωση των τομεαρχών Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα, και του Πάνου Ρήγα, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας για θέματα Άμυνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα εμφανίζεται θετική στην προοπτική αυτή, παρά τις αντίθετες ρητές τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Στις 14 Ιανουαρίου 2022, ο υπ. Άμυνας δήλωνε: 

«Κανένα σύστημα από αυτά που είναι επιχειρησιακά ενεργά και απαραίτητα, πλην όμως είναι ρωσικής κατασκευής, δεν είναι προς διάθεση στους Ουκρανούς. Κάτι αντιαεροπορικά μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς, που είναι επιχειρησιακά ενεργά στα νησιά μας, έχουμε πει ευθαρσώς ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα δώσουμε πουθενά, εάν δεν έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και δεν έχει υλοποιηθεί η αντικατάστασή τους. Και επειδή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ή να συμφωνηθεί αντικατάστασή τους χωρίς να υπάρξει ούτε μιας ημέρας κενό -αυτό το ξέρουμε, διότι είμαστε ρεαλιστές σε αυτό-, δεν πρόκειται να δοθούν, εφόσον είναι επιχειρησιακά ενεργά. Και επομένως, δεν θα αποδυναμωθεί με κανέναν τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας ούτε στα νησιά ούτε καμία σπιθαμή του εδάφους της».

Στην ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «το νέο αφήγημα που συνοδεύει τη νέα συζητούμενη “αντικατάσταση” είναι ότι εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία τα S-300 και TOR-M1 δεν θα μπορούν να συντηρηθούν. Ουδέν ψευδέστερον. Δυνατότητες συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά υπάρχουν και χωρίς την προσφυγή στη Ρωσία. Όσο ο χρόνος ζωής των συστημάτων αυτών δεν έχει λήξει,  η αντικατάστασή τους δεν αποτελεί επουδενί προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Και προσθέτουν:

«Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώσει στην πράξη το δημοσίευμα της “Καθημερινής”, εκτός από μια ακόμη ανακολουθία στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κοροϊδία της Βουλής και του ελληνικού λαού, θα συνιστά πλήγμα για τα συμφέροντα της χώρας. Επιτέλους, γνώμονας της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας ή τα συμφέροντα και επιδιώξεις άλλων χωρών όπως στην περίπτωση της απομάκρυνσης των BMP1; Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εγκληματική επιλογή».