• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.1°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 29.9°C
  0 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 30.0°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 27.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  68%

Ναυάγιο, φωτ. 1

Επερώτηση του ΜέΡΑ25 προς τον υπ. Τουρισμού για την Επιτροπή Αξιοποίησης Ναυαγίου Ζακύνθου

 • A-
 • A+

Σε καιρούς οξύτατης οικονομικής κρίσης, το να μιλάει κάποιος για εκατομμύρια ευρώ –και μάλιστα από τον κρατικό κορβανά– με γενικολογίες και αντιφάσεις είναι ένα ζήτημα σοβαρό. Στο γαϊτανάκι της υπόθεσης του «Ναυαγίου» Ζακύνθου, που σοβεί από το 2014, και της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, που συνέστησε νύχτα τον Δεκέμβριο του 2021 ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας, ήρθαν να προστεθούν και κάτι πανάκριβες απευθείας αναθέσεις για μελέτες σχετικά με τη συντήρηση του πλοίου και άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή, που ανέρχονται σε ύψος 2.700.000 ευρώ (!) και το κονδύλι, κατά τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, έχει εξασφαλιστεί από το υπ. Οικονομικών, από τους φορολογούμενους δηλαδή.

Το μέλος της επιτροπής Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος, ως «λαγός», με το «καλημέρα» της σύστασης της επιτροπής είχε πει ότι θα απαλλοτριωθούν 1.000 στρέμματα πάνω από το «Ναυάγιο» λες και είναι του παππού του, δήλωσε ότι η επιτροπή αποφάσισε ότι οι διάφορες μελέτες που χρειάζονται στην περιοχή κοστίζουν σχεδόν 3.000.000 ευρώ, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα να δηλώνει έκπληκτος και να αναρωτιέται ποιος θα κάνει τις μελέτες και γιατί δεν συμβουλεύτηκαν τον ίδιο ως απόλυτο αρμόδιο για τα θέματα ασφάλειας του «Ναυαγίου», ειδικά μετά τις κατολισθήσεις το 2018.

Όπως είναι φυσικό, εγείρονται διάφορα ερωτήματα –και τα πιο βασικά είναι ποιος είναι αρμόδιος και πού θα πάνε τα χρήματα– τα οποία θέτει με σαφήνεια σε επερώτησή της προς τον υπουργό Τουρισμού σύσσωμη η Κ.Ο. του ΜέΡΑ25. Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την απάντησή του.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: Άκυρες μελέτες, άγνωστα έργα προϋπολογισμού 2.700.000 € και αναθέσεις σε άγνωστους και ανομολόγητους μελετητές στο Ναυάγιο Ζακύνθου

Στις 23.05.2022 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού IONIAN CHANNEL, ο κ. Νίκος Τσίπηρας, μέλος της συσταθείσας από τον Υπουργό Τουρισμού, Επιτροπής Αξιοποίησης του Ναυαγίου Ζακύνθου, ανακοίνωσε ότι: «Στην τελευταία Συνεδρίαση της Επιτροπής πάρθηκε απόφαση για δαπάνες έργων και παρεμβάσεων ύψους 2.700.000 €. Αφενός για τη συντήρηση του πλοίου, την ανάθεση σε συγκεκριμένους μελετητές όπως επίσης και την περίφραξη και στο πάνω μέρος και στο κάτω και στη δημιουργία καλντεριμιών, όπου θα πηγαίνουν από το ένα σημείο θέασης στο άλλο. Αυτά, ήδη εξελίσσονται πολύ γρήγορα…».

Στον ίδιο σταθμό, στις 10.06.2022, επιβεβαιώθηκε από τον Υπουργό Τουρισμού ότι: «Έχει βρεθεί η χρηματοδότηση. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Οικονομικών, τον κ. Σκυλακάκη, που διέθεσαν τα ποσά. Εξαρτάται από την Επιτροπή. Τους περιμένουμε […]».

Ωστόσο, στις 23.05.2022, και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού IONIAN CHANNEL, ακούσαμε με έκπληξη τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Ευθύμιο Λέκκα, να αναφέρει επί λέξει τα εξής: «[…] Εκείνο το οποίο διαπιστώνω το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι ότι γίνονται κάποιες ενέργειες χωρίς να ληφθεί υπόψιν η άποψη η δική μας. Και όταν λέω η δική μας, εννοώ, η άποψη η δική μου και η άποψη δεκάδων επιστημόνων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εκτελούν ένα μεγάλο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με σκοπό τη μείωση αυτού του κινδύνου, δηλαδή του κατολισθητικού κινδύνου, και στο Ναυάγιο και σε άλλες περιοχές των Ιονίων […]» και συνέχισε: «[…] αν μου επιτρέπετε να παρέμβω. Με έκπληξη ακούω ότι ανατίθενται μελέτες, ότι ανατίθενται έργα, χωρίς ούτε καν να ενημερωθούμε. Σας πληροφορώ, ό,τι έργα και να γίνουν ό,τι μελέτες και να γίνουν, με βάση τις εξελισσόμενες διαδικασίες της κλιματικής κρίσης και αυτό που βιώνουμε σε σχέση με την ευστάθεια των πρανών, τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις, θα είναι άκυρα. Ό,τι έργα και να γίνουν, ό,τι μελέτες και να ανατεθούν. Και πραγματικά το ακούω με έκπληξη αυτό. Και το ακούω με έκπληξη, γιατί εδώ και οκτώ χρόνια ασχολούμαι με το Ναυάγιο και ανατίθενται μελέτες σε ανώνυμους μελετητές, οι οποίοι δεν έχουν την εμπειρία, δεν έχουν τα νέα στοιχεία που επιβάλλει η κλιματική κρίση και επιβάλλουν τα νέα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται… και πραγματικά λυπάμαι… Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται εδώ και τρία χρόνια στο Πρόγραμμα ΛΑΕΡΤΗΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά που λέτε (περί έργων και μελετών)».

Την επόμενη ημέρα (24.05.2022) και σε έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου, ακούστηκαν και γράφτηκαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι: «[…] Τα μέλη της Επιτροπής Ανδρ. Μαρινάκης και Γ. Μοθωναίος εξήγησαν ότι το Υπουργείο Τουρισμού μέσω της Επιτροπής κάνει τα έργα και έχει τη νομική ευθύνη […]».

Δηλαδή ο Υπουργός Τουρισμού δηλώνει προσφάτως, ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και περιμένει την Επιτροπή, μέλη της Επιτροπής δηλώνουν σε πρωθύστερο χρόνο, ότι τα έργα και οι μελέτες γίνονται από το Υπουργείο μέσω της Επιτροπής και άλλο μέλος της ίδιας Επιτροπής, δηλώνει ότι ήδη έχουν ανατεθεί μελέτες και έργα από το ποσό των 2.700.000€, ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αμφιβάλλει για την επάρκεια και ποιότητα των μελετών και των προγραμματισμένων έργων. Μετά τις παραπάνω ασαφείς και αντικρουόμενες δηλώσεις,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Τελικά ποιος φορέας έχει κάνει αναθέσεις έργων και μελετών; Η Επιτροπή που συστήθηκε από το Υπουργείο σας ή το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού;

2. Έχουν ανατεθεί έργα και μελέτες από το Υπουργείο Τουρισμού ή από την Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου από το ποσό των 2.700.000 € που έχει εξασφαλιστεί; Τι ακριβώς αφορούν και ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους;

3. Τι απαντάτε στον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ που ασχολείται επί σειρά ετών με το θέμα, ότι έχουν ανατεθεί έργα και μελέτες σε ανώνυμους μελετητές, οι οποίοι δεν έχουν την εμπειρία και ότι τα νέα στοιχεία που επιβάλλει η κλιματική κρίση και επιβάλλουν τα νέα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται θα καταστήσουν τα παραπάνω έργα άκυρα;

Αιτούμαι την κατάθεση των παρακάτω εγγράφων:

1. Τα Πρακτικά της Επιτροπής Ναυαγίου που αφορούν στις αποφάσεις (ή γνωμοδοτήσεις) για την ανάθεση έργων και μελετών, υπογεγραμμένα από όλα τα μέλη της Επιτροπής και την Πρόεδρο

2. Τις αποφάσεις των αναθέσεων έργων και μελετών της ανωτέρω Επιτροπής ή του Υπουργείου, σε συγκεκριμένες εταιρείες και μελετητικά γραφεία, μαζί με τις εντάξεις έργων και μελετών που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΛΑΕΡΤΗΣ στη Ζάκυνθο.

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Γιάνης Βαρουφάκης 
Κρίτων Αρσένης 
Μαρία Απατζίδη 
Κλέων Γρηγοριάδης 
Γιώργος Λογιάδης 
Φωτεινή Μπακαδήμα 
Σοφία Σακοράφα 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έπεσαν οι μάσκες! Νυχτερινή τροπολογία για το «Ναυάγιο» Ζακύνθου από το υπ. Τουρισμού
Και εγένετο φως! Στις 17 Δεκεμβρίου 2021, το υπουργείο φέρνει το «Άρθρο 9 - Μέτρα Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου», ύστερα από τρεις μέρες που συζητιόταν το νομοσχέδιο στις επιτροπές. Ούτε τα προσχήματα, κυρ...
Έπεσαν οι μάσκες! Νυχτερινή τροπολογία για το «Ναυάγιο» Ζακύνθου από το υπ. Τουρισμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης για Ναυάγιο: Σχετίζεται η διάνοιξη δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση»;
Στη Βουλή φέρνει το τερατούργημα που επιχειρείται στο Ναυάγιο της Ζακύνθου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή τον σχεδιασμό για τη διάνοιξη «δασικού» δρόμου στην περιοχή.
Κρ. Αρσένης για Ναυάγιο: Σχετίζεται η διάνοιξη δρόμου με την «τουριστική αξιοποίηση»;
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Βαρουφάκης: Παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές τον Σεπτέμβρη
Συγκεκριμένα μέτρα κατά των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών ζητάει με αφορμή τις αποκαλύψεις που «δένουν» την κυβέρνηση με ένα νέο δυσθεώρητου μεγέθους σκάνδαλο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Γ. Βαρουφάκης: Παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές τον Σεπτέμβρη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καταγγέλλουν σκάνδαλο Μητσοτάκη
Τα βέλη της στο Μαξίμου και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφει σύσσωμη η αντιπολίτευση ● «Ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταγγέλλουν σκάνδαλο Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οργισμένες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για τις γυναικοκτονίες
«Να βάλουμε τέλος στην κτηνωδία» σχολιάζει η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κυβέρνηση αρνείται να πει το πρόβλημα με το όνομά του, σημειώνει το ΜέΡΑ25.
Οργισμένες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για τις γυναικοκτονίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κρ. Αρσένης: Τι σταματά την κυβέρνηση να κλείσει το Αττικό Πάρκο;
Να εφαρμοστεί η οδηγία 1999/2022 που προβλέπει το κλείσιμο ενός ζωολογικού κήπου όταν δεν πληροί τις νόμιμες απαιτήσεις, ζήτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 μετά την πρόσφατη θανάτωση του χιμπατζή.
Κρ. Αρσένης: Τι σταματά την κυβέρνηση να κλείσει το Αττικό Πάρκο;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας