Απαράδεκτη σε μια περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ που ευθύνονται και αυτοί για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού τη Ουκρανίας χαρακτηρίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων – Έρευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Ο ίδιος βρέθηκε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό λίγο πριν την τελετή αναγόρευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαίρει την προσφορά του γερουσιαστή στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΕ της ΚΟ Αττικής του κόμματος ασκεί έντονη κριτική στη στάση και το ρόλο του Μενέντεζ στην προώθηση της αμερικανικής και νατοϊκής πολιτικής στην περιοχή μας, η οποία περιλαμβάνει την «ελληνική εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς». Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι «τα Πανεπιστήμια δεν έχουν καμία δουλειά να αναγορεύουν σε επίτιμους διδάκτορες αστούς πολιτικούς και να εργαλειοποιούν την επιστήμη στην υπηρεσία αντιδραστικών πολιτικών» και καλεί «κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των Πανεπιστήμιων στο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού». Απαιτεί ακόμη «να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα».
