• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.7°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.2°C
  4 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  4 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI

«Μόνο η ΕΥΠ κάνει μαζικές υποκλοπές; Kαμία αναφορά στην ΔΙΔΑΠ;»

 • A-
 • A+

Σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση από τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ψέματα και έωλους ισχυρισμούς και τις προηγούμενες κυβέρνησης για τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό ενός σάπιου θεσμικού πλαισίου.

"Αν νομίζετε, ότι θα καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις σοβαρές ευθύνες σας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είστε βαθιά γελασμένοι κύριοι της κυβέρνησης. Βαθιά γελασμένος είστε κι εσείς κύριε πρωθυπουργέ" είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση πολιτικών αρχηγών για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Μίλησε για ένα πολυπλόκαμο πλέγμα, το οποίο μένει στο απυρόβλητο και βάσει του οποίου αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ένα πλαίσιο μέτρων, που όπως είπε, υπηρετούν και θωρακίζουν πολύπλευρά την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ μεριμνούν απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους και τα συμφέροντα των πολιτών. 

Καταλόγισε στα κόμματα του Κοινοβουλίου ότι έχουν ψηφίσει ρυθμίσεις, που δίνουν το  πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων, στο όνομα εθνικής ασφάλειας, δημόσιου συμφέροντος, τρομοκρατίας και εξτρεμισμού. "Έννοιες που γίνονται λάστιχο και μπορούν να χωρέσουν τα πάντα" πρόσθεσε.

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Κατήγγειλε τόσο τη στάση των απολογούμενων στελεχών της κυβέρνησης αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που άρπαξαν την ευκαιρία για να στήσουν το σκηνικό μιας κάλπικης αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν είπε για τον νόμο 2225 του 1994, βάσει του οποίου εδώ και 28 χρόνια θεωρούνται νόμιμες οι παρακολουθήσεις και εμπλουτίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική δικαιολόγηση με μια απλή εισαγγελική έγκριση, χωρίς καν το όνομά του πολίτη αλλά μόνο με τον τηλεφωνικό αριθμό.

Αναφέρθηκε μάλιστα στην τροπολογία, που το 2021 κατάργησε την υποχρεωτική ενημέρωση των παρακολουθούμενων, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και τώρα "λούζεται" ο πρόεδρος του. "Αυτό το πλαίσιο δεν παίρνει από φίλτρα και βελτιώσεις, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση, ούτε απαλλάσσει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απ' τις ευθύνες του. Όλοι το 2016 ψήφισαν τη νομιμοποίηση επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών, αστυνομική οδηγία που περιορίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση του πολίτη που παρακολουθείται. Με την τελευταία ΠΝΠ διευκολύνεται το καθεστώς αδιαφάνειας για συνέχιση υποκλοπών" υπογράμμισε.

Και εξήγησε πως η προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα στην έγκριση δεν εξασφαλίζει τίποτα υποστηρίζοντας ακόμα πως δεν πρέπει οι εισαγγελείς να είναι ενσωματωμένοι στην ΕΥΠ, ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο. ""Είτε 1, είτε 2, είτε 42 εισαγγελείς, θα εφαρμόζουν το σάπιο πλαίσιο" ανέφερε. "Ακόμα και στις τυπικά νόμιμες υποκλοπές, η εποπτεία εισαγγελέα είναι μηδαμινή για να μην πω διακοσμητική" επεσήμανε.

Καμία απάντηση στις επαναλαμβανόμενες υποκλοπές του ΚΚΕ

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στα επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ για υποκλοπές τα τελευταία έξι χρόνια, που έμειναν χωρίς καμία απάντηση από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις.

Σημείωσε ότι πρόκειται για την παρακολούθηση όχι μόνο ενός πολιτικούς αρχηγού αλλά όλου του Κόμματος. "Οι κομουνιστές ήταν στόχος παρακολούθησης από την εποχή του τηλέγραφου. Στην εποχή του 5G έχει περάσει σε άλλα επίπεδα" είπε.

Μπαράζ αμείλικτων ερωτημάτων

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κουτσούμπας έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως τα εξής: 

 • Μόνο η ΕΥΠ έχει τη δυνατότητα να κάνει μαζικές υποκλοπές;
 • Έχει ή όχι δρομολογηθεί αγορά λογισμικού για τις ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ.;
 • Έχει εξεταστεί η προμήθεια ειδικού λογισμικού στο Ισραήλ;
 • Καμιά κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει λογισμικό παρακολουθήσεων για λογαριασμό των κρατικών μυστικών υπηρεσιών; 
 • Ήταν ή όχι στις προθέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων η προμήθεια ακόμα και του Predator; Μήπως έκαναν και σχετικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για την αγορά του;
 • Ολοκληρώθηκε ή όχι η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση ΝΔ (2020) με την προμήθεια λογισμικού Pegasus & Hrisaoras;
 • Τέτοια δυνατότητα δεν έχει η Διεύθυνση Διαχείρισης & Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ); 

Σιγή ασυρμάτου για τη ΔΙΔΑΠ 

"Τόση συζήτηση, δηλώσεις, αρθρογραφία, μια αναφορά στη ΔΙΔΑΠ δεν είδαμε... Γιατί άραγε;" αναρωτήθηκε κάνοντας λόγο για σιγή ασυρμάτου από κόμματα και ΜΜΕ σχετικά με μια υπηρεσία, που ιδρύθηκε το 2014, οργανώθηκε με αμερικανική καθοδήγηση και δημιούργησε ένα πανελλαδικό δίκτυο συλλογής πληροφορίες με δυνατότητα πολλών χιλιάδων υποκλοπών ταυτόχρονα. 

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που βάζει στο στόχαστρο το λαό, τη δημοκρατική δράση, ακόμα και τη ριζοσπαστική σκέψη".

«Η όλη συζήτηση είναι μία απόπειρα δικαιολόγησης αντιδραστικών πολιτικών σε βάρος του λαού»

Κανένα φως στην υπόθεση δεν έριξε η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά το μόνο μου έγινε ήταν μία απόπειρα να συγκαλυφθούν «πολλές πλευρές» και να δικαιολογηθούν «αντιδραστικές πολιτικές σε βάρος των ελευθεριών και δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε το εξής: «Για το ΚΚΕ εξακολουθεί να υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα τα όσα δυσώδη έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση της ΕΥΠ και για την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου, την υποκειμενική λέμε εμείς κι όχι την αντικειμενική ευθύνη που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, αποτελούν κεραυνό εν αιθρία; Συντελούνται εν κενώ; είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών χερισμών σε ένα κατά τα άλλα ειδυλλιακό τοπίο λειτουργίας και δράσης της ΕΥΠ όπως περίπου είπε ο κ. Μητσοτάκης σε εκείνο το ανεκδίηγητο καλοκαιρινό διάγγελμά του; Φυσικά και όχι». 

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «θεωρούμε δεδομένο ότι όλα αυτά συνδέονται άμεσα με τη δράση κέντρων και παράκεντρων εντός κι εκτός Ελλάδας. Kι αυτό αποφύγατε να το πείτε όπως ο διάολος το λιβάνι όλοι σας γιατί συνδέονται όλα αυτά τα ζητήματα με την όξυνση των αντιθέσεων σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με τα σχέδια που διακινούνται ένθεν κακείθεν για την περιβόητη μεγαλύτερη θωράκιση του συστήματος ενόψει μάλιστα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για όλο τον κόσμο, και για την Ελλάδα, μπροστά σε μια νέα κρίση με τεράστιες ανατιμήσεις και μεγάλη ακρίβεια, με ενεργειακά προβλήματα και πολλές ακόμα απρόβλεπτες εξελίξεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΚΕ: Αστείες δικαιολογίες Μητσοτάκη, διαμορφώνουν επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε το ΚΚΕ την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, υπενθυμίζοντας και τις συνακροάσεις που...
ΚΚΕ: Αστείες δικαιολογίες Μητσοτάκη, διαμορφώνουν επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός ως πρωταγωνιστής να σκεφτεί την πραγματική πολιτική αλλαγή
Ομιλία πραγματοποίησε σήμερα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο περιοδείας, ;όπου μίλησε για τα 104 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, τις υποκλοπές, την ακρίβεια και τον...
Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός ως πρωταγωνιστής να σκεφτεί την πραγματική πολιτική αλλαγή
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συζήτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιρότητα, Υποκλοπές, Ψηφοφορία για Frontex και Μουντιάλ
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, την κρίσιμη ψηφοφορία της Frontex αλλά και το Μουντιάλ του Κατάρ την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου στις 19.30.
Συζήτηση Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιρότητα, Υποκλοπές, Ψηφοφορία για Frontex και Μουντιάλ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Παπαδημούλης: Ιστορικό ατύχημα για τη χώρα η πρωθυπουργία Μητσοτάκη
«Θα ένιωθα θλίψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Δ. Παπαδημούλης: Ιστορικό ατύχημα για τη χώρα η πρωθυπουργία Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Να απαντήσει για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης - Η φυγή δεν θα τον σώσει
«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εμποδίζει την ΑΔΑΕ να κάνει έρευνα για τις υποκλοπές, κρύβει μάρτυρες μην τυχόν και τον "καρφώσουν", κρύβεται πίσω από το απόρρητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ν. Ηλιόπουλος: Να απαντήσει για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης - Η φυγή δεν θα τον σώσει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας