Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Tο ΠΑΣΟΚ εγκαλείται από το Μαξίμου και μια μερίδα των ΜΜΕ ότι τους τελευταίους μήνες έχει πάθει «ψύχωση» με τις υποκλοπές και ο πρόεδρός του ασχολείται επί 24ώρου με την υπόθεση αυτή. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ακούσει τόσες πολλές φορές αυτή την κατηγορία εκ μέρους της Ν.Δ., που πλέον έχουν σταματήσει ακόμη και να θυμώνουν. «Δεν κούρασαν οι υποκλοπές τον κόσμο, ο οποίος θέλει και επιβάλλεται να γνωρίζει. Περισσότερο έχουν κουράσει οι σκοπιμότητες και τα ψευτοδιλήμματά τους, προκειμένου να φανεί ότι το σκάνδαλο δεν τους έχει αγγίξει», απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» κορυφαίες κομματικές πηγές.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του, η ενασχόληση με το θέμα των παρακολουθήσεων θα τερματιστεί μόλις αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσει άπλετος χρόνος. Το Ευρωκοινοβούλιο και η αρμόδια επιτροπή PEGA είναι αυτά όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναποθέτει τις ελπίδες του για να χυθεί περαιτέρω φως και να σηκωθεί η κουρτίνα σιωπής που επιχειρεί απροκάλυπτα να απλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Οπως έχουν διαμηνύσει στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επανειλημμένως προς καλοπροαίρετα και κακοπροαίρετα κέντρα, ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και την ποιότητα της δημοκρατίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να προβάλλεται αντιπαραθετικά προς τις πιεστικές καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Υπό την έννοια αυτή, η επιμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη διαλεύκανσή του αλλά και τη θεσμική θωράκιση από παρόμοια νοσηρά φαινόμενα στο μέλλον, δεν έρχεται σε διένεξη με την παραγωγή πολιτικής για όλα τα υπόλοιπα επείγοντα κοινωνικά προβλήματα.

Κάνοντας τις εν λόγω σκέψεις, οι επιτελείς του κεντροαριστερού φορέα προχωρούν με γοργά αλλά σταθερά βήματα τον σχεδιασμό τους και για την εκτός παρακολουθήσεων ατζέντα τους. Πολύ ψηλά σε αυτή τη λίστα βρίσκονται τέσσερις προτεραιότητες: Η συνέχιση της ανασυγκρότησης και του εμπλουτισμού της κομματικής διάρθρωσης, με σκοπό την παραγωγή πολιτικής. Η ολοκλήρωση των προγραμματικών επεξεργασιών, ώστε το πρόγραμμα να τεθεί σε διαβούλευση και να παρουσιαστεί στον κόσμο. Τρίτον, η διοργάνωση δράσεων για την προβολή των θέσεων του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα. Τέταρτον, με δεδομένο ότι οι εκλογές πλησιάζουν, η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων και το σταδιακό «κλείδωμα» όσων ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι με τις λίστες του ΠΑΣΟΚ.

Δίκτυο διακυβέρνησης

Πιο αναλυτικά, με ευθύνη και επίβλεψη του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, μέσα στο προσεχές δεκαήμερο αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέοι τομείς του κόμματος, που αποτελούν ομάδες τεκμηρίωσης που παράγουν πολιτική, συνεπικουρούν επιστημονικά το κοινοβουλευτικό έργο, συνεργάζονται με τους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας κτλ. Επειτα από ένα ανοιχτό κάλεσμα, που είχε απευθύνει το ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου έναν μήνα μέσω της διαδικτυακής του πλατφόρμας digitalsociety.gr, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200 βιογραφικά, δημιουργώντας έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στην ηγεσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, 500 ενδιαφερόμενοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και 180 διδακτορικού τίτλου, κάνοντας πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη να αισιοδοξούν ότι από το επίμαχο πολιτικό προσωπικό μπορεί να «γεννηθεί» ένα άρτια καταρτισμένο και αξιόμαχο ανθρώπινο δίκτυο για τη διακυβέρνηση του τόπου. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα μέλη του κάθε τομέα, πλην του γραμματέα και του αναπληρωτή του, να λειτουργούν και ως δεξαμενή σκέψης.

Σχετικά με το πρόγραμμα, την προσεχή Τρίτη 11 του μήνα στις 11 το πρωί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας που έχει αναλάβει τη συγγραφή του, Νίκος Χριστοδουλάκης, θα προβεί σε μια πρώτη παρουσίασή του στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα ακολουθήσει συζήτηση και κατόπιν οργανωμένη διαβούλευση με τα κομματικά όργανα (στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή), τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς μέχρι την οριστική επικύρωσή του.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει θεματικές ημερίδες στις έδρες των 13 περιφερειών και αργότερα, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματική συνδιάσκεψη. Οπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, αποκρούοντας την κριτική περί «μονοθεματικού ρεπερτορίου» γύρω από τις υποκλοπές, το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο χρόνο έχει προτείνει λύσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών ανάμεσα στα οποία οι ανατιμήσεις, η ενεργειακή κρίση, το στεγαστικό κ.ά.

Με τον ίδιο γνώμονα, οι θέσεις του κόμματος να φτάσουν στη βάση, ετοιμάζονται δράσεις με παρουσία κλιμακίων σε διάφορους νομούς όπου θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες, π.χ. μοίρασμα φυλλαδίων κατά το πρότυπο των παρεμβάσεων για την ακρίβεια. Στο προσκήνιο αναμένεται να βρεθούν θέματα όπως η οικονομία, η δημόσια υγεία, η παιδεία κτλ, στο ευρύτερο πλέγμα συνδιαμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης που έχει υποσχεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τέλος, τη δουλειά της θα πυκνώσει από τον Νοέμβριο και η Επιτροπή Ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, η οποία μέχρι ο πρωθυπουργός να παγώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είχε προλάβει να «ξεσκαρτάρει» έναν σημαντικό αριθμό υποψηφιοτήτων. Το φρένο Μητσοτάκη φρέναρε προσωρινά και το έργο της Επιτροπής, που όμως έχει και πάλι λάβει εντολή να φορτσάρει, ώστε πολύ πριν από την άνοιξη, που είναι ο νέος ορίζοντας για τις κάλπες, οι «πράσινες» λίστες να είναι έτοιμες, σε ένα πνεύμα που συνδυάζει ανανέωση και εμπειρία.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μια αντίστοιχη επιτροπή είναι στα σκαριά με αποκλειστικό αντικείμενο τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023 και η οποία θα κληθεί να κάνει βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, αφού στις μικρές τοπικές κοινωνίες δεν θα δοθούν χρίσματα ή στηρίξεις.